跳至

首頁

尾頁

大宅

戒日片

請問你地開始幫BB戒尿片未呢?因為依家天氣好熱,再用埋尿片就熱上加熱,所以今早開始幫佢戒尿片,隔半個鐘擺佢落譚灌度,噓噓吓佢又嗬咗喎,

伯爵府

熱血金章 BK Milk勳章

Re: 戒日片

乜原來可以咁快就幫bb戒片片架 請問係點戒架? 係咪真係要每半個鐘捉佢去 shu shu 咁咪好唔得閒

大宅

依家夏天最好幫佢戒片,依家佢下午瞓覺前同佢噓咗先,瞓醒即刻同佢噓,佢會嗬到,你一定要讚佢叻,錫吓佢。
如果真係賴咗尿,千祈唔好鬧佢,你要指住啲尿尿,再指住個譚灌,話比佢聽要去嗰度嗬。

子爵府

我無諗住咁快同阿囡戒片喎, 佢都未可以行得好穩陣....
等佢識四圍行時, 我先同佢戒了。
不過現在每晚同佢沖完涼, 我都會讓她唔包片一陣, 等佢pat pat透下氣, 佢一唔著片, 不知身手幾靈活!!

Target歲半開始同佢戒片片! (不過全職媽咪可以早d開始
)

等待驗證會員

我真係未諗過同佢戒片住woh....
佢都未識講野.... 係咪應該下年先戒呀?

大宅

me 2. 我未諗過同佢戒片住woh.
I think it's better to wait until he can walk and speak.

大宅

當然越早戒越好, 最理想係今年冬天之前可以戒日片, 明年返幼兒班就可以自己上厠所. 小虎無用 potty, 我奶奶每日定時定候揪佢去大大. 我又買左尿片褲weekend用, 等佢習慣去大小要除褲, 不是直柯在片上.

早排同一個Pampers Sales傾計, 佢响個女滿月後開始train佢定時大小便, 不到歲半已經戒掉日夜片. 佢仲話如果小朋友習慣用片去大小便, 再大個D, 如果唔用片就去唔到喎! 連尿片sales都咁講, 妳地應為如何?

等待驗證會員

咁買potty會好d 定係 揪佢去好d呀?

大宅

我覺得個女想我地幫佢戒片la!

佢呢個零星期angie急殊殊會掹住條片同指住廁所, 我地馬上除左條片就抱佢坐廁所, 痾完先著番片. 瞓醒覺通常都會濕片, 但如果keep到多幾日, 我都打算daytime唔包片lu.

PS: 我無用potty, 只買左個小童廁板放响馬桶上面.

等待驗證會員

Tinna,
您呢個亞媽影人地女仔去廁所!!! :tongue:

大宅

無走光, 放心唔會生眼挑針! hehe...

等待驗證會員

女仔就話可以坐係到je... 男仔都係坐potty?

大宅

Sandra,
我阿仔係用potty架!

等待驗證會員

咁有無話買邊隻potty呀? 定俾佢坐大人廁所呢?
係咪佢有所行動時, 即刻dic佢坐potty呢?

大宅

Sandra,
買邊隻potty都冇所謂,我自己就買後面有得挨果隻potty for大 大,另外1個紅色既紅A牌譚灌for shu shu,男仔用好方便,個人意見千其唔好買有音樂果d,你隔半個鐘倒dic佢去potty到噓吓佢shu shu,有冇shu shu都要dic佢去呀,等佢習慣吓!

複式洋房

唔好意思呀,咁係未即係一開始唔著片?定係等佢習慣左用potty先至唔著片呀? ?-( ?-( ?-(

男爵府

Tinna,

我真係覺得你囡囡好叻, 好識同你地溝通, 又醒目,識做咁多動作.

我連亞仔幾時痾殊殊都未知, 佢乜都唔識, 唔識同我地表達, 淨係識扭抱, "痴"住我, 身手又唔靈活, 唔會拍手, 唔會拜拜, 唔肯扒, 到現在都只可以扶住sofa行. 唔知係唔係我唔識教佢, 可唔可以過兩招? 真係好擔心亞仔o既發展.

AngieTinna 寫道:
我覺得個女想我地幫佢戒片la!

佢呢個零星期angie急殊殊會掹住條片同指住廁所, 我地馬上除左條片就抱佢坐廁所, 痾完先著番片. 瞓醒覺通常都會濕片, 但如果keep到多幾日, 我都打算daytime唔包片lu.

大宅

Tinna,

Angie is really smart. How did you train her? Have you 定時定候揪佢去殊殊?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佑佑都係坐potty痾唔唔,
佢一想痾就會發出"唔唔"聲,
然後佢一坐potty就會痾,
痾晒就要企身,
不過小便就依然響片到,
我諗住逐步黎,
遲d先同佢痾埋落potty/戒片

大宅

Thank you ar! 我覺得Angie只係模仿力稍為好d, 記得佢兩三個月大時我發現佢好鍾意學大人嘅動作, 我不斷重覆朱起個咀啜啜啜黎氹佢飲奶, 佢就跟住做; 所以我地咪依呢個方向, 教佢唔同指令同動作囉.

自從佢可以係屋企自由活動, 廚房廁所一律列為禁區, 但越唔俾佢去嘅地方, 佢就越鍾意入, 所以佢一急殊殊就馬上指住廁所要入去呀!! (試過一除片就殊左落地呀! )

BB各方面發展都有快慢, 唔使擔心, 遲早會學識. 好似我覺得Angie學說話較為無興趣, 氹好耐先跟你講聲爸/媽, 成日都只係咿呀嗯, 手指指就當同你講野.

首頁

尾頁

跳至