少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

開始教兩歲的囝囝開始戒片, 但佢竟然伏在尿尿氹上玩游水!!!!

我明白佢未懂控制自己肌肉活動, 所以週圍"賴"....
我明白佢鍾意玩水, 見倒水會失常性 (佢去到泳池時會急不及待跳落水的!!)
我明白佢剛踏入trouble-two, 所以係反叛D (叫佢唔好做的佢偏要做)...
請教各位有經驗媽咪, 我可以點做? (我好慚愧我有因此打過佢, :cry: 但又真係唔work喎! 因為佢下次又係咁...)

katmami

大宅

Re: 開始教兩歲的囝囝開始戒片, 但佢竟然伏在尿尿氹上玩游水!!!!

hi katmami,

我唔係專家無什麼好方法可以教你, 不過我一樣有個女2歲, 而家都係正在戎片, 不防大家講下, 一聽到你個仔咁做我直覺覺得你個仔好cute, 佢都係唔識份水 & 尿尿分別, 一樣係水可以飲用 & 玩另一樣係人體廢物污衊不可以玩, 首先我覺得不要好大反應會嚇親佢怕左學戎片, 有無搵daddy 去一次小便比佢睇下2歲小朋友模仿力好高或市面有d書本教小朋友去洗手間程序 (由排隊, 除褲, 座上廁所, 用廁紙清潔, 著褲, 洗手都有一個故事形式咁表達) 都好好, 上次有個媽咪教過如果小朋友賴左尿係地下都要佢座返上廁所一陣比佢知道係要係廁所上痾, 我都有跟, 幫小朋友戎片一定要有耐性. 加油....

複式洋房

Re: 開始教兩歲的囝囝開始戒片, 但佢竟然伏在尿尿氹上玩游水!!!!

Hi, summer_66,

多謝你嘅回覆呀....我惗你講嘅好有道理, 佢可能真係未明白咁多種液體嘅分別...(佢有時用杯仔飲juice都会將juice倒响地板上踩到週圍都係, 然後就好happy! :evil: )

我同佢爸爸都有示範比佢睇口架 :mrgreen: .....佢仲扮埋去緊poo-poo個樣---揸住拳頭, 茂低, 跟住"唔唔唔..."咁做比我哋睇(鼓勵我哋??? ), 但係叫佢去佢又死都唔制喎.... :tongue: 我咋日都買咗一本"otty time for boys"嘅兒童書, 希望有用la... 咁請問---如果我買個cute D嘅potty比佢, 会唔会有幫助呢? 咁你有冇買比你囡囡?

Katmami

侯爵府

Re: 開始教兩歲的囝囝開始戒片, 但佢竟然伏在尿尿

我想問你個本書貴唔貴呀

大宅

hi

本來我係買左一set,廁板可以分開放在學習廁或日常家庭坐廁上,到正在戎片時,我直接把廁板放在座廁上比個女用,其實有少許後悔買成set早知只係買個廁板(有扶個種),我會同個女講坐上去”騎馬馬”可能小朋友會當玩會易接受.
教小朋友去廁所書唔會好貴,一本係惠康都有得買,不過我買左一set係教小朋友日常生活書(書內有得自已打開一個個小圖)好得意,連刷牙,游泳,去公圖玩,坐車過馬路等等都有得教)幾十蚊有七本(厚身)(係上樓買大陸&台灣地方買)地方,如果我早d搵到,可能會無唔勞氣.

洋房

我個女試過玩"史"添 , 佢當的"茄"係紙黏土 :-( :-( :-(

複式洋房

Hi, mm33souk,

笑死我啦!! 你囡囡好CUTE呀!!!!!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
不過惗真D, 佢哋真係由細到大都應該未見過D poo-poo ga噃 ---每次疴咗都只係瞓响度比媽媽換片, 媽媽都唔會再比佢哋望番D poo-poo 啫....所以佢哋咁好奇係好合情合理嘅

Katmami

複式洋房

Hi, summer_66,

多謝你响分享呀...咁你有冇聽過市面上有教小朋友去potty响玩具賣?係一隻毛毛布鴨仔, 同一個小potty, 仲有故事書.....我在網上見過, 但唔知香港有冇呢...

Katmami

複式洋房

Hi, wing_so,

我買果本書仔約六十多元! 我現每晚臨瞓前會讀一次佢聽, 希望有用啦...

Katmami

大宅

katmami...

我無見過有教小朋友去potty玩具, 等我留意下見.

首頁

尾頁

跳至