少年成長

跳至

首頁
34567...50

尾頁

大宅

Re: 孩子令你感動的說話

dicky : 媽媽我真係好鍾意你架.

大宅

上星期四我隻右手做咗手術,o係醫院住咗一晚,手腕包晒紗布,返到屋企亞女見到,就話:"媽咪隻手好痛呀!" 跟住埋o黎錫咗我一啖,呢幾日都係咁,今日亞女第一日開學(N1),我陪住佢,佢上上吓堂玩玩吓都無端端走埋o黎鍚我一啖,仲有,平時佢間中會扭我抱,但依家佢會話:"媽咪手好痛,抱唔到,daddy/姐姐抱呀!"

真係好"lum"呀!

[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

大宅

阿迅仔好鐘意車, 有日佢話

我第時大個買架saloon car (七人車), 同爸爸媽媽去公園玩.

子爵府

好媽媽勳章

我個女同我老公msn....
靖嵐:"媽媽, 快d幫我打"我好鍾意你啦", 快d"
媽媽:"打o左...."
靖嵐:"等我整個心心比爸爸先"(自己用mouse指)
靖嵐:"整兩個心心send比爸爸先"
靖嵐:"我要再整個識郁o既心先(動畫)"
靖嵐:"媽媽, 快d幫我打"錫哂你, 好掛住你""
.........好感動, 希望佢可以同爸爸一路感情咁好

我想要9999呀...

別墅

剛剛狂風暴雨, 囡囡好介意, 突然又再行雷, 囡囡好担心甘...
囡囡 : "爹d"大件事啦...(眉頭深鎖) :cry:
囡囡 : "爹d"唔見左...(個樣真係好担心) :cry:
媽咪 : 你唔記得爹d今朝一早出去辦事,做完就會返屋企咩
囡囡 : "爹d"無帶"傘" :cry:
媽咪 : 哦...甘我地打俾"爹d"啦...
爹d : 喂...
囡囡 : "爹d"....(仍然湊起眉頭)...好大雨好大風, 又行雷呀
爹d : xxxxxxxxx (唔知老公講左咩野)
囡囡 : "爹d"你有無帶"傘"呀 :-|
囡囡 : :lol: 媽咪, "爹d"有帶"傘"呀...(立即笑逐顏開)

如果出左街果個係我就好啦...

禁止訪問

男爵府

亞仔 age 2 時, 有日我吾開心cry, 佢走來問我 "why u cry? ma, don;t cry. I buy Thomas for u"
佢以為所有人都係有玩具就開心的了

zoieshiulum  HAHA...  發表於 13-1-4 16:17

伯爵府

公公過左身快半年, 阿囡上星期突然話: 我好掛住公公!

早兩個月講: 婆婆宜家冇左老公, 我地要陪多d佢至得架!

洋房

囡囡5.5歲
-今日做野辛唔辛苦? 有無人蝦你 ?
-婆婆呀,媽媽比較鍾意食油麥菜, 請問可唔可以唔買菜心呢?
-媽媽, 你返黎拿, 咁多野攞, 我幫你啦, 你坐o下休息o下啦!
-就算你唔係我媽媽, 我都好唔捨得你, 我都會跟住你.

複式洋房

Forgive me that I'm good at typing chinese. The following conversation is said in Cantoneses:

4.5 year old daughter: Mommy, when I grow up, I have to be taller than you!

I said: "Why?"

Daughter: "So that I can hold the umbrella for you when it rains!"

My eyes becomes watery!

: )

複式洋房

生完細老某一天, 女女 (4歲)同我講:媽咪好多謝你幫我生左個細老,我一定會好錫佢。:lol: :lol:
(因未懷細老時 ,女女佢食飯前祈禱:感謝天父賜我食物,其求天父

男爵府

醒目開學勳章 2011精緻種植勳章

我個囡最令我感動既:

有一天,我同佢爸爸意見不合,咁佢訓訓下醒左,問我地發生什麼事?我立即收回我既眼淚~但我個老公已經訓左了~我個女仲唔訓咁問我:媽咪,你點解喊呀?咁我話:冇事,你訓吧!之後,佢又講: 媽咪,我攬攬你好嗎?你唔好喊啦!我攞紙巾俾你!我錫返你!!最勁佢感覺到我後悔有左第二個,佢攬住我時,又同我講:媽咪,你唔好唔要細佬啦!我會好鍚佢的呀!唔好蝦佢!!
我聽完佢呢d說話,立即覺得點解一個2歲時時朋友仲懂得氹人過一個大人呢?佢既爸爸反而永遠冇咁細心!!

大宅

尋晚,亞女(2歲4個月)話想開電腦,咁我開咗機俾佢,而張wall paper係閔大人池珍熙o既相片.......

亞女(指住個screen):媽咪,呢個邊個o黎o架?

我:靚仔o黎o架,媽咪好鐘意佢.

亞女:哦!係靚仔.......

我:咁你鐘唔鐘意佢呀?

亞女:唔鐘意,(然後一攬攬住我),我鐘意媽咪! (跟住仲錫咗我一啖)

(嘩! 我好冧呀!)
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

伯爵府

好媽媽勳章

話說上星期日同兩隻馬騮落樓下踏單車, 突然天空下雨, 我哋三個趕去避雨時, 點知阿仔條跳繩纏住部單車, 我停下來鬆綁時, 我個仔突然好似隻龜殼貼住我, 原來佢話唔想d雨整濕媽媽, 好感動啊!

又話說炒了工人無工人用時, 個女靜雞雞載上手套幫我拖地, 個仔就幫我抹碗筷, 佢哋真係好乖!

男爵府

近排家事困擾打電話同朋友傾訴喇!一邊傾,一邊喊.
囝囝問我:媽咪你做咩呀!
我答佢 :我傾計.
囝囝話 :比我聽
我就比個電話佢聽.
囝囝說 :亞姨呀!你唔好禁大聲喇!整喊我媽咪呀. :-( :-( :-(

zoieshiulum  WAHAHAHAHA  發表於 13-1-4 16:20

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

星期日晚我送囡囡去嫲嫲ok,到走時.
囡囡: 媽咪bab拜拜
媽媽: bb拜拜
囡囡: 媽咪小心車車呀,媽咪小心車車呀.
當時我真係好感動呀(囡囡得嗰二歲人仔)
:cry: :cry: :cry:

複式洋房

早上六時多,亞女同我瞓,大家都未瞓醒, 突然間有人叫我...
亞女:mi-mi
媽媽:係...咩事?
亞女:我好愛你架!
媽媽:我都好愛你架!

大宅

其實我囡囡日日都會同我講:我好鍾意你,我想攬住你.前日佢講左D野令我暈得一陣陣.

話說佢作句,要用"我一.......,就......。"既句式.佢讀俾我聽:

我一想到爸爸媽媽很疼我,心裏就覺得很幸福。

複式洋房

聽到佢唱一首歌:
我愛我的媽媽,媽媽真偉大,媽媽教我努力,做個好乖乖,
媽 媽 ,媽 媽,我要做個好乖乖.....
我第一次聽時真係有感動 :-( :-( :-(
歌詞改爸爸,,,,我老公聽到都好感動呢.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

老公陪個仔訓在床上的對話:(個日仔出水痘)
老公:阿仔,你D水痘痕唔痕呀?
阿仔:有小小痕?
老公: 無辦法,快D訓 (當時老公見到阿仔咁慘,好心痛)
跟住老公幫阿仔蓋被時,唔小心將我張被點到阿仔隻腳,阿仔即時話:
阿仔: 爸爸,快D拿走張被呀~媽咪未出過水痘架,我驚傳染比媽咪呀~
老公聽完後好感動,阿仔咁孝順 :-( ,知道唔可以傳染比其他人,真係乖仔,低錫

首頁
34567...50

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊