在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問如果之前己出左Proforma Invoice , 走貨後要出的 invoice 的號碼可唔可以唔同嫁 ?

因為公司有時出 sales confirmation ( 貨期長要出 )
有 deposit 要出 Proforma invoice . . 但全部跟一組編號出, 只係 尾加英文字 ... 如 sales confirmatiion , 編號2010003 SC , 如 proformation inv. 改 2010003 PI , 出了貨 2010003 INV . 見有些 是 10 月出貨 , sales invoice 好早已取 . 因為出 Sales confirmation , 那個數字的編已預備, 回給了客人 , 並在走貨後 , 也用回 那組數字 , 只不過再打上 INV 3 個字而已 . 因而 阻住真的在 9 月落貨 的 invoice 號碼 .

快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

大宅

畀面勳章

其實都無咩所謂, 同一組或唔同都好睇你公司個systems 容唔容許, 特別係account dept 有無問題, 我自己就用返同一組, 因為我們無走船貨, 好少hold number hold 好耐.. 如果過左過financial year 都唔正式invoice 客人, 我們索性cancelled & 俾個新number

禁止發言

首頁

尾頁

跳至