跳至

首頁

尾頁

大宅

我老公打算每3個月匯錢比我同呀仔用,但又驚匯太多要打稅.想知有冇上限?如要打稅會打幾多?
thank you

大宅

HI,littlegaspig

你好嗎?
等我答你啦,個邊銀行無匯款限額,你老公匯幾多比你都得,唔須要打稅;
另外唔好keep多過8千加幣係戶口(我朋友講咋),銀行年尾有幾蚊利息比你就麻煩,要填報稅表喎;所以我只係係hk買定加幣,每兩個月就轉一次過去囉!

cambo  How to transfer Can$ in HK bank account to Canadian bank account?  Thanks.  發表於 11-8-9 09:02

大宅

原帖由 3kids媽咪 於 10-10-23 15:11 發表
HI,littlegaspig

你好嗎?
等我答你啦,個邊銀行無匯款限額,你老公匯幾多比你都得,唔須要打稅;
另外唔好keep多過8千加幣係戶口(我朋友講咋),銀行年尾有幾蚊利息比你就麻煩,要填報稅表喎;所以我只係係hk買定加幣,每兩 ...

Hello,
我幾好,你又點呀?
oh,因我老公想將部份$匯過離依邊做定期....等我找日去下銀行問下先.
你幾時過來呀?

大宅

我1月中過去,過年前回HK,睇下個仔嘛,你都好似就返o黎,是嗎?
我都未考究有關稅務問題,稅務都幾煩,我唔識攪,返去要問下d會計人士先得.

原帖由 littlegaspig 於 10-10-26 05:09 發表

Hello,
我幾好,你又點呀?
oh,因我老公想將部份$匯過離依邊做定期....等我找日去下銀行問下先.
你幾時過來呀?

大宅

係呀!我會3月中返HK,4月尾返過來.你1月過來時,找日出離食飯丫
加拿大d稅,我都覺得幾煩,好彩我個妹妹會幫我搞
原帖由 3kids媽咪 於 10-10-26 13:24 發表
我1月中過去,過年前回HK,睇下個仔嘛,你都好似就返o黎,是嗎?
我都未考究有關稅務問題,稅務都幾煩,我唔識攪,返去要問下d會計人士先得.

大宅

原來你3月先返o黎;好丫,我都諗住1月返去搵你出來飲茶.

首頁

尾頁

跳至