自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

剛剛有個長途電話入, 我一聽同對方喂喂幾聲,

跟住對方就話 : [ 阿媽, 阿媽.]
我呆了一呆 :[ 你搵邊個?? 阿媽??]

佢話 : [ 阿媽, 我係你個仔呀, 阿媽.]
我話: [ 我邊有咁大個仔呀!]

佢停左兩秒度: [唔好意思, 打錯電話.]

請各位提提老人家, 老人家好容易受騙, 之前我阿媽都接到呢D電話, 佢好驚但都可以擊退對方.
請各位小心!!
[img align=left]aal[/img][url=[img align=left]aal[/img]][img align=left]aal[/img][/url][img align=right]C:\Documents and Settings\Angie\My Documents\photo~Ivan[/img]

侯爵府

長途電話, 我醒起我上個月收到一個男人打黎, 佢話佢無理由唔識佢喎, 猛叫我估, 我CUT鬼左佢線, 我係大陸無人無物識你咩水.

今日我同事都收到呀, 佢係我公司既保安,佢又係收到個長途電話,係度認係佢公司個上司問佢借錢呀, 最恐怖係佢知咩情,如經理姓咩,佢打黎時會話, 你收唔收到呀, 可能電話唔係咁清楚呀,你認唔認得我, 我係X經理.

原帖由 AAl 於 10-10-20 12:14 發表

佢 ...

男爵府

咁多騙子, 好驚

男爵府

大家要小心!!

[img align=left]aal[/img][url=[img align=left]aal[/img]][img align=left]aal[/img][/url][img align=right]C:\Documents and Settings\Angie\My Documents\photo~Ivan[/img]

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

大宅

好媽媽勳章

要提下老人家先.

大宅

大陸呢排都好興,打你手提電話,死認話係你朋友,仲話你之前唔聽佢電話... 又係騙子。

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

騙子很勤力,我的媽媽接過兩次,一次扮我弟弟欠債被打,一次說是海外親友來電。另一位朋友的母親更可笑,接了類似電話,找不著我的朋友,於是致電一位親友,親友告朋友的媽媽不須理會,因她剛也接了類似電話,恰巧他們所說的欠債兒子在家,故立即識穿。

佢 ...

子爵府

好媽媽勳章

我呀 女麻 話成日都收到電話... 佢話佢同電話個人講, 佢咩都唔識, 拜拜...

佢 ...
我想要9999呀...

大宅

原帖由 靖嵐 於 10-10-20 22:50 發表
我呀 女麻 話成日都收到電話... 佢話佢同電話個人講, 佢咩都唔識, 拜拜...

你亞 女麻 好
否則會比人

我明天都提下佢地先, 多謝!

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

大宅

上個星期我老公個公公都中左蕉啦~比人呃左4萬蚊~.~又係大陸打黎!唉~佢個人都好醒架~提過佢唔好咁易比人呃~佢自己都話有睇警訊~唔會比人呃~點知到佢聽到個電話既時候就失晒魂咁個個人扮佢個仔話向大陸急要錢問佢拎4萬~到後真係入左4萬比人...第二朝個個人又打黎話要多1萬~公公先醒起做咩事佢要咁多錢~佢老人家又唔多識打電話~最後攪攪下個電話send左個空白信訊比佢個大仔~佢大仔見怪怪地打返比佢...先知原來佢無返過大陸比人呃左...之後去左報警!!!阿sir話有d仲衰呀~...扮係你個仔個fd打黎話你個仔叫雞比人捉左~而家要錢保佢...你唔好同人講呀!!!最後d公公婆婆唔想家嫂知道緊係唔出聲就咁比人呃左囉!!!

寶貝女你比左好多歡樂mami同Daddy~鍚晒你♡╮ⓣⓗⓐⓝⓚⓢ ﹏♡

子爵府

醒目開學勳章

我老豆平時都好醒~雖則沒有上當~但聽完個電話都六神無主~佢話電話傳來「老豆~老豆我比人捉左」~把聲同阿仔一模一樣

情節同警訊都一樣

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 29XX86 於 10-10-20 13:39 發表
長途電話, 我醒起我上個月收到一個男人打黎, 佢話佢無理由唔識佢喎, 猛叫我估, 我CUT鬼左佢線, 我係大陸無人無物識你咩水.
...

你講開我上個禮拜都收過一個咁樣既電話呀!
個男人係咁話“咁都唔認得我?” 白癡,我跟本無d 有鄉音既friend,仲要懶熟咁,又話剛剛換左手提專登打個電話比我云云。 我係咁話 “先生我諗你打錯喇” 佢都死唔肯收線。。。。 我以為佢係真係打錯添。。。。 過左兩日同一個電話再打黎, 我pick 唔切,佢收左線。。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

嘩~好得人驚.........

男爵府

我最近有pccw來電續约,佢有晒我資料叫我核對,但10日後都冇寄信確認,最後打上去pccw問,先發現個來電係假嘅。所以唔好話老人家,我都受騙了!

伯爵府

我都收到呢D電話, 又係問我知唔知佢係邊個?又自認係我大6親戚, 又係剛剛換左手提專登打個電話比我叫我抄底,又係打黎話叫雞比人捉左,問我大6識唔識公安可以幫忙,又係話而家要錢保佢...你唔好同人講呀........$8000, 我話好呀你等我入比你, 你等下woo

大宅

上個月我老豆都收過電話呀, 把聲喊哂咁話 "老豆老豆你要救我呀!我俾人捉左呀!!!" 我老豆問佢 "你係邊個呀?" 佢就係咁喊話"我係你個仔" 仲要錢救佢, 不過我老豆都醒, 問佢你係邊個仔呀, 我有好多個仔架喎(佢有兩個), 結果拖左一陣對方就勁講粗口收線啦. (事敗左 )

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原來我仲有果個白撞電話號碼紀錄,大家留意留意~!
+86 139-2673-9530

首頁

尾頁

跳至