心聲留言

跳至

首頁

尾頁

洋房

在這金錢世界裡, 想做全職媽媽是奢望嗎?

我是一個在職母親, 有一個兒子, 他已兩歲多. 每天與他相聚衹有2-3個鐘. 看着他開始成長, 對新事物的好奇, 做母親的我, 真好想全日陪他學習, 看着他長大.
但在現實物質社會中, 你們又會點取捨...........?? :lol:

子爵府

Re: 在這金錢世界裡, 想做全職媽媽是奢望嗎?

我會選擇陪他成長. 有些東西是金錢買不到的. 我覺得做全職媽媽與小朋友的感情真係會好好多
唔知亞女幾時先會叮一聲

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果何以的話咁做係無問題, 只在乎你是否願意, 同意嗎

鎰仔mama

洋房

catma:
我同你一樣, 每日返工都好吾捨得, 放工直情想飛奔
返屋企, 我囡囡而家23個月, 真係好想日日陪住佢.
不過吾緊要啦, 雖然每日只有幾個鐘, 但如果你運用
得好的話, 你一樣可以教到 bb好多野, 記住"重質不
重量" , 我地大家一齊努力啦. :wink:

開心只是一種態度, 一種睇法, 用不同的心態會有不同的效果, 朋友, 你是每事埋怨還是每事感恩? 快樂與否, 取決於你自己啦!!!

大宅

我都想左成十二年勒, 到宜家都要返工, 雖然少左時間陪
佢地, 但生活真係好d, 總之我除左要返工之外, 其餘既
時間我都會俾晒兩個女, 雖然佢地係工人湊, 但係我都
教到佢地聽聽話話, 成續又好, 我地宜家好似三姊妹ga

大宅

到你地真係24小時對住佢,家務全由你負責,自己發燒都不能休息片刻,再加埋佢都病埋要你全天病人照顧病人.........還要...佢可能係勁demanding個隻...咁...你可能唔係咁諗...你恨不得去返工都返唔切.....
頭個三年...每逢放假..,我老公話寧願唔放...佢話返工好過對住佢...勁辛苦...放假即使外出,去完街回來很累...絕對無人幫你幫佢沖涼、刷牙和暗佢睡....還有鎖碎家務...
少見面係會特別肉緊d個細路...有時放假,我一天就左出去,回來時也特別想親近佢多d...
除非有工人幫忙做家務..否則...只是你一個人全盤去照顧要求多多的孩子時...你根本唔會有太多心力陪佢玩...所謂貴精不貴多...心理學書都有咁講...時間不是問題,而是你是否每天抽到固定時間,專心一致的俾佢...和他相處...這才是最重要的....

誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

男爵府

係呀,我都做左全職媽媽三年幾!非常同意睡覺所講....
全職媽媽媽要隨時standby,我覺得"幾慘"架!尤其是小朋友仲細,要求多多,好多野都要我幫佢,加上家務,覺得自己似個"阿四"多個似個阿媽

男爵府

好媽媽勳章

me too,

男爵府

畀面勳章

係呀,我都做左全職媽媽五年啦,我都非常同意睡覺所講,而且你要接受問老公"羅"錢做家用,我吾慣伸手問人要錢,問起上黎好似自己好無用0廿,自動轉帳就好d,同埋買自己鍾既野都要想清楚,因為d錢係佢搵既,無自己搵番黎果d用得0廿爽. :-(

珍珠宮

好媽媽勳章

eyan 寫道:
同埋買自己鍾既野都要想清楚,因為d錢係佢搵既,無自己搵番黎果d用得0廿爽. :-(

應份既....點解唔爽呀,咁我唔幫手湊細路,佢點返工呀?細路佢都有份架麻,請個工人都要錢,咁即係有部份錢係我架啦..........又唔係我唔返工,請個工人返黎服待我 :tongue: 我都要做架,係屋企咁嘆我叫佢掉轉丫....

如果唔返工就一定唔夠錢既話,都無法架啦,但係只不過係駛少左既話,或者會降低左個生活級數既話(即係以前著幾百蚊件衫,唔做野就要著幾十or一百蚊件衫既話,或出去食少幾次飯....打少幾場麻雀..)我會選擇陪佢地成長..

民房

我以前都是全職媽咪, 但因為個仔的健康問題, 就被迫告別仕途, 搞到無左好多錢駛.

但事隔數年後 --- 今日我真的很慶幸作了當初的決定. 因為現在個仔和我的感情好好, 在德育方面也只有自己媽咪才可真正教到個仔, 這些陪伴他成長的溫馨, 是任何物質也代替不了的, 到時你就會覺得那小小的犠牲是十二分之值得的了!
Nicole :-D

男爵府

畀面勳章

Sindy :
我老公成日同我我講我好幸運,吾駛做,佢話有好多女仔朋友都好度忌我喎,但其實我都不之幾吾開心,日日都好似呀四0廿,工人都有幾日假丫.:-( :-( 不過我有同兩個小朋友回憶,佢係無我0廿多既.

洋房

真係非常感激各位媽咪的回答. 在這網上.大家互表心聲, 彷彿也多了很多同聲同氣的朋友.
現在我的心結解開了, 多謝!! :lol: :lol:

男爵府

我讚同"睡覺"的講法, 雖然我係冇得去選擇而做在職媽媽, 但做全職媽媽湊bb的壓力好大, 連自己病都冇人會幫你, 一整天要自己去做家務, 同bb玩等工作巳經辛苦, 我會覺得同bb玩巳經唔係一種樂趣, 好難有自己的私人時間; 所以我都係覺得做在職媽媽請工人湊比較適合自己, 雖然彼此相對時間每天只有幾小時, 但有工人做哂所有家務, 自己可以好專心同bb玩.

子爵府

好媽媽勳章

同意
除非三餐都唔夠, 唔係我都會繼續賴死o係屋企做全職媽媽...:mrgreen:
我覺得時間比金錢重要, 時間過o左就過o左, 冇得返轉頭.

Sindy 寫道:
[quote]
eyan 寫道:
同埋買自己鍾既野都要想清楚,因為d錢係佢搵既,無自己搵番黎果d用得0廿爽. :-(

應份既....點解唔爽呀,咁我唔幫手湊細路,佢點返工呀?細路佢都有份架麻,請個工人都要錢,咁即係有部份錢係我架啦..........又唔係我唔返工,請個工人返黎服待我 :tongue: 我都要做架,係屋企咁嘆我叫佢掉轉丫....

如果唔返工就一定唔夠錢既話,都無法架啦,但係只不過係駛少左既話,或者會降低左個生活級數既話(即係以前著幾百蚊件衫,唔做野就要著幾十or一百蚊件衫既話,或出去食少幾次飯....打少幾場麻雀..)我會選擇陪佢地成長..
[/quote]
我想要9999呀...

子爵府

對我來講係奢望, 我好想留返屋企照顧二個小朋友, 特別在他們幼小時, 病痛特別多, 而自己不可以好好照顧. :-( :-(

首頁

尾頁

跳至