自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

綜 援 家 長 抗 議 強 制 工 作

綜 援 家 長 抗 議 強 制 工 作

【 本 報 訊 】 約 三 十 名 「 反 對 削 減 綜 援 聯 合 會 」 的 代 表 昨 到 政 府 總 部 請 願 , 要 求 約 見 特 首 曾 蔭 權 , 抗 議 政 府 強 制 申 領 單 親 綜 援 的 家 長 外 出 工 作 。 社 署 決 定 最 快 在 明 年 四 月 起 , 所 有 子 女 年 滿 十 二 歲 的 單 親 綜 援 家 長 , 必 須 每 周 工 作 八 小 時 。 有 示 威 者 表 示 , 十 二 歲 的 子 女 正 值 反 叛 期 , 容 易 學 壞 , 家 長 們 都 希 望 有 更 多 時 間 照 顧 子 女 。 家 長 們 要 求 政 府 給 她 們 提 供 有 彈 性 上 班 時 間 的 工 作 , 及 停 止 採 用 扣 減 部 份 綜 援 金 的 懲 罰 性 措 施 。 示 威 者 上 演 街 頭 劇 表 達 不 滿 , 將 請 願 信 交 給 警 方 後 和 平 散 去 。

民房

Re: 綜 援 家 長 抗 議 強 制 工 作

十 二 歲 的 子 女 正 值 反 叛 期 , 容 易 學 壞 , 家 長 們 都 希 望 有 更 多 時 間 照 顧 子 女 -----------------難道, 要上班的家長的子女, 不需要父母多些照顧?

強詞奪理

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

大宅

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

洋房

同意

大宅

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

12歲都上中一返全日喇,一星期先至8個鐘,一星期兩日每次4個鐘,都唔過份啫。
如果係仔女上學時間都無咩影響吖,又唔係一星期80個鐘!我老公忙起上黎就真係試過80個鐘呀!

所 有 子 女 年 滿 十 二 歲 的 單 親 綜 援 家 長 , 必 須 每 周 工 作 八 小 時 。 有 示 威 者 表 示 , 十 二 歲 的 子 女 正 值 反 叛 期 , 容 易 學 壞 , 家 長 們 都 希 望 有 更 多 時 間 照 顧 子 女 。

大宅

我想問係每週工作8小時定係每日~???
如果係前者.咁呢班人真係好懶~!
如果係後者.都應該出去做野la~!!!

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

其實有咩工可以咁樣返法呀?(只返咁少時間,有無人咁請呀?)
麟媽媽 寫道:
12歲都上中一返全日喇,一星期先至8個鐘,一星期兩日每次4個鐘,都唔過份啫。
如果係仔女上學時間都無咩影響吖,又唔係一星期80個鐘!我老公忙起上黎就真係試過80個鐘呀!

珍珠宮

2024年龍年勳章

唔想做就唔想做啦...強詞奪理
希望每天開心渡過 ;-)

大宅

小路:
我知屈銀紙請part-time只係返4小時.唔多唔少.
27/hrs~!
都好過無~!

珍珠宮

2024年龍年勳章

bb2002 寫道:
我想問係每週工作8小時定係每日~???
如果係前者.咁呢班人真係好懶~!
如果係後者.都應該出去做野la~!!!

哈哈~~~你講得真好~~~

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

依家啲小朋友真係幸福"十 二 歲 的 子 女 正 值 反 叛 期 , 容 易 學 壞 , 家 長 們 都 希 望 有 更 多 時 間 照 顧 子 女 ",以前我媽咪為咗搵食,我未夠十 二 歲 就要自己照顧自己la :cry:

大宅

12歲都已經全日制la, 只係要求做 8hrs per week, o甘都要抗議, 真係無野講. 難道我地的12歲孩子就不反叛嗎? 簡直養懶 o西 d 人. 我究想唔駛返工自己照顧細路啦!!!!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

去做家務助理都得吖!
我親戚都有請家務助理替老人家煮食,好似$50-60一個鐘的。
仲有好多茶餐廳都只請part time的,因為唔想比強積金吖嘛!
我有親戚都有去茶餐廳做樓面,只做上晝4個鐘,下晝佢便同朋友打牌或者行吓街,佢志在打發時間兼有D收入。佢成50歲都有人請,所以我唔明點解D後生成日話搵唔到工?!睇怕是人工唔多但辛苦啩?!

小路 寫道:
其實有咩工可以咁樣返法呀?(只返咁少時間,有無人咁請呀?)[quote]
麟媽媽 寫道:
[/quote]

水晶宮

嘩!! 當年我7-8歲都已經識自己顧自己,
一星期做8小時都唔得!!!
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

2024年龍年勳章

佢地做又36, 唔做又36, 係咁架啦~~~

佢地做野d錢要響綜緩金度扣返架, 梗係唔想做架啦, 不過佢地d理由太牽強了. 而且我覺得佢地可能怕愈來愈多工作, 因為政府見佢地8個小時ok, 就會慢慢加上去的啦, 佢地依家唔say no, 一開左先例佢地就以後都要做架喇~~~所以自己明知自己強詞奪理都要出黎抗議就係咁解

水晶宮

畀面勳章

社會既垃圾點會肯去做野吖?!

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

bb2002,麟媽媽,
我明白啦!!其實返工時間真係唔算多囉!如果有公司請都做得過呀!小朋友都要返學架嘛!係果段時間做咪好囉!有D勢藝!!又唔使同社會脫節!
bb2002 寫道:
小路:
我知屈銀紙請part-time只係返4小時.唔多唔少.
27/hrs~!
都好過無~!

首頁

尾頁

跳至