論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

李卓人係咪食C大嫁, 邊個選佢出來

2010年08月26日

• (22人)
  • 瀏覽人次:33,267
  • 回應:0

【本報訊】香港旅行團被脅持事件令本港瀰漫不滿菲律賓的情緒,政府昨日宣佈,包括菲傭在內的 28萬外籍家庭傭工凍薪,最低工資維持每月 3,580元,但每月膳食津貼則加 10元。立法會議員批評,凍結外傭薪金的決定是黑箱作業,令人猜測政府是否利用近日的慘劇,帶頭欺壓菲傭。
今次是政府連續第二年凍結外傭薪金,政府昨宣佈,今日起簽訂的所有新外傭合約,規定最低工資將維持在每月 3,580元的水平。若僱主選擇為外傭提供膳食津貼代替免費膳食,津貼將由現時每月不少於 740元增加至 750元。昨日或之前按不少於 740元膳食津貼簽署的合約,可於 9月 22日或之前送抵入境事務處處理。
本港菲傭團體 United Filipinos in Hong Kong秘書長 Eman Villanueva批評,外傭的薪金經過早幾年的減薪後,現時工資仍低於 12年前水平。本港經濟今年已有復蘇,原本預期今年應有較高的加薪幅度,結果令人非常失望;膳食津貼只加 10元亦不足夠。他們會繼續爭取將外傭納入現時制訂的最低工資範圍,令外傭獲得與本港勞工相同的保障。他又表示,不相信政府的凍薪決定與近日的香港旅行團被脅持事件有關,但若政府真受事件影響,對外傭非常不公平。

李卓人批評黑箱作業
立法會議員李卓人指出,今年經濟及工資指數都有上升,政府無理由黑箱作業決定凍薪,必須解釋清楚,以免惹人猜測,政府是利用香港旅行團在菲律賓的慘劇欺壓菲傭。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

李卓人,
你唔好趁呢件慘劇抽水啦,頂你咩!!!!

用下你個死人腦諗下啦,年年檢討工資都係一早做一籃子經濟調查,你做左咁q耐議員,點會唔知政府做法呀,好明顯一早就安排好係8.25公佈架啦,邊個會知發生咁大既慘劇呀?
你唔好係度賴啦,唔通因為咁而唔公佈呀?依家咩事呀,唔通政府要怕比人話而延後公佈呀?
你條粉人就真係趁機啦.
公佈工資結果係包括所有家傭架,印,泰傭都有份架,HK係咁是非不分架咩?
你條友連香港政府政策程序都未搞得清,不配做香港立法會議員.
火星啱你呀,快d返去啦.

大宅

回覆 1# FA8866 的文章

罵得好

水晶宮

做得好!

政府唔帶頭去欺壓菲傭

我地都會唔再請佢地

等佢地早d認清事實仲好!

大宅

長老,

佢係咩人, 我地又點會唔知, 仲睇得出你好火呀...

原帖由 FA8866 於 10-8-26 13:20 發表
李卓人,

用下你個死人腦諗下啦,年年檢討工資都係一早做一籃子經濟調查,你做左咁q耐議員,點會唔知政府做法呀,好明顯一早就安排好係8.25公佈架啦,邊個會知發生咁大既慘劇 ...

子爵府

醒目開學勳章

李卓x

返菲律賓啦,香港唔歡迎你

伯爵府

對此'人'很反感

原帖由 jackie_lau2000 於 10-8-26 12:54 發表
李卓人係咪食C大嫁, 邊個選佢出來

2010年08月26日

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/images/art/rating_star_rated_half_l.gifhttp://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/images/art/rating_ ...

大宅

送給李生新的太陽系 HD 10180

【on.cc專訊】歐洲天文學家表示,他們發現太陽系外一個陣容強大的星系;該星系由5至7個行星組成,當中包括太陽系外最細小的行星。
日內瓦大學學者洛維斯稱,這是由瑞士、法國及德國科學家,利用位於智利的歐洲南方天文台望遠鏡觀測發現。這些行星環繞像太陽的恒星HD 10180的軌迹運行;該恒星距離水蛇座約127光年遠。
天文學家指這個星系當中至少5個的體積像海王星,第六個像土星,而最小的一個因為太接近恒星,「1年」的運轉等如地球的1天。

原帖由 FA8866 於 10-8-26 13:20 發表
李卓人,

用下你個死人腦諗下啦,年年檢討工資都係一早做一籃子經濟調查,你做左咁q耐議員,點會唔知政府做法呀,好明顯一早就安排好係8.25公佈架啦,邊個會知發生咁大既慘劇 ...

公爵府

原帖由 Nov 於 10-8-26 15:23 發表
長老,

佢係咩人, 我地又點會唔知, 仲睇得出你好火呀...

係,我見到呢d低能人可以咁不負責任,只求抽水既衰人真係好嬲.
呢幾日發生既事,個個人都好難過,外傭僱主承受得更多心理壓力.
但仲係有d抽水人不停係度豬up,工會/領事館已先借機send sms比外傭叫佢地小心僱主因此事而炒佢地,跟手就出記招話有工人因呢件事比人炒,已經夠無聊.
呢條粉人身為立會議員,唔用腦分析就向外發放d咁既言論.佢有咩資格做hk立會議員呀??

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至