自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今天去SOGO買防晒,櫃台小姐告訴我原來SPF15和50的區別不是陽光照射的強度來區分,而是時間的區分。例如:SPF15就表示防晒時間短,而SPF50就代表防晒時間長。

我不知她說得對不對? 如正确的話,那我以前的想法都錯了,大家又知不知呢?
活出精彩的每一天,活出真我。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

SPF15和50的區別不是陽光照射的強度來區分,而是時間的區分。。。

SPF 15 X 10 = 150分鍾有效
SPF 50 x 10 = 500分鍾有效

户外活動才需要用 SPF 50
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

熱血金章

你以前點諗嫁呢??

但度數越大, 就越立喎

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我知係以時間來分,所以我買俾小朋友去交流就買度數大,唔使不停咁搽.但我唔記得係x10,大力大力講,而家就知.唔該哂.

珍珠宮

陪月勳章

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 wq 於 10-8-15 11:23 發表
今天去SOGO買防晒,櫃台小姐告訴我原來SPF15和50的區別不是陽光照射的強度來區分,而是時間的區分。例如:SPF15就表示防晒時間短,而SPF50就代表防晒時間長。

我不知她說得對不對? 如正确的話,那我以前的想法都錯了,大家又知 ...

一早知, 所以假如"勤D補", 買SPF15都可以去戶外活動的了。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 9594 於 10-8-15 11:38 發表
你以前點諗嫁呢??

但度數越大, 就越立喎

就係因為杰D, 所以立D, 亦可以LAST響皮膚耐D。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 大力大力 於 2010-8-15 11:35 發表
SPF15和50的區別不是陽光照射的強度來區分,而是時間的區分。。。

SPF 15 X 10 = 150分鍾有效
SPF 50 x 10 = 500分鍾有效

户外活動才需要用 SPF 50

伯爵府

2023年兔年勳章

如果講防晒度, 係睇PA 後有幾多個+的....

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

e家新出個d spf 50 好多都唔立ga ~
原帖由 Giant 於 10-8-15 13:05 發表

一早知, 所以假如"勤D補", 買SPF15都可以去戶外活動的了。

首頁

尾頁

跳至