懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

睇左d 臍帶血庫既廣告..
好奇咁上網搵搵下發現黎緊22號有個免費提供臍帶血諮詢既講座.. 仲有咩度身服務..

究竟係咪必須要儲臍帶血架?? 係咩東東黎架呢??
係咪真係要去聽下呢??

大宅

原帖由 Kiki_pop 於 11-1-5 10:18 發表
睇左d 臍帶血庫既廣告..
好奇咁上網搵搵下發現黎緊22號有個免費提供臍帶血諮詢既講座.. 仲有咩度身服務..

究竟係咪必須要儲臍帶血架?? 係咩東東黎架呢??
係咪真係要去聽下呢?? ...

請問是邊間的攪的講座? 哪裡可以報名?

大宅

度身服務 ?? 咩黎架, share 黎睇下丫 ~ 減肥??

我都有聽過臍帶血講座,都有幫bb儲。我覺得冇話必唔必須既,係你想唔想買多個保險咁啫

禁止訪問

禁止訪問

畀面勳章 陪月勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

洋房

買個保險咁, 做父母既都唔希望用到!

洋房

cordlife攪架! i got their sms message today too. You can take a look @ www.babynews.hk.

禁止訪問

回覆 5# markey 的文章

禁止訪問

大宅

原帖由 suensuen 於 11-1-10 22:24 發表
買個保險咁, 做父母既都唔希望用到!

我都當買個保險咋

男爵府

我之前睇過一個電話節目講臍帶血, 醫生話其實作用唔大, 係買個安心, 因為如果本身bb係有d咩癮疾既, o係佢地既臍帶血都會有呢d基因(即係都有病), 所以話如果要靠o係血裡面抽取組織/幹細胞黎醫bb, 其實機會唔大...

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

其實幹細胞發展一日千里, 如果經濟許可, 其實可以考慮吓同了解多d

以我所知, 牙要係未甩之前揾牙科攞出嚟先多幹細胞, 自己甩嗰d無乜
臍帶血多造血幹細胞, 同埋少量間葉幹細胞
而臍帶就多間葉幹細胞, 用途唔同!

複式洋房

我無三萬蚊黎買保險呀.

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

有想過... 但無咁多蚊LEE

禁止訪問

回覆 13# monicamonicahk 的文章

大宅

我陀住呀B時都問過我個醫生..佢都係話作用唔大, 係買個安心, 因為如果本身bb
係有d咩癮疾既, o係佢地既臍帶血都會有呢d基因(即係都有病), 所以話如果要靠o係血裡面抽取組織/幹細胞黎醫bb, 作用唔大, 係買個安心, 如果真係有多餘唔等洗既錢買儲囉...

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 monicamonicahk 於 11-1-11 13:57 發表
我無三萬蚊黎買保險呀.

大陸媽媽最鍾意嗰間~ 唔駛3萬

大宅

經濟許可既話,我會儲囉... 我有幫阿仔儲healthbaby

民房

嘩~ 要咁貴架??
咁即係其實你地都有儲到la bo?
依家世界成日都變緊.. 成日有咩病毒咩細菌..
儲左應該都叫做有個保障咁lo..
其實我係係babynews個度睇番黎既.. 個講座除左有臍帶血之外.. 有d 懷孕及分娩準備既貼士可以聽下..

民房

我覺得好貴,有多餘錢未買羅,
醫生話唔係一定用得到既:;pppp:

早前單新聞
臍帶血非萬能 ,血庫無王管, 安全成疑

(明報)2010年8月17日 星期二 05:05

【明報專訊】坊間臍帶血庫服務收費6000至5萬元不等,標榜是為寶寶保命的「希望」,但消委會找來多方專家踢爆,臍帶血幹細胞不如宣稱所指能醫多種危疾,加上現時臍帶血庫質素「無王管」,儲存十數年後使用是否安全更成疑,坊間聲稱能令皮膚再生的「幹細胞美容」更被指是偽科學,醫學會和消委會均促請當局盡快立法規管。
到底坊間臍帶血庫生意有多龐大?根據3間較多本港家長選用的公司「生x之緣」、「x寶」和「康x人生」資料,儲存臍帶血或臍帶幹細胞數量分別有1.5萬個、1萬個和5000個,儲存18年的收費由3萬多元至5萬多元不等,有公司近年更以剛生育藝人媽媽作宣傳吸客。部分還會替客戶儲存聲稱提取自兒童乳齒、成人人體組織的幹細胞。

主治免疫系統疾病
不過,消委會找來港大醫學院幹細胞及再生醫學研究組、中大醫學院、香港病理學專科學院、國際幹細胞研究學會、醫學會等多個專家,踢爆臍帶血幹細胞並非如商業宣傳般「萬能」。本身是兒科醫生的醫學會前會長謝鴻興引述專家資料指出,臍帶血幹細胞主要治療血液和免疫系統的疾病,並非萬能,若本身有遺傳病更屬無用。

脂肪牙齒抽幹細胞數量成疑
他說,有公司聲稱能在脂肪和牙齒提取能治病的幹細胞,但到底抽到多少幹細胞卻成疑,部分更指幹細胞美容療程能令皮膚再生,但連主事醫生資料和提取幹細胞技術和步驟也交代不清,恐是偽科學。消委會去年至今已收6宗共涉42萬的幹細胞美容投訴(見另稿)。

謝鴻興﹕不主動建議病人買
臍帶血儲存十多廿年後,能否安全使用及有效亦屬未知數,「血製品輸入人體,是藥來的,口服藥也非常嚴格,注射藥安全要求更高」,他又說﹕「如市民有閒錢得咁緊要,可用十萬八萬買這個保險,但我不會主動建議我的病人去做。」
消委會引述美國]一份醫學期刊發表的報告,指現時全球約儲存40萬個捐贈臍帶血,約進行了1.4萬宗非血緣關係臍帶血移植,相對而言私人血庫儲存約90萬個臍帶血,只有約100宗是自體移植個案。現時本港7家宣稱提供幹細胞儲存服務公司,6家設於香港,1家則收集組織運往英國儲存。

衛生署:港未有法例規管
對於規管問題,衛生署沒有回覆,只提醒市民本港暫時未有特定法例規管儲存幹細胞服務,市民應小心考慮其效用。

來源 : http://hk.news.yahoo.com/article/100816/4/jq5h.html

首頁

尾頁

跳至