嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

Re: 濕疹bb護膚品資料及試用後的意見分享

名位, 你好~我bb7個幾月了, 都係有濕疹的(佢面近排我想同佢轉奶粉呀), 一來想改善濕疹, 二來佢很瘦不肯飲奶..佢飲緊美素力架...要轉, 轉邊隻奶粉好呀?

另外呢, 我想問下邊隻野查濕疹好呀, 我見你地有推介cetprhil, 但係就話for小小濕疹用都ok, 見emulsityingointment你地都話好, 但係就話for嚴重d既, aqueous cream都好..仲好好多產品∼.甘我b面仔有d, 背”只”有好多, 咁用邊隻好呀?

同埋呢, 我去藥房見到隻愛麗她既產品for濕疹bb架, 你地覺得好無呀?

吾好意思, 甘多問題∼

男爵府

tpy 寫道:

hi, ryan-mame ,

以下是我們在濕疹bb媽咪論壇討論過的資料:-

坊間用的膏:

凡士林 (含有 Liquid Paraffin) 對bb的皮膚唔適合用,因為會阻塞毛孔,如果bb的皮膚損了會整痛bb。點解仲有人用,因為好少人知道唔好,而且方便購買價錢便宜。

Aqueous cream BP

好多人都會用的膏 都係(含有 Liquid Paraffin) 唔好處同上。

以後買膏必須睇清楚是否含有 ( Liquid Paraffin) 成份,如果有就千奇唔好買啦。

我睇返屋企支 Oilatum cream, 成份係: Light liquid paraffin 6.0% w/w and white soft paraffin 15.0% w/w.

咁即係唔好用來搽面啦.

別墅

我有David Cream出售
500g
Lavender Free
expiry Oct 2008
$500
Tsing Yi MTR

Call me at 9368 0873

等待驗證會員

John&Kelly 寫道:
我都有用呢種cream, 塗面部的效果不錯, 我想是不太嚴重的情況是可以的, 可以在屈臣, 萬靈和葯房都有售.

[quote]
sherryyeung 寫道:
where to buy?

[quote]
beatriceyung 寫道:
So, may I know if any BK sisters is using PHYSIOGEL Hypoallergenic Cream as recommended by my doctor. Its cost $88 per 75ml. Very expensive ah
[/quote][/quote]
早排見到萬寧孖裝特價$170,一支$90

等待驗證會員

想問問california cream除

複式洋房

我囡囡用緊No Rinse爽潔嗰隻沖涼液,唔駛過水效果好好又唔痕又可以保護皮膚,長時間D皮膚都好爽好滑

別墅

TYP, 你好!
我個囡依家差唔多兩歲啦. 但佢D濕疹時好時壞.
佢已經係用皮得露浴油沖涼, 又用AQ CREAM, 但好似唔見好轉, 依家D濕疹仲走左去眼附近.
佢D皮膚好乾O架, 想問佢究竟用咩沖涼好, 同埋邊隻CREAM會比較潤.
我用過MUSTELA,呢隻一搽佢塊面就紅, 有邊隻搽面仔比較好呢?:cry:

別墅

hI TYP & 各mami

我囝囝8個月,近兩星期發覺佢有濕疹, 面紅了一達達(近眼角位),
手、背都有. 我用了QV, 都吾得

想問一下你地意同幫幫我, 首先我要用咩同佢沖涼, 身可以查D咩, 面又可以查D咩呢?
近來見到佢面仔同手一達達真係好吾開心, 又吾知有咩可以幫到佢。

別墅

回覆 #208 tpy 的文章

TKS.So helpful.

首頁

尾頁

跳至