嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mantoby,
無人會忍心見到自己既bb喊得咁慘, 不過你要諗咁做都係為佢好, 可以知道佢身體結構上會唔會有問題, 如touchwood 真係有問題, 起碼可以盡早醫治, 如果bb再大d更懂事先做mcu, 可能佢會喊得更慘
你要更堅強去面對, 為bb加油呀

別墅

原帖由 klng28 於 09-7-27 12:56 發表
mantoby,
無人會忍心見到自己既bb喊得咁慘, 不過你要諗咁做都係為佢好, 可以知道佢身體結構上會唔會有問題, 如touchwood 真係有問題, 起碼可以盡早醫治, 如果bb再大d更懂事先做mcu, 可能佢會喊得更慘
你要更堅強去面 ...
琴日同個親戚(中西醫)傾左好耐, 最後他建議唔去做.我之前誤會佢意思, 當時住緊院, 問佢就覆我最好跟足e生指示做檢查. 出左醫成個月, 佢話可以再觀察一段時間. 因為mcu插尿管好傷.所以商量過應該唔去. 另外會再問多一個浸會e生意見參考下.
真係好多謝你一直回覆我既問題, 好感激你

別墅

好媽媽勳章

already pm u

原帖由 ak1020 於 09-6-25 14:55 發表
我都想見下dr yeung問一問意見, 但有些問題想請教:
(1) 請問可否給我他的聯絡資料呢?

(2)另外, 因之前係向政府醫院覆診及做檢查, 咁洗唔洗先向政府醫院攞報告, 然後才約見dr yeung? 還是只要口述給dr yeung聽政府醫 ...
http://hk.myblog.yahoo.com/mags307/

別墅

好媽媽勳章

不過如果唔做mcu,touchwood有咩事,可能又會尿道炎,可能會傷左個腎,因為如果真係有倒流,再加埋尿道炎,係已經好傷,如果再一次尿道炎,後果就好嚴重,因為我仔仔第一次尿道炎已經傷左個腎,希望你諗清楚

原帖由 mantoby 於 09-7-28 10:41 發表
琴日同個親戚(中西醫)傾左好耐, 最後他建議唔去做.我之前誤會佢意思, 當時住緊院, 問佢就覆我最好跟足e生指示做檢查. 出左醫成個月, 佢話可以再觀察一段時間. 因為mcu插尿管好傷.所以商量過應該唔去. 另外會再問多一 ...

http://hk.myblog.yahoo.com/mags307/

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

mantoby ~ 我非常同意Maqurita所講, touchwood如再番發尿道炎個腎仲傷呀, 為你小朋友著想, 你真係要三思
原帖由 Maqurita 於 09-7-31 16:28 發表
不過如果唔做mcu,touchwood有咩事,可能又會尿道炎,可能會傷左個腎,因為如果真係有倒流,再加埋尿道炎,係已經好傷,如果再一次尿道炎,後果就好嚴重,因為我仔仔第一次尿道炎已經傷左個腎,希望你諗清楚
原帖由 mantoby 於 09-7-28 10:41 發表
琴日同個親戚(中西醫)傾左好耐, 最後他建議唔去做.我之前誤會佢意思, 當時住緊院, 問佢就覆我最好跟足e生指示做檢查. 出左醫成個月, 佢話可以再觀察一段時間. 因為mcu插尿管好傷.所以商量過應該唔去. 另外會再問多一個浸會e生意見參考下.
真係好多謝你一直回覆我既問題, 好感激你

節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

別墅

原帖由 monkey妹 於 09-7-31 17:27 發表
mantoby ~ 我非常同意Maqurita所講, touchwood如再番發尿道炎個腎仲傷呀, 為你小朋友著想, 你真係要三思
已經取消左個約期, 同時都問過浸會另一個e生. 都建議可以唔做. 不過8月21日會照做超生波. 希望冇事, bb健健康康啦

複式洋房

我仔仔剛在法國做完DMSA,過程如照x-ray,祗不過要打顥影劑入體內.每個bb反應都不同,但我都想同大家分享吓.
1,事前約4,5小時不可吃和飲任何東西.
2,最好著一些無金屬鈕(最好乜鈕都無既衣服)咁就唔使著佢d病人服,唔使又著又除.
3,帶定奶粉,有時會照耐d,因要等顯影劑到膀胱,快慢個個唔同.
4,其實最難和令父母最心痛是要插一支針口東西在手或腳的血管上,因要注入顯影劑,因bb血管比較幼,有時可能要刺幾次先刺中,而且個造口不會立即拆走,所以醫護都不會讓你睇呢個過程,你祗會在門外聽到bb嚎啕大哭十分傷心,但這是必須經過的.
http://www.facebook.com/note.php?note_id=117366076794&ref=nf

首頁

尾頁

跳至