嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...54

尾頁

大宅

Re: 我仔仔2個月時 有尿道炎.

qq888
我盈盈食抗生素後同之前一樣無咩分別, 可能你BB o向醫院嚇驚左, 所以夜晚成日喊丫.

poly-vi-sol唔係奶粉, 係滴劑, 每日一次1ml, 可以比bb直接食or 加入食物/奶粉入面. 我習慣係滴埋落每朝第一餐奶到. 我唔知4個月食唔食得丫, 或者你可以去萬寧/watsons問問藥劑師 (poly-vi-so係維他命唔係藥, 不過個d藥劑師會答你咖). poly-vi-sol一支好似30ml, 都食到差不多一個月, $5x.

別墅

TIKTIKBABY

我bb今個月22號就三個月大,佢禁細個,哭都唔知佢做物,所以好擔心.

複式洋房

rbrl

bb係always 哭, 只要冇發燒就duck ga la.

大宅

Hi, 各位媽咪!

你地好! 都好似都有好多小朋友患此病!

我仔仔都係5月時因尿道炎發高燒入院, 未入院前已燒左6日都無其他病症, 其間已睇私家醫生, 食左退燒藥又退, 藥力過左又燒番, 到很7日仲係有燒, 我地兩公婆好擔心, 心想唔知係咪尿道炎, 就決定送佢入東醫急診室睇, 檢查後, 真係証實係尿道炎, 並要即時入院, 一住就住左4日, 住院期間經詳細檢查後, 係因大便細菌即大腸幹菌而引致今次尿道炎, 仲要係手上打左"豆豆"係度, 每日都係"豆豆"度打抗生素, 好在第5日, 仔仔情況好轉, 醫生俾佢返屋企"回家渡假"轉食口服抗生素, 第6日返醫院再覆診&出院。

住院期間, 醫院仲派左個專科醫生睇仔仔, 睇仔仔包皮是否有問題, 檢查後, 發現佢過窄, 因仔仔每次vv都有個好似balloon咁先去呵vv, 所以亦因此機會才會引致今次病發, 醫生很好人, 立即安排時間幫仔仔係9月做包皮手術, 希望會減低再覆發尿道炎。之後, 每日仔仔都要食口服抗生素, 直至照超聲波 & x-ray止。

咁! 我仔仔就係上兩星期前就照超聲波 & x-ray, 係2個小時檢查期間就喊足2小時, 照x-ray時, 就最心痛, 因為醫院姑娘會幫小朋友插條尿管係尿道(即小朋友呵vv既地方), 將顯影既液體經尿管輸入去, 要令兩邊既腎都脹滿, 脹滿後仲要小朋友自己呵番出黎才可照x-ray, 因為要依個動作才知道尿液受壓而有無倒流上番腎度。果次照x-ray係我老公陪仔仔入去做, 因我有細B唔可以陪仔仔做, 全個過程都係我老公講番俾我聽! 連我老公睇到仔仔咁樣都好心痛, 唔想佢做, 但如果唔做又點知仔仔會唔會有"尿倒流"情況!

到了, 今日又番東區覆診睇report, 醫生就報告照超聲波就無事, 但照x-ray依part就發現仔仔有"尿倒流"情況, 1級最輕微, 4級最嚴重 - 就要做手術, 而仔仔就係第3級, 算高, 所以要繼續食口服抗生素, 食3個月後覆診再睇情況, 同等埋做完手術後再check情況!

真係希望仔仔做左手術後會好d, 真係唔想佢食咁耐抗生素! 亦希望你地bb快d好番晒!

仲有, 我發覺至仔仔有此病後, 我覺得佢比從前好易疲倦, 瞓多左, 因為以我所知從中醫角度睇, 腎有事, 人係會易疲倦d, 都唔知係咪? 等我明天問問我個中醫朋友先得!

Oscar's Studio Portrait影樓相
http://www.babydreamland.com/oscar/main.html

大宅

要了解膀胱輸尿管迴流,首先必須知道什麼是兒童泌尿道感染?所謂泌尿道感染,指的是兒童的泌尿道(包括尿道、膀胱、輸尿管和腎臟)因病菌侵犯而發炎稱之。

[size=medium]嚴重時會損傷腎功能
相較於呼吸道感染及腸胃炎,兒童泌尿道感染是較常被忽略的一種感染症,臨床上最常見的症狀為發燒,尤其是小於兩歲的病童,而在大於兩歲的病童中,則除了高燒外,會以嘔吐、腹痛或頻尿等症狀來表現。
病童的膀胱收縮解尿時,部份尿液不經由尿道向下排出,反而流回到輸尿管或是腎盂(腎臟的集尿系統)的情形,便稱之為膀胱輸尿管迴流。這種不正常尿液迴流,會將外來病菌逆流帶至膀胱、輸尿管,引起泌尿道發炎,甚至迴流到腎臟引起腎盂腎炎。
若沒有早期發現,隨著逆流壓力逐漸增加,輸尿管會慢慢扭曲變形,腎盂也因壓力而腫脹擴大,形成所謂的「水腎」,造成腎功能損傷。大多數膀胱輸尿管迴流本身並無明顯症狀,而多以泌尿道感染外在症狀(發燒、頻尿)表現。

[size=medium]形成的原因與治療
造成這種不正常迴流現象的原因,一般可分為先天性及繼發性兩類。先天性迴流為先天結構異常,繼發性則多半是膀胱病變或泌尿道阻塞引起。另外也有專家指出,反覆的泌尿道發炎亦可能導致膀胱輸尿管迴流。 雖然膀胱輸尿管迴流並不一定會有泌尿道感染,但絕大多數的膀胱輸尿管迴流是因泌尿道感染後才檢查出來。因此,我們建議:幼兒只要第一次泌尿道感染獲得確認,則所有的病童都應在十天至兩週後接受泌尿道造影檢查,以早期找出任何泌尿道異常。
膀胱輸尿管迴流的治療主要是控制泌尿道感染,也就是說在完整的十天抗生素靜脈注射治療急性泌尿道感染後,再投予長時間的口服預防性抗生素控制感染。目前為止,長期的預防性抗生素仍是治療膀胱輸尿管迴流最好的方法。

[size=medium]早期診斷,減少治療的時間
小朋友的急性泌尿道感染與成人的尿道炎或膀胱炎截然不同,父母千萬不能以自身的治療經驗,而以口服藥代替住院治療。在此呼籲家長,兒童膀胱輸尿管迴流是須長期治療的泌尿系統疾病,必須充份信賴您的醫師並予以配合檢查及服藥,小朋友才能獲得最好的治療成果。

(取材自育兒生活雜誌)
http://www.babydreamland.com/oscar/main.html

大宅

[size=medium]新藥直注膀胱 10分鐘根治小童尿倒流(2004年9月23日)

今年6歲的余穎彤(右)因尿液倒流,影響了腎功能,至1歲時右腎已嚴重衰竭,需要接受手術切除。余太(左)讓穎彤試做膀胱鏡注射,結果「一針病除」,穎彤終可重過健康生活。(李思穎攝)

全港約有1%小童患有尿液倒流,過去一直採用傳統的「開膀胱」手術醫治,對年幼的病童造成很大創傷。不過,近年香港三大兒童外科聯網已引進新藥物,病童只要接受一個約10分鐘的手術,便能根治該疾病,並可即日出院。

尿液倒流是先天的,即尿液從膀胱倒流至輸尿管以至腎臟,是小童患尿道炎及腎臟衰竭的主要成因之一。患者大多在出生時已開始病發,母親做產前檢查時亦有可能發現。

聯合醫院小兒外科顧問醫生廖鑑榮表示,在處理較輕微的個案時,多會長期處方抗生素﹔而在治理嚴重個案時,香港過去一直採用傳統的「開肚」(即開膀胱)手術,成功率雖有九成,但手術對幼童造成很大的創傷。

外國雖然有利用膀胱鏡注射等微創方法,但由於要注射一種叫Teflon的藥物入病童輸尿管,而Teflon會移動到身體其他器官,可能影響病童的腦部和肺部,所以香港一般都避免採用。

形成「活塞」防止倒流

不過,近期香港引入一種名為Deflux的嶄新藥物,做法跟過去的膀胱鏡注射相似,都是把藥物注射到膀胱及輸尿管出口之間,刺激身體出現纖維化現象,形成一個「活塞」,堵住出口,防止尿液再倒流。外國研究顯示,接受注射的小童未有出現併發症,而整項手術才不過10分鐘。

廖表示,由2003年底引入Deflux至今,該院已為7名病童做過膀胱鏡注射手術,病人在手術後全不覺痛楚,一般可即日出院,「全部第二天即可上學」。他相信有關技術可逐漸取代傳統方法。

6歲童「一針病除」

今年6歲的余穎彤在出生前,已透過產前超聲波檢查,被發現腎臟功能差。余太表示,穎彤出生後,即被發現患有尿液倒流,影響腎功能,至1歲時,右腎已嚴重衰竭,需要接受手術切除。

不幸地,3年多後,穎彤的尿道炎再次復發,余太唯有讓穎彤試做膀胱鏡注射,結果「一針病除」,終可重過健康生活。

5歲的楊綽然亦是尿液倒流患者,剛於今年初接受膀胱鏡注射醫治。其父楊先生表示,之前綽然經常因尿道炎而發燒,要常服抗生素,且食慾不振,現康復後只需偶爾到醫院覆診和跟進。

(取於明報健康網)

複式洋房

oscarkongmama

THANKYOU! you information very detail. 我仔仔都會係8月中做尿道倒流. it take 2 hours 咁耐??

複式洋房

我bb都是5月發高燒去睇私家話bb可能有尿道炎, 介紹我去照urtra sound, 個report話佢冇事, 我和我先生舒左一口氣,誰知唔到一個星期又發高燒, 這次我帶bb去政府,出出入入2個月,上個星期真的驗出係有尿道倒流,現已轉介到腎科,但係要到8月覆診先知下一步會係點,我仔仔而家10個月大.........各位媽咪我們要堅強呀

大宅

Hi, 各位媽咪:

實在很難接受bb有尿液倒流問題(4級), 為何會有先天缺陷呢? 是我懷孕時吃過甲狀腺藥有關嗎? 請問你地有無吃過藥呢?
我bb朗由1月至前幾天已經第3次因尿道炎入院, 短短幾個月多次種豆, 手腳血管已用盡, 要在頭仔種豆, 頸仔抽血, 看到仔仔可憐無助, 為人媽媽的我實在難受, 究竟除左日日做壞人餵仔仔食藥外, 還可以做什麼呢!?

oscarkongmama:
你間醫院真係好呀? 我地5月排期都要等到10月先見外科

大宅

pinkpather416,

我唔係好明你問"請問是否大手術定微創?", 我仔仔9月頭做果個手術係有關包皮手術, 一般包皮過長做割既手術只需15-20分鐘, 但我仔仔係天生過窄, 佢要做一個比較複雜d既手術, around全個手術要45分鐘, 我唔知係咪叫大手術!

wingszesze,
你睇邊間醫院? 其實你仔仔係咁短時間患尿道炎, 都算嚴重呀! 係住院期間無專科睇你仔仔咩, 無理由ga? 仲要等到10月才睇專科?

複式洋房

oscarkongmama,

sorry, 睇漏左包皮兩個字....

複式洋房

其實醫生應該同你講照

複式洋房

我係同pinkpanther416講

複式洋房

wingszesze
我仔仔都要日日食藥, 我都知見到自己仔仔咁, 真係好難受. 咁現在醫生點講?????

大宅

oscarkongmama :

Tuen Mun,
我可以轉another hospital 嗎? 如果私家not so expensive, 我會考慮

TIKTIKBABY:
醫生話continue to take medicine

大宅

wingszesze
或者你可以打去外科個邊問 (約期紙上有tel no.). 盈盈當初都係排到10月, 但係外科醫生睇左盈盈既case之後, 就打比我地叫我地4月去睇la.

複式洋房

TIKTIKBABY,
我仔仔7個月大時發現的, 而家10個月大, 核子掃描要8月11日做, 我還未知道佢係幾多級, 要8月5日覆診先知....

複式洋房

我可憐bb又發燒入左院, 點好

複式洋房

PINKPANTHER416
仔仔又尿道炎??? 你8月中做核子, 咁尿道倒流做

複式洋房

wingszesze

私家做要 3000 - 4000.

首頁
12345...54

尾頁

跳至