跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

你會唔會俾你小朋友讀?

(明報)2010年9月8日 星期三 05:10
【明報專訊】位於[url=]屯門
[/url]的英式貴族學校哈羅香港國際學校,將在2012年8月正式開學,哈羅校長昨向屯門[url=]區議會
[/url]介紹進度時指出,屯門區學生將有優先取錄機會,讓有興趣學童可原區就讀小學。哈羅報名程序將於明年3月開始,現時已有約600名「粉絲」表示有興趣申請。
教育局指出,哈羅香港將在屯門校舍建成後,正式辦理學校註冊,並提交學費建議書,由教育局審批。
哈羅國際學校執行校長及首席營運官Mark Hensman,昨日在屯門區議會簡介學校最新籌辦情况。不少屯門區議員擔心,哈羅的本地學額只有50%,擔心屯門居民能否享有獲優先取錄,又關注哈羅校舍設施可否供社區共用,或會否提供助學金讓貧窮學生入讀等。
Hensman回應說,小學生適宜原區就讀,方便往返住所及學校,屯門居民會有優先取錄權,到中學則開放予全球的中學生報讀及寄宿。他說,若屯門學生希望在哈羅讀中學,小學入學會是捷徑。
明年3月接受申請
他又稱,學校採用[url=]英國
[/url]的課程,並且大部分教師是地道的英國人,學生要應付英國會考(IGCES)及高考等公開試,並以升讀英國大學為主,或選擇歐美等地大學。學校在2011年3月正式開始接受申請入學,現時已有約600名家長表示有興趣。
但他重申,校方已斥7億建校,但基於保安理由,不能隨意讓公眾入內,校方會保證與社會交流,而與教育局簽訂的合約中,已列明會提供獎學金協助學生。

男爵府

校址o係屯門邊度?

男爵府

畀面勳章 陪月勳章

好似響小欖

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

有錢我一定比佢地讀,可能對香港教育無晒信心啦。

男爵府

有冇人知幾$$ 學費呀?
[url=[img][/url]

複式洋房

好媽媽勳章

响愛琴海岸側邊, 黃金二期對面個"十字路會"嗰度囉!

原帖由 lady++ 於 10-9-8 14:04 發表
校址o係屯門邊度?

複式洋房

好媽媽勳章

唔好意思, 嗰邊係黃金一期

原帖由 yanmamandy 於 10-9-9 13:46 發表

大宅

好有錢的話, 我都會考慮比個仔讀, 始終對香港的教育制度無信心, 我打算比個仔中三之後去外國讀書。
呢間係貴族學校, 唔係比我地一般平民百姓讀. 其實住屯門的, 有幾多人讀得起 ?

男爵府

學費好似仲未定, 不過當時學校就話佢地唔會係香港最貴個間學校, 香港最貴個間係弦立書院, 可以去佢地個web site睇下佢地既學費.....

http://www.isf.edu.hk/eng/admissions_ft.html

我估哈羅唔貴過佢, 都應該要hk$100,000一年~~~

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

我估都要咁貴喇.

重話俾屯門區優先....
但我俾唔起囉.

原帖由 gigayan 於 10-9-10 13:12 發表
學費好似仲未定, 不過當時學校就話佢地唔會係香港最貴個間學校, 香港最貴個間係弦立書院, 可以去佢地個web site睇下佢地既學費.....

http://www.isf.edu.hk/eng/admissions_ft.html

我估哈羅唔貴過佢, 都應該要hk$ ...

大宅

me , too.
有錢都比佢去外國讀書啦.

原帖由 kat0318 於 10-9-10 13:42 發表
我估都要咁貴喇.

重話俾屯門區優先....
但我俾唔起囉.

複式洋房

我曾經係3月份參加咗哈囉嘅發報會, 了解一下佢間學校
參加家長大部份是外國人(英國)或回流香港工作嘅家張, 其實問school唔錯, 不過學費唔平, 不過我都會試吓報名
小學生可以讀half-day, 校長話有scholarship幫助經濟付擔不起的學生

原帖由 johnny_falcon 於 10-9-14 13:43 發表
me , too.
有錢都比佢去外國讀書啦.

伯爵府

呢間學校我都好有興趣, 如果我得一個b都免強可以俾佢去讀, 可惜我有大小b, 諗都唔洗諗

別墅

how do we apply? where can we get application forms?

民房

原帖由 yanmamandy 於 10-9-9 13:46 發表

應該係青山公路入屯門方向未到黃金二期前左邊路口, 唔係"十字路會"

公爵府

原帖由 gigayan 於 10-9-10 13:12 發表

我估哈羅唔貴過佢, 都應該要hk$ ...
我覺得學費貴過你想像中的價錢

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 MamaQueen 於 10-9-10 13:00 發表
好有錢的話, 我都會考慮比個仔讀, 始終對香港的教育制度無信心, 我打算比個仔中三之後去外國讀書。
呢間係貴族學校, 唔係比我地一般平民百姓讀. 其實住屯門的, 有幾多人讀得起 ? ...

你都咪話, 屯門都好多有錢人, 就算屯門唔夠, 元朗都大把圍頭人比得起

如果D家長真係想入呢間, 可能會搬入屯門添, 就好似屯門D家長為仔女讀名校而搬出九龍一樣

複式洋房

I only wish I were rich enough to send my son there :~~

大宅

原帖由 easonkinki 於 10-10-14 01:18 發表
我覺得學費貴過你想像中的價錢

我都覺得唔止呢個數, 大陸間哈羅都要成3萬一個月

複式洋房

一年學費三十七萬港元, not including other expenses.

首頁

尾頁

跳至