論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你地會比工人放假6am出街嗎?

我知道佢地係有24hrs day off.但如果佢晨咁早就出門口.我地放假就=冇放假.你知d小朋友幾咁早起身啦.

我要求佢9am後先走.佢話不如7am.8pm返.因為佢個church7點幾開始.佢係基督徒.我未話實得唔得.佢個人本身冇乜野.來左1week.但之前係hk做過6年.返左菲律賓生囝.36yrs.暫時都叫ok.本質應該唔壞(我估).係囝囝唔多跟佢咁law.

佢今個sun第一次放假.我唔想做衰個頭.想聽大家意見.

侯爵府

Re: 你地會比工人放假6am出街嗎?

cpy

教堂應該有不同鐘數的祟拜做, 不好比佢地甘早出去, 不係話乜野呀, 係佢起身, 都會嘈醒人啦.

我個工人放假, 訓到8點先起身, 跟住佢9點先出門口

侯爵府

好媽媽勳章

晒唔晒上早牙 我叫個工人放假個日8/9點出門口 我比佢9點前返 but 佢多數7點幾就返黎 佢話係街要晒錢 hk d 野好貴 同埋佢返黎有a/c 嘆ma

男爵府

唔使o甘早出門呀?如果真係,那你就要24小時無休了...

我覺得唔好太過早,around8:30am都叫做可以接受,早過這個就唔係太好羅。

跟她說唔得就算了。

子爵府

cpy

我o個邊比菲傭worship(英文) 都係7:00am, 如果佢地真係返都無所謂,好過佢地周圍去. 其實我個個工人都無話唔比佢早出街,以前o個個都試過6:00am 但o個時亞仔係同我訓,我覺得無所謂. 而家o個個佢7:00-7:30 先出,但亞仔通常無咁早起身,佢都成8:30 am 先起身,咁無辦法,咁o個日咪訓小o的law. 反正自己都要返church.

男爵府

頂呀.頭先call左agent,佢居然同我講,我request工人9am先走唔係好岩喎 嘩....都唔知有冇攪錯.當然我都明白佢地有權24hrs dayoff.佢地亦唔可以同我地hk人打工咁做比較.咁唔通朝早叫佢做多果2hrs比返ot佢呀.佢咁講野都chee chee地架.但佢一開始話我唔合理就條氣唔順.我怕係佢幫工人話返我轉頭點解唔可以咁早出門口.真係好

男爵府

通常講得話佢有權24 hours off既100%都係賓賓 , 唔好請賓啦, 請印啦, 印易話為d架!
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

伯爵府

我通常叫佢10時才出街的,一早起身嘈住我,想作死咩!
六點便出街,咪五點便起身 ?
該用戶已被刪除

男爵府

其實點樣講,先令到大家都舒服接受呢? 我就真係好唔想佢咁早出啦.但佢又話一定要參加7:30am既church.我可以點好呢? 其實佢仲有另一堂church可以去.但好似係下午.迫佢我又唔想.唉.....相處真係一個好大既學問呀!!!!!

複式洋房

我以前的菲菲都係6:00時出門 仲早過平日起床 9:00晚上才回 因當時囡囡同我訓 我無所謂 其實覺得唔好 甘早出走都唔知做什麼?

男爵府

CPY 寫道:
我知道佢地係有24hrs day off.但如果佢晨咁早就出門口.我地放假就=冇放假.你知d小朋友幾咁早起身啦.

我要求佢9am後先走.佢話不如7am.8pm返.因為佢個church7點幾開始.佢係基督徒.我未話實得唔得.佢個人本身冇乜野.來左1week.但之前係hk做過6年.返左菲律賓生囝.36yrs.暫時都叫ok.本質應該唔壞(我估).係囝囝唔多跟佢咁law.

佢今個sun第一次放假.我唔想做衰個頭.想聽大家意見.
i would let her go. they just have one off day and i want them to relax and really enjoy their holiday. if you say "我地放假就=冇放假", that's true. unless you employ two maids, otherwise you can't really have your own holiday when your maid is taking her day off...

別墅

工人都係人... 人地只係想放假那天 6:00 出街, 一星期都做了六日啦, 唯一一日自己話下事都唔得... 好似有點不近人情... 如果怕嘈, 米叫佢靜 d, 如嘈醒你們, 才不準她這麼早出門囉.
有始不有終 能受百樣痛 從沒有合約合同 但卻跨時空 這滔滔不息的愛 我贈給你用 這一生 和下世 有幾多全奉送 --------------------------- 呀仔 2006 年 4 月 24 日 出世啦

子爵府

我自己就同prettywife o既意見一樣, 我個工人都係返9am church, 但佢7am 就出門口, 因為話要同d sisters 食早餐,如果係d special 節目, 好似x'mas, easter.......佢會6am 出門口, 不過會早一日問下我得唔得(都好過唔問啦), 咁我會答佢, "唔係唔得, 不過你要安全至上, 因為太早, 天仲黑會有d 危險, 最好就唔好啦, 不過如果你真係好想咁早出門口, 都無問題, 因為係你自己day off, 要小心d".

至於話佢放= 自己無得放~~~咁呢個就一定架啦, 所以佢day off 我通常都唔多開火煮食, 因為懶得洗, 就算係自己想整獲勁o既比老公食, 都會揀星期6, 因為我攪完個廚房, 有佢執手尾嘛. 而我個小朋友都係同佢同房, 不過我會叫佢早一晚攞定哂d 衫呀, 手袋呀係toilet, 咁佢wake up 時, 一出左個bedroom, 就關埋個房門面(but 留番一條gap), 咁都唔會太嘈, 不過如果唔好彩一小朋友真係醒左唔肯再訓, 咁我地咪唯有起身囉.

我自己個人就好讚成個工人放假, 就比佢開開心心咁出去玩, 總之唔好遲到返屋企就ok. 做足6 日, 都真係要抖下氣, 見下d 同鄉. (雖則我都係返足咁多日工, but 起碼我返到屋企就乜都唔使做, 淨係同小朋友玩呀, 沖涼呀, 睇下書呀........我都覺得好relax 架喇).

不過好多野都係睇下自己點同個工人傾, 當然一定係"先緊後鬆".
多謝am 幫我搵個好英o既buzz 呀! 特此鳴謝!!!

子爵府

cpy,
我工人都係6:30am就出門口, sunday 就話返church, 但係平時放假都要6:30am出門口呀. 我小朋友係同佢訓的, 佢出門口我就要自己睇返, 我都好明白你的感受. 所以下次再請工人我一定唔會俾佢咁早出門口呀. 如果可以, 同你工人再傾傾, 你仲有得變. 一開始左就無計的啦.

我工人仲衰到10:00pm先返屋企呀. 有時候真係想死呀....

大宅

我覺得返church 就無問題, 總好過晌街 (中環,維園等)度坐.......(我地一家同菲菲都係christian)

複式洋房

CPY,我諗你要有個心理準備就係:bunbun放假嗰日,做僱主的肯定辛苦過返工. 要自己湊b,執屋,餵b.(仲唔計開伙煮飯).

但係你同一時間都要諗下,自己(有時老公仲幫埋手)剩係湊阿b一日都已經覺得頂唔順,個bunbun一星期6日,日日要湊b,做清潔,煮飯,咪仲辛苦.所以可能的話係佢地的假日儘量令佢地開心d,唔單止對佢好,最終都係為自己好.況且假日佢地係有權做自己嘢.

我個bun bun都係咁.佢係教會度有份幫手,所以成日都要6點幾就出門,夜晚就9點先返.不過每次佢要早出門,或者遲返,佢都會預先同我講聲先.雖然我有時唔係好鍾意,不過都無計啦. 不過有時佢夜晚返到屋企,就會即刻幫我洗碗,拖地,湊b.所以都算數啦.
思晴妹妹係10-20出世架.係媽媽喜歡的天秤座BB.

複式洋房

早出早返。

男爵府

我同意prettywife,工人一星期只放一日,想早少少出門去church都唔得,未免太不近人情!雖然"我地放假就=冇放假",老實講確實係,但當我決定要bb時已有心理準備,所以我而家已經安然接受lu!

其實從另一角度睇,我o地一星期返六日工,難得有一日可以真正屬於自己&bb,何不好好把握時間,爭取同bb相處o既時候,千祈唔好將湊自己bb覺得係一件苦事,你自然會享受到固中快樂!

prettywife 寫道:
i would let her go. they just have one off day and i want them to relax and really enjoy their holiday. if you say "我地放假就=冇放假", that's true. unless you employ two maids, otherwise you can't really have your own holiday when your maid is taking her day off...

洋房

其實真係好睇你個工人好唔好?我個就好到不得了,可能我對佢好啦!
佢係香港做
:-D :-P

首頁

尾頁

跳至