論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

系, 一個月通知期 or 即炒補一個月錢, + 機票 + $100 travelling allowance.

多口問句, 工人黎左一個星期就想炒, 真系咁差呀 ? bun 定印呀 ? local 定系 overseas 請 gar ??

原帖由 傻鴨菇芝 於 10-8-16 08:25 發表
如題

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

即炒點都要補1個月人工...
點解咁快要炒??

男爵府

好激氣, 佢同我對仔女先生都唔甲, 可以做既, 我都做咗, 日常用品, 買足比佢, 連coffee都買埋, 當然講到明一下月出糧, 佢要負責返, 初頭幾日除例明要做d咩, 我都開導佢,點知佢隔日就唔開心, 喊, 咁我諗住佢homesick喇, 咪一路同佢傾, 又買電話咭比佢打返老鄉, 情況都冇咩改善, 這兩星期真d令我情緒不好, 包括所有屋企人都係, 真係好煩, 佢係賓姐, oversea, 年紀3x, 自己都有四個仔女, 但反應就同一個靚妹仔一樣, 一唔like就唔啋人, 最頂唔順係ed人囉

男爵府

你對咁好, 佢都吾知足. 有 homesick, 其實佢之前有無出國經驗 gar ? 同佢再傾下得吾得 ? 如果都無改善, 唯有破財擋災 唉, 香港僱主幾慘呢

原帖由 傻鴨菇芝 於 10-8-16 08:52 發表
好激氣, 佢同我對仔女先生都唔甲, 可以做既, 我都做咗, 日常用品, 買足比佢, 連coffee都買埋, 當然講到明一下月出糧, 佢要負責返, 初頭幾日除例明要做d咩, 我都開導佢,點知佢隔日就唔開心, 喊, 咁我諗住佢homesick喇 ...

男爵府

問佢有咩問題, 佢仲要話唔夠飽, 第一次佢同agent講, agent話可能佢未得我同意, 唔敢煮屋企既嘢食, 但佢又冇同我講過, 我點知啫, 好喇, 咁同佢講清楚喇, 屋企有既食物, 佢都可以食, 話聲我知就得喇, 今早叫佢落雨收衫, 佢又唔啋我, 再問佢, 佢又係咁講, 唔夠飽, 我咪火都嚟埋囉, 廚房咁多麵食, 唔明點解佢唔夠飽, 再講, 佢就話得蛋, 麵,腸仔..., 咁我咪話囉, 你想食咩, 自己去煮喇, 冇人照顧你架, 我係請個工人幫手照顧我屋企人, 唔係請你返嚟招呼你架, 咁我對仔女平時食咩? 我都好疑問

男爵府

原帖由 twins214wy 於 10-8-16 09:02 發表
你對咁好, 佢都吾知足. 有 homesick, 其實佢之前有無出國經驗 gar ? 同佢再傾下得吾得 ? 如果都無改善, 唯有破財擋災 唉, 香港僱主幾慘呢

...

香港僱主真係慘到冇人有, 現成工人, 好既都同僱主續約喇, e個市場, 有既都唔會好得去邊, 仲難過中六合彩, 唯有揾d oversea喇, 但就難在, 睇相, video, resume都信唔過, 嚟個有情緒病既話, 都唔知點算, 唯有梗'sit', 真係好唔公平

男爵府

真系比你工人激 c, 你好似要湊多個女咁, 陰公

原帖由 傻鴨菇芝 於 10-8-16 09:04 發表
問佢有咩問題, 佢仲要話唔夠飽, 第一次佢同agent講, agent話可能佢未得我同意, 唔敢煮屋企既嘢食, 但佢又冇同我講過, 我點知啫, 好喇, 咁同佢講清楚喇, 屋企有既食物, 佢都可以食, 話聲我知就得喇, 今早叫佢落雨收衫 ...

男爵府

系啦, 佢地搵工就易, 又可以揀僱主, 難為我地無啦啦請個人返黎仲要照顧番佢先激氣.

原帖由 傻鴨菇芝 於 10-8-16 09:10 發表

香港僱主真係慘到冇人有, 現成工人, 好既都同僱主續約喇, e個市場, 有既都唔會好得去邊, 仲難過中六合彩, 唯有揾d oversea喇, 但就難在, 睇相, video, resume都信唔過, 嚟個有情緒病既話, 都唔知點算, 唯有梗'sit' ...

男爵府

原帖由 twins214wy 於 10-8-16 09:16 發表
系啦, 佢地搵工就易, 又可以揀僱主, 難為我地無啦啦請個人返黎仲要照顧番佢先激氣.

真係唔明, 仲有咩個家的工人可請呢? 之前有agent建議請尼泊爾工人, 話夠淳樸, 唔知有冇人試過呢?

男爵府

原帖由 傻鴨菇芝 於 10-8-16 09:23 發表

真係唔明, 仲有咩個家的工人可請呢? 之前有agent建議請尼泊爾工人, 話夠淳樸, 唔知有冇人試過呢?

你呢0固菲姐咁似我前年炒的菲姐.30多歲.4個仔女.叫vivian.
快樂的甜芋快樂的甜芋

大宅

我都想知仲有咩工人可以請, 而家d工人咁唔知足,又嫌三嫌四, 等個囡大少少就請本地 ee 幫手, 以後唔請工人.

男爵府

原帖由 甜芋 於 10-8-16 09:54 發表

你呢0固菲姐咁似我前年炒的菲姐.30多歲.4個仔女.叫vivian.

我諗就算係, 佢地都會改咗名再嚟, 我嗰個名係張國榮既英文名

男爵府

原帖由 catandpig 於 10-8-16 10:11 發表
我都想知仲有咩工人可以請, 而家d工人咁唔知足,又嫌三嫌四, 等個囡大少少就請本地 ee 幫手, 以後唔請工人.

我都係咁諗, 但囡囡得六歲, 我諗仲要等一至兩個工人後才可

複式洋房

我也想炒

我家新工人來了一個月,什麼都做不好,不會做飯,帶baby沒經驗,只會打掃衛生和洗衣。我一日三餐都要做給她吃,學起來沒有主動性,全要我push。
也想炒掉她,但擔心她是否要還中介費?

男爵府

原帖由 lisabear 於 10-8-16 10:23 發表
我家新工人來了一個月,什麼都做不好,不會做飯,帶baby沒經驗,只會打掃衛生和洗衣。我一日三餐都要做給她吃,學起來沒有主動性,全要我push。
也想炒掉她,但擔心她是否要還中介費? ...

但擔心她是否要還中介費?<---我諗需要擔心的應是佢本人, 不是我們的責任, 如果佢係識諗, 應該做好本份, 不要給僱主麻煩, 我們在僱主, 沒有這方面的責任呢

男爵府

有人話泰國人都 ok, 吾知系咪呢 ? 尼泊爾工人會吾會好少 " 貨源 " 呢 ?

男爵府

你仲為佢擔心呀 ? 如果佢自己 concern 嘅, 就會好似特首咁 " 我會做好 lee 份工 ", 佢地都無 heart, 講乜都無用啦

原帖由 lisabear 於 10-8-16 10:23 發表
也想炒掉她,但擔心她是否要還中介費? ...

男爵府

咪系囉

原帖由 傻鴨菇芝 於 10-8-16 10:38 發表
但擔心她是否要還中介費?<---我諗需要擔心的應是佢本人, 不是我們的責任, 如果佢係識諗, 應該做好本份, 不要給僱主麻煩, 我們在僱主, 沒有這方面的責任呢

男爵府

原帖由 twins214wy 於 10-8-16 10:49 發表
有人話泰國人都 ok, 吾知系咪呢 ? 尼泊爾工人會吾會好少 " 貨源 " 呢 ?

泰國同尼泊爾的工人都應該好少, 同埋好少agent會有, 所以未敢試之(兩年前問過), 但現在對印,賓都失信心了, 可能都會一博

首頁

尾頁

跳至