論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

點解d工人成日做野講電話, 大家可否在辦公時間內收起佢地個電話有d家庭工人有時間講電話, 其實有否想過佢個friend/cousin 係忙緊? 為左同你講電話, 佢不斷入toilet, 一路餵飯一路講, 如果因為同你講電話, 一時大意有趺傷點算? 係街一路拖住細路仔一個講電話, 有冇睇車家大家幫忙比個rules 佢地, 唔可以做野講電話。 甘佢地就減低同人講是非的機會
Jolin

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好難個喎! 有啲家庭冇人喺屋企, 哩啲工人咪可以周圍揾人傾囉, 縱使你收咗佢1個電話, 佢可以有2個, 3個, 甚至更多個電話喺手, 你收得晒嗎? 你o既說話, 有啲似怪責其他僱主冇好好管教工人令你工人講電話.

公爵府

人唔揾佢, 佢都可以揾人架喎!!

電話呢樣野真係好難管制, 同埋係有實際用途, 佢帶左個B返學放學, 有事都可以揾到佢, 佢有事都可以即時通知你.

總之眼不見為幹淨, 佢唔可以我面前講私人電話/SMS.

其實話時話, 你有無比指引佢架, 入屋之前呢D野係講明喎, 打出同打入有分別既咩? 佢犯規即剷,仲比佢一邊餵細路一邊講?

別墅

有3個電話收3個, 有10個收10個; 有錢就買100個!
"其他僱主冇好好管教工人令你工人講電話" 唔關事吧, dorami 不需要另開話題態

男爵府

我剛炒的工人其中一個原因就係勁傾電話而炒,話又話過,限又限過,無用的,傾少一陣好似會c的,為了阿b安全,唯一方法就係炒!依家呢個一嚟到就同佢講工作時間要收起電話,見一部收一部及不可隨身携帶,如果唔係就即炒,暫時未見佢講電話,我諗除非佢唔智在份工,否則都唔敢0甘過份!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 CCC123 於 10-11-23 13:30 發表
有3個電話收3個, 有10個收10個; 有錢就買100個!
"其他僱主冇好好管教工人令你工人講電話" 唔關事吧, dorami 不需要另開話題態

um.....另開話題? 有咁o既需要嗎?

我只係講出實況, 收佢3個甚至10個, 更甚至100個, 又如何? 你點知佢冇101個? 我只想指出, 縱使有rules俾工人, 都要工人肯聽從, 工人唔自律, 僱主縱使俾幾多規條出嚟, 都係徒然! 外傭僱主已受到外間太多不必要的指控, 而家~就連外傭講電話都因僱主冇喺辦公時間內收起佢地個電話而做成? 乜外傭唔係應該要自律嗎?

就好似印傭偷電話一樣, 竟然有電台主持話係因為僱主冇善待工人令佢去偷嘢一樣.

男爵府

瞓得好勳章

就算全港僱主一齊規管工人,咁又點呢?個問題係咪會冇呢?我個人認為唔會lo.

男爵府

好媽媽勳章

傾電話既工人,得一個方法可以對付,就係見一個炒一個,代價就係錢...我都炒左一個.

男爵府

依加呢個唔知係乜世界???

1.自已個政府唔幫我地自己d香港人, 重覆比3次保費都唔出声 (hk保險, 菲保險, 續約嘅OWW 大嘅$200果隻)
2. 僱主又唔幫自已友, 淨係話僱主錯,唔管自 己果 件傭人(管到先講啦),
3. d傭人做錯野, ヌ話僱主對佢地唔好先至咁
果個DJ嘅謬論

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

總之工作時間,如果見到佢講電話,就一定會話佢...特別係照顧小朋友的時候,一定唔可以用電話

複式洋房

其實我唔係怪責其他僱主冇好好管教工人令我工人講電話. 我以前個工人入屋前已講左開工唔可以用phone; 1年後當然唔聽啦。佢太多cousin, 唯有抄
家下利個工人都有rules, 佢其實都重ok

我想講既係, 工人係冇 - 係零自律能力~ 佢冇我地幫佢law, 唔比rules 佢, 佢馮指有得講; 你比佢佢, 起碼都唔會甘過份; 我覺得唔係無用就唔做, 係大家一齊做得幾多得幾多

眼見接放學有工人一路講電話一路拉 - 係拉住個3 4 歲放學; 成富心機係個電話到, 不知講得成開心
又見係巴士上面個工人同佢個friend 講電話, 個小朋友隻手4圍 摸...

我只覺得, 唔係講電話, 工人份工會做得好d
Jolin

子爵府

陪月勳章

真係只有搵一個唔好太多野講的工人同靠運. 我發現印好似講得多過菲, 唔知係咪呢?

男爵府

其實我想吓, 我地雇主有無權收起工人的電話嘅呢?
呢啲係佢地嘅私人財物bor!

男爵府

原帖由 No.Three 於 10-11-26 16:59 發表
其實我想吓, 我地雇主有無權收起工人的電話嘅呢?
呢啲係佢地嘅私人財物bor!
我之前個工人傾電話傾得太離譜,於是我要求佢將電話鎖在柜桶內,鎖匙我keep,每晚佢收工就俾番佢,如果佢唔同意可俾封辭職信我!

首頁

尾頁

跳至