嬰兒醫護

跳至

首頁
45678...11

尾頁

複式洋房

Re: 濕疹bb護膚品資料及試用後的意見分享

Hi, Fwfian

可否PM 間皮膚護理中心資料給我 (地址/電話/人名)?

Thanks.

複式洋房

Fwfian

I am also interested, pls pm me the address.

Thanks!
[img align=right]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;0;107/st/20041123/n/Heng-heng/dt/-12/k/5c0f/age.png[/img]

民房

我都有到中環那皮膚護理中心買"Sativa Plus" skin lotion同 Bath Emollient ,另外仲有一支洗面的,但我個人覺得效果麻麻。
我個人覺得用cetaphil cream .比"Sativa Plus" skin lotion仲滋潤﹗而且"Sativa Plus" skin lotion有燕麥成份,查左個身成日有d粒粒,攪到bb好似好污濁咁............. :cry: 查完bb仍然不停在ar...止痕麻麻﹗
另外個支Bath Emollient,我覺得bb用來洗澡之後,好似不夠 滋潤,要勁查cream先ok...但我覺得"Sativa Plus" skin lotion 不夠滋潤,所以又要再補查其他 如mustela,cetaphil cream 或朱油膏比較潤d的cream....

以上只是個人用後的意見﹗

大宅

同意, 有些cream對某些人的皮膚夠滋潤,但對某些人則沒有多大效用, 所以大家都希望試多幾款cream, 若能找到一隻或數隻cream是適合小朋友用. 那就比中六合彩更開心.

若能有試用裝就會慳d, 不用花費太多金錢呢.

李奇 寫道:
我都有到中環那皮膚護理中心買"Sativa Plus" skin lotion同 Bath Emollient ,另外仲有一支洗面的,但我個人覺得效果麻麻。
我個人覺得用cetaphil cream .比"Sativa Plus" skin lotion仲滋潤﹗而且"Sativa Plus" skin lotion有燕麥成份,查左個身成日有d粒粒,攪到bb好似好污濁咁............. :cry: 查完bb仍然不停在ar...止痕麻麻﹗
另外個支Bath Emollient,我覺得bb用來洗澡之後,好似不夠 滋潤,要勁查cream先ok...但我覺得"Sativa Plus" skin lotion 不夠滋潤,所以又要再補查其他 如mustela,cetaphil cream 或朱油膏比較潤d的cream....

以上只是個人用後的意見﹗

該用戶已被刪除

別墅

你好我係05年3月媽咪, 囝囝3個月大開始出濕疹, 曾好了一兩星期, 最近又嚴重返, 兩隻腳摺位一大片紅色, 手摺心口都有, 現用緊oilatum潤膚膏 – 沖涼後/臨

大宅

這cream是有少少類固醇, 最好不要未經醫生診症而自己買.

有媽咪用過效用不大, 若是有濕疹不如搽正式的類固醇藥膏, 若沒有濕疹, 搽普通的cream已足夠.

Adrienne'sMummy 寫道:
Hi all mummy,

My bb is also suffer with 濕疹, I went to Watson's today & the pharmacist suggested to use "egoderm cream" & said that it can be used by baby. As I don't see any comment on this product, I wld like to know the comment. Pls advise. The product link as follows: egoderm cream

大宅

濕疹是會番發的, 所以你不用太過灰心, 我們每位媽咪都經歷過這階段, 只要你多搽cream, 清潔被單等床上用品, 平日多煲去濕湯水給bb飲幫助去除他體內的濕毒/濕熱, 濕疹番發的機會是會有減少的.

切記若皮膚有損傷是不可以用片糖水沖涼, 這會令皮膚容易感染金黃葡萄球菌以致發炎.

至於珍珠未, 其實bb太細是不建議食任何中草藥物品, 若能從平日飲食中得到相同的效果(去濕湯水)就最好, 因為是天然無藥性, 無副作用, 大人小朋友都可以飲.

以下是一些與濕疹有注意方法, 你可參考:-
濕疹資料-各類敏感食物

濕疹資料--有關去濕資料及湯水介紹

濕疹資料--有關滋潤皮膚湯水介紹

[quote]
mrsleungbb 寫道:
你好我係05年3月媽咪, 囝囝3個月大開始出濕疹, 曾好了一兩星期, 最近又嚴重返, 兩隻腳摺位一大片紅色, 手摺心口都有, 現用緊oilatum潤膚膏 – 沖涼後/臨

大宅

我個仔用過都唔得
Adrienne'sMummy 寫道:
Hi all mummy,

My bb is also suffer with 濕疹, I went to Watson's today & the pharmacist suggested to use "egoderm cream" & said that it can be used by baby. As I don't see any comment on this product, I wld like to know the comment. Pls advise. The product link as follows: egoderm cream

別墅

最近阿囝的濕疹好番d啦, 身上的也開始謝. 希望佢快d好啦, 見到佢

民房

係呀,我都同你一樣平日很少見有皮膚問題的BB, 所以有時亞B面仔有濕疹時都唔都想帶佢出街, 但老公話唔通唔出街咩, 最慘我老爺同99覺得我唔帶佢搵個好醫生, 成日話亞邊個邊個個醫生好, 又唔知我已經睇過好幾個醫生, 而且睇緊專科啦, 更唔明白醫生話濕疹是不能根治, 只好代他長大會好些, 好彩可以係到發洩下. [quote]
mrsleungbb 寫道:

最近阿囝的濕疹好番d啦, 身上的也開始謝. 希望佢快d好啦, 見到佢
Lilypie Baby Ticker

大宅

me too... "平日很少見有皮膚問題的BB, 所以有時亞B面仔有濕疹時都唔都想帶佢出街,".... there's a time when my bb has bad 濕疹 & i brought him out to see the doctor & went to a bank afterwards, the bank's customer service representative came up to me and asked me what's happened to my bb... :cry: she said "poor him... " :cry: :cry: :cry: really wanted to cry when i heard that...

大宅

up

大宅

咁用瑞士寶寶隻lotion查又夠5夠潤呢?

別墅

今日帶個仔去睇醫生,醫生開

洋房

tpy

你簡直係个皮呼護呼專家,勁勁勁!!
想 問四環素是 什 麼 ?

別墅

Dear tpy:

我個bb(重有8日兩個月)因為食奶粉引發了濕疹(醫生說的),佢就唔算好嚴重~因為佢唔會訓唔到或抓損的~不過就會因為lee幾日天氣乾而"鞋"晒~咁我想問我用咩野黎試先好呢~我指cream啊!淋浴既用品啊~唔該你

大宅

四環素 (Tetracyclines)
你 所 選 的 藥 物 屬 於 四 環 素 (Tetracyclines) 是 抗 生 素 的 一 種 , 用 於 治 療 細 菌 感 染 的 疾 病 。
常 見 的 四 環 素 類 抗 生 素 包 括 ︰ -
· Doxycyline
· Minocin
· Minocin MR
· Minocycline
· Tetracycline
· Vibramycin

四 環 素 的 作 用 是 阻 止 細 菌 的 蛋 白 質 形 成 , 從 而 抑 制 其 生 長 。 四 環 素 的 治 療 範 圍 很 廣 , 包 括 「 非 淋 球 菌 性 感 染 」 、 腸 胃 炎 和 呼 吸 道 感 染 等 。Minocin , Minocycline 及 Tetracycline 很 常 用 於 治 療 細 菌 引 致 的 暗 瘡 。

由 於 四 環 素 可 使 兒 童 的 牙 齒 變 色 , 故 不 用 於 孕 婦 和 幼 童 及 授 乳 之 婦 女 。

依 照 醫 生 指 示 , 必 須 完 成 整 個 療 程 , 切 勿 於 症 狀 轉 好 後 便 擅 自 停 服 。 此 藥 不 宜 與 奶 類 或 其 他 含 高 鈣 質 ,  鐵 質 和 鎂 質 食 物 食 物 同 服

[quote]
loklokng 寫道:
tpy

你簡直係

大宅

建議你可以買cetaphil cream搽, 係仔仔個醫生介紹用, 我同佢搽呢隻cream搽到而家, 效果唔錯, 不過你要記住以下:
1.若皮膚好乾燥, 搽cream次數要多d, 30mins-1hrs一次, 視乎bb皮膚有幾乾
2.每次搽cream不需要太多, 薄薄一層已足夠, 太厚反而不好
3.沖涼方面可以用cetaphil沐浴液, mustela濕疹沐浴液,會較為滋潤,又或oilatum都可以

看看這樣否對你bb有幫助, 否則你再話我知.

tomum 寫道:
Dear tpy:

我個bb(重有8日兩個月)因為食奶粉引發了濕疹(醫生說的),佢就唔算好嚴重~因為佢唔會訓唔到或抓損的~不過就會因為lee幾日天氣乾而"鞋"晒~咁我想問我用咩野黎試先好呢~我指cream啊!淋浴既用品啊~唔該你

侯爵府

請問︰近日呀女隻腳出現一達達紅色(硬硬地的)係咪都可以用cetaphil cream搽呢?

首頁
45678...11

尾頁

跳至