跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 有無混血bb 呀? 大家一起傾吓計呀..

大食媽咪、mamakab

見倒李地既BB甘細個、令我好懐念恭平細個既時間Ah!
我覚得BB重係手抱既時間最得意0里! :-P
我叫恭平!2003年12月21日出世

大宅

dear小肥佬,

但係睇到你哋個d中文名,好好聽,又好有意思咁..係邊個諗架? 你哋會唔會好似中國人咁, 揾算命佬架?

我b個中文名我自己改o既, 佢係1/3 chinese, 1定要有個中文名我至得, 算命佬我就唔信喇, i believe we make our own life and fate

你老公都係懷胎6個月姐...比起我老公,又算得乜嘢啦.

but 佢急起直追啦, 學左阿仔eat every 4 hours 丫嘛!

其實我有時睇電視,我覺得natural birth 既媽咪,好勵害架..個時我生時,個nurse 係咁叫我,push push push, 我老公就話" contraction"s coming, ready to push push push." 我都知生唔出架...咁你有無用epidural 呀?

冇呀, 開頭用gas 聞到我high 晒 :tongue: (when in pain i prefer deal with it rather than being unconscious!) 後來我叫佢用pathadine 好好多 and 我都算叻 前後induction 加埋8個鐘就生左, push左less than 5 times (according to my hubby)

大宅

講開語言、我試過帯恭平返D英文既Playgroup、他無Mud反応、吾係甘Enjoy、衣家帯他返日本人既Playgroup、他返得好開心、又学識左好多野、但問題係我又想他学多D英文、If他去到幼稚園先学、好似太遅、但他衣家以経聴緊両種、If我再教他英文、好似会令他好混乱。李地0弟?

大宅

agree! tanpopo!
所以我決定呢一年都做full time mum (mainly la, i miss my work so i do little from time to time, hehehe )
唔係佢地大左唔得意 but 而家係最close 最可愛囉, 1丁人仔成個玩具咁 :lol:

大宅

mamakab 寫道:
hi eunise,
nice to meet u too! wah, your 仔仔越o黎越靚仔喎!(can tell from those 1-6 months pictures)

eee, 妳係nursery teacher 咁而家都full time working?
MAMAKAB,

Nice to meet you too. And Thanks for praising my son ~~ You boy is lovely too~~

I have quit my job since I got pregnant last year (March)..And I got a half-day job now ~

However, I wish I can stay at home and take care of my boy instead of working...

B仔Album<---HERE(updated on 8.8) Tinok仔仔o係11月3日8:28pm出左世喇!7.63lbs重 始めまして、TINOKです、よろしく∼∼ [img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD3/61740/s180/63468.6602526.20914.jpg[/img][img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD3/61740/1-9.gif[/img]

大宅

Eunise、mamakab

我自従結婚後就無造野La!有時心Yuk Yuk想出来造番野、但始終吾”写”個仔。

男爵府

[size=medium]HELLO! WHAT'S UP!

大宅

tanpopo 寫道:
Eunise、mamakab

我自従結婚後就無造野La!有時心Yuk Yuk想出来造番野、但始終吾”写”個仔。

tanpopo,

我都唔捨得個仔架~~~你住o係邊架??hk???你hubby係japanese??
B仔Album<---HERE(updated on 8.8) Tinok仔仔o係11月3日8:28pm出左世喇!7.63lbs重 始めまして、TINOKです、よろしく∼∼ [img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD3/61740/s180/63468.6602526.20914.jpg[/img][img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD3/61740/1-9.gif[/img]

大宅

mamakab,

mamakab 寫道:
大食媽咪,
我b 2/23 出世, 3個半月啦, 大妳囡囡小小, can b boyfriend, girlfriend one day???

哇,好呀! 有個咁可愛既bf,仲有個咁型既外父 & 咁靚既外母,wonderful!!!

係呢,你多唔多帶你囝囝出香港? 其實我同老豆好想帶囡囡入南丫島重遊舊地.不過,入去0個0的船好鬼嘈....你驚唔驚會對囝囝耳仔唔好?

大宅

大食媽咪,
自從阿仔出世之後, go to hk 就變左special activity to me lah 不過都有o既, 2 weeks later 我仲會去join 埋成20個 feb 2005 出世o既 bbs + their mamas 添, can't wait ah, 一定會好開心o者!
如果慢船就係嘈d, 不過我阿仔o係我肚裡面時都習慣啦, 佢完全冇問題喎... 想入o黎玩就坐快船啦, much better o架 不過記得同囡囡帶多件外套仔, d air-con 好凍o架!!! also, let me know, so we can meet!
hey, 好似我地係奶奶 and 老爺先o岩喎, 定係妳想話妳自己係我阿仔o既靚外母, 妳hubby係型外父先???

大宅

tanpopo + eunise,

我好少少, cos i do free-lance, 想做又有spare time 咪接job lor, otherwise 就梗係湊b la... 我上星期6 都客串教左兩堂 (my mama took care of my boy) 我都掛死咁滯... :-(

大宅

mamakab,

係喎,攪錯0左添,哈哈!!!

mamakab 寫道:
大食媽咪,
hey, 好似我地係奶奶 and 老爺先o岩喎, 定係妳想話妳自己係我阿仔o既靚外母, 妳hubby係型外父先???

大宅

tanpopo 寫道:
講開語言、我試過帯恭平返D英文既Playgroup、他無Mud反応、吾係甘Enjoy、衣家帯他返日本人既Playgroup、他返得好開心、又学識左好多野、但問題係我又想他学多D英文、If他去到幼稚園先学、好似太遅、但他衣家以経聴緊両種、If我再教他英文、好似会令他好混乱。李地0弟?

tanpopo,
You may try to let 恭平 to watch the English video/programme. YS is attending the English playgroup & I am also wondering whether I should let him to join the Korean playgroup so that he can learn some Korean.
YS-ma ;-)

大宅

河馬仔,
As a babysistter, you speak English or Geman?? Do you have to cook for them??

大食媽咪,
I have been here for nearly 5 yrs but my Korean still in elementary level :-(:-( :-( . It's very rare to have HK people.......honestly, who want to come & live here.

BTW, everyone want to escape, why you move back ?? Does your hubby know Chinese??
YS-ma ;-)

男爵府

Hello All! I have a 2.5 yr old son and a 6 weeks old daughter. My husband is a Canadian and we moved from Canada to HK 9 months ago. Currently I'm a full time mom but really want to go back to work soon. It's nice to meet you all here.

別墅

gab

Nice meeting to you too..How's your newborn bb ? My husband is American. I'm a stay-at-home mom, I'm so bored everyday..Who will take care of your kids after returning to work ?

YS-ma

Our mother language is Cantonese and we grew up in HK, it's pretty hard to learn or speak the second language as native people..You're better than me, I know nothing about Korean.. ..just take your time la.. ... What will you do everyday ? Do you have to cook for your husband ?

大宅

YS-ma,

哇,你0係0個邊住0左5年啦! 乜你都唔鍾意韓國架?
我一向對韓國無好感...真係上天作弄人,竟然...
我仲諗住自己有偏見,加上去到唔係好耐,未適應,所以....

"everyone want to escape", 點解你會咁講既??
我返0黎生bb乍,月尾返去.你呢?住邊呀?
我老公唔識中文,不過漢字佢都識好多. 你同你老公用乜話溝通架?

YS-ma 寫道:

大食媽咪,
I have been here for nearly 5 yrs but my Korean still in elementary level :-(:-( :-( . It's very rare to have HK people.......honestly, who want to come & live here.

BTW, everyone want to escape, why you move back ?? Does your hubby know Chinese??

大宅

YS-ma

多謝李既意見Ah! :-P
係La!我想李都可以帯仔仔去DKorean playgroup 等他学多D韓文、李住0係0個辺、重多選択。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Re: 有無混血bb 呀? 大家一起傾

Can I join the conversation? As my son is 混血 BB as well. Not much, but little.
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

大食媽咪

李講開ーー真係上天作弄人
好有感覚、我未嫁前重来都無想過同日本人結婚、亦都同D朋友講過全世界無男人我都吾嫁日本人、点知我就嫁左日本人、想起都好好笑!!

首頁

尾頁

跳至