時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

政府今次我支持你

港府趁慘劇 宣佈外傭凍薪2010年08月26日

• (22人)
  • 瀏覽人次:33,267
  • 回應:0

【本報訊】香港旅行團被脅持事件令本港瀰漫不滿菲律賓的情緒,政府昨日宣佈,包括菲傭在內的 28萬外籍家庭傭工凍薪,最低工資維持每月 3,580元,但每月膳食津貼則加 10元。立法會議員批評,凍結外傭薪金的決定是黑箱作業,令人猜測政府是否利用近日的慘劇,帶頭欺壓菲傭。
今次是政府連續第二年凍結外傭薪金,政府昨宣佈,今日起簽訂的所有新外傭合約,規定最低工資將維持在每月 3,580元的水平。若僱主選擇為外傭提供膳食津貼代替免費膳食,津貼將由現時每月不少於 740元增加至 750元。昨日或之前按不少於 740元膳食津貼簽署的合約,可於 9月 22日或之前送抵入境事務處處理。
本港菲傭團體 United Filipinos in Hong Kong秘書長 Eman Villanueva批評,外傭的薪金經過早幾年的減薪後,現時工資仍低於 12年前水平。本港經濟今年已有復蘇,原本預期今年應有較高的加薪幅度,結果令人非常失望;膳食津貼只加 10元亦不足夠。他們會繼續爭取將外傭納入現時制訂的最低工資範圍,令外傭獲得與本港勞工相同的保障。他又表示,不相信政府的凍薪決定與近日的香港旅行團被脅持事件有關,但若政府真受事件影響,對外傭非常不公平。

李卓人批評黑箱作業
立法會議員李卓人指出,今年經濟及工資指數都有上升,政府無理由黑箱作業決定凍薪,必須解釋清楚,以免惹人猜測,政府是利用香港旅行團在菲律賓的慘劇欺壓菲傭。

複式洋房

菲律賓之子. 大家記得送他一程.. election.

王國長老

王國長老

一個李卓人, 一個成龍, 好想同佢地講一句:

"你地靜一靜得唔得!?"
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

侯爵府

我都好似凍薪3年...又如何..李生,過嚟幫我爭取吓....

大宅

原帖由 edea 於 10-8-26 13:12 發表
一個李卓人, 一個成龍, 好想同佢地講一句:

"你地靜一靜得唔得!?"

仲有個李純恩.....

珍珠宮

我都凍薪左n年啦! 鍾意做就做, 唔鍾意就走, 無人迫班賓賓! 我地老細都係甘對我地啦,唔抄都偷笑, 點解係要特別衛護佢地? 比個甘嘅rubbish小国gum住黎蝦!!!!!!pay them more money, the return is killing our peoples!!!!!SHIT!!!!!!

子爵府

佢真係好煩呀,喺呢個時候仲講埋啲咩黑箱作業

大宅

而家莫講凍薪, 就算減人工都未必有香港人會再請佢地啦, 況且要解釋清楚既係菲律賓政府。李生你訓醒未呀?

複式洋房

又唔見佢幫班凍薪甚至減薪既香港打工仔

大宅

yes, now always is no raised the salary.

原帖由 fiona_cheung 於 10-8-26 13:51 發表
又唔見佢幫班凍薪甚至減薪既香港打工仔

子爵府

畀面勳章

李生, 你真係手指拗出唔拗入....你係咪香港人黎架?!
[

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

李卓人,
你唔好趁呢件慘劇抽水啦,頂你咩!!!!

用下你個死人腦諗下啦,年年檢討工資都係一早做一籃子經濟調查,你做左咁耐議員,點會唔知政府做法呀,好明顯一早就安排好係8.25公佈架啦,邊個會知發生咁大既慘劇呀?
你唔好係度賴啦,唔通因為咁而唔公佈呀?依家咩事呀,唔通政府要怕比人話而延後公佈呀?
你條粉人就真係趁機啦.
公佈工資結果係包括所有家傭架,印,泰傭都有份架,HK係咁是非不分架咩?
你條友連香港政府政策程序都未搞得清,不配做香港立法會議員.
火星啱你呀,快d返去啦.

大宅

送給李生新的太陽系 HD 10180

【on.cc專訊】歐洲天文學家表示,他們發現太陽系外一個陣容強大的星系;該星系由5至7個行星組成,當中包括太陽系外最細小的行星。
日內瓦大學學者洛維斯稱,這是由瑞士、法國及德國科學家,利用位於智利的歐洲南方天文台望遠鏡觀測發現。這些行星環繞像太陽的恒星HD 10180的軌迹運行;該恒星距離水蛇座約127光年遠。
天文學家指這個星系當中至少5個的體積像海王星,第六個像土星,而最小的一個因為太接近恒星,「1年」的運轉等如地球的1天。

原帖由 FA8866 於 10-8-26 14:18 發表
李卓人,

用下你個死人腦諗下啦,年年檢討工資都係一早做一籃子經濟調查,你做左咁耐議員,點會唔知政府做法呀,好明顯一早就安排好係8.25公佈架啦,邊個會知發生咁大既慘劇 ...

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

天文學家指這個星系當中至少5個的體積像海王星,第六個像土星,而最小的一個因為太接近恒星,「1年」的運轉等如地球的1天。...

呢度最啱佢.

子爵府

李卓仁正粉皮黎啦!你睇吓佢食到肥施大隻呀,我見到佢前面憎到佢後面...............
討厭

子爵府

原帖由 FA8866 於 10-8-26 14:18 發表
李卓人,

用下你個死人腦諗下啦,年年檢討工資都係一早做一籃子經濟調查,你做左咁耐議員,點會唔知政府做法呀,好明顯一早就安排好係8.25公佈架啦,邊個會知發生咁大既慘劇 ...

鬧得好

政治人物係要有政治觸覺, 最重要了解形勢及訴求後識權衡輕重。 今次可以比香港人上一課政治堂, D乜野蠻連, 你卓人...等等既政棍,只係利用選民, 但一D都唔關心香港人既心中訴求。

伯爵府

原帖由 jackie_lau2000 於 10-8-26 14:23 發表

【on.cc專訊】歐洲天文學家表示,他們發現太陽系外一個陣容強大的星系;該星系由5至7個行星組成,當中包括太陽系外最細小的行星。
日內瓦大學學者洛維斯稱,這是由瑞士、法國及德國科學家,利用 ...

送佢去"雕嗱星"啦,果度o岩晒佢.

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

有時見到D 禁廢GE 議員, 會反問番, 佢地真係由香港市民一人一票選出來?? 點解從來都唔見有MUG 好野做到??

別墅

李生, 你分清黑白未呀?? 你再嘈擲你去馬尼拉! 我地唔單止支持, 仲希望佢地減薪tim 呀, 你o甘鐘意代表佢地, 你移民去菲律賓, 無人留你!!

首頁

尾頁

跳至