跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 有無混血bb 呀? 大家一起傾吓計呀..

mamakab,

德國D醫療係好好,尤其係好似我哋用私人醫療保險既,有好大自由去擇合心水既醫生同醫院,就係因為咁我哋好Picky,你知啦,都係第一次嘛。有D醫院D護士真係好唔friendly。

醫生話BB比正常大DD同有修長既美腿,我好怕痛,驚辛苦一大餐先至話要開刀就慘嘞!再加上醫院離屋企幾遠,返依近老爺奶奶屋企,好唔想搬過去等,都係計劃開刀fit我哋D。

哈哈,都無話慘,都習慣咗自己照顧自己好耐,有D悶就真,今個月係最後一個工作月,減到只工作每週兩日,遲D考埋個車牌就真係無哂嘢做.......!! :-(
來我的facebook專頁看看吧! www.facebook.com/AlpsBabys

大宅

我果時都係, 減到臨尾個個幾兩個月完全stop working (thought i should) 點知就日日等等等囉... but i did go out and spent time with my friends tho, since i've gave birth i've only been out for not more than 3 times, less than 4 hours each, so do a lot for yourself or with your hubby b4 the bb ah!

大宅

河馬仔,

你0係德國有做野架?你做乜架?好羡慕你呀,我都好想返工...不過未學識韓文都幾難搵到工. 加上0的韓國人仲係好歧視女性,0係韓國女人失業率好高架!
(stupid Korean )

我都好想生多個bb,手足之情係好珍貴,我想我囡囡有個伴.不過,我開刀生既,醫生話,最快都要等半年後先至好再有!

大宅

mamakab,

你bb幾時出世架? 我諗你囝囝應該同我囡囡差唔多大.
我囡囡4月11日出世架

大宅

HI ALL,

我係Eunise...我仔仔唔係half half mixed baby..而係1/4係Thai~ 咁算唔算mixed??等我介紹下自己先~~
天仔(我仔仔)已經7個月喇~由出世開始已經比好多人以為佢係外國baby...我都好執著咁話比人知我個仔係1/4mixed...我老公就係mixed(中泰)..
不過而家都懶得同人地解釋喇~(你地入黎天仔album度睇下佢d相丫)

我自己係nursery teacher,都接觸過好多唔同國家既children...我都係好鍾意日本小寶寶(真係非常かわい)
最後,nice to meet u all~~
B仔Album<---HERE(updated on 8.8) Tinok仔仔o係11月3日8:28pm出左世喇!7.63lbs重 始めまして、TINOKです、よろしく∼∼ [img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD3/61740/s180/63468.6602526.20914.jpg[/img][img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD3/61740/1-9.gif[/img]

別墅

各位,

你哋好, 估唔到開始個topic 有咁多個媽咪回應,真係好開心呀..
我都自我介紹一吓先啦.. 我有個仔,叫mini-matt..十個多月啦... 佢暫時都無中文名架...因為未諗到個好既..但係睇到你哋個d中文名,好好聽,又好有意思咁..係邊個諗架? 你哋會唔會好似中國人咁, 揾算命佬架?

Eunise

梗係算啦...如果你話福建混香港人,我都會當係架.. ...
我有個朋友都係"中泰" 混血兒,但係佢唔係成日返泰國..唔知係有無教佢泰文呢?

大食媽咪

我去過韓國, 韓國比我覺得d 女仔/人, 化好濃裝..都幾有日本feel 架..

河馬仔

前日,我先收到我亞媽寄番比我既album, 其中幾本,係我係德國探我朋友時影的,我好鍾意德國架,覺得個度好靚..不過,我無記錯. 個時係德國, supermarket 都逢星期日關門大吉..
我好想去多次,但係依家有咗亞仔, 睇怕有排都唔去到囉..
:-( ..
我係開刀生mini-matt 架,因為個時佢臨尾遊咗去我左邊同埋佢係bb baby 囉..

Juju'sMum

有嘢想請教你呀..我有個法國既penpal 失散咗呀..我同佢識咗好耐..唔知法國,有無好似 香港咁有1083 ,好以check 到呢? 唔該晒..

tanpopo

你仔仔既中文名,好有日本feel 喎..你個b就嚟1歳半啦,肯唔肯食嘢呀?

mamakab

唔駛客氣喎...話晒係個度,係人奶專用區嘛..咪係呢度開一個forum, 比大家傾個飽囉..
你老公都係懷胎6個月姐...比起我老公,又算得乜嘢啦.
其實我有時睇電視,我覺得natural birth 既媽咪,好勵害架..個時我生時,個nurse 係咁叫我,push push push, 我老公就話" contraction"s coming, ready to push push push." 我都知生唔出架...咁你有無用epidural 呀?

洋房

Hi hi

Glad to see this topic ar...My typing Chinese is super slow, so please accept me to use poor English to introduce my baby girl!

I am half Thai half HK, and my husband is Japanese, so my daughter is 1/4 Thai; 1/4 Japanese and 1/2 Chinese (anyway, is a mix la !) However, her appearance is exactly the same as my husband, white skin with a pair of small eyes, which is the "standard" Japanese looks! (wanna show her pictures here but failed!:-|)

I met my hubby in HK and we married in HK too! I have C-session in HK this year, after baby born, I went to Shanghai with my baby girl as my husband is assigned to work there. Shanghai is not our home city, people here speak Mandarin and Shanghaiese. Can you imagine that, for my baby girl, it will be strange to her to listen many different types of language!!!

Now, I speak to her in three types of language always (i.e. Cantonese, English & Japanese), my hubby likes me to use English only to talk to her, and he just speaks to her in Japanese. However, sometimes, it is difficult to express some specific words in English nor Japanese...

Thanks for the message from mamakab! You are right, if every single pronounciation is clear and correct, I think that no matter which language we used, it should be fine to her!

Really looking forwards to seeing my daughter who is able to talk to me one day!
Misaki was born on 12th March, 05!

大宅

小肥佬

期実恭平係仔仔既真正日本名来架!日本係有漢字既、重有個性氏、当然個名可以用日文発音La!係Kyohei
きょうへい。 :-P :-P
mini-matt好得意Ah!期実起中文名好0弟自己喜好、我同老公就因為好中意和平、開心、同仔仔0係平成年出世、所以
取名叫恭平Law!我仔仔都無中文名、但因為有漢字、所以D人就以為係中文名。
我叫恭平!2003年12月21日出世

大宅

sandydojo

Hi!我老公都係日本人来、但就住0係香港、我仔仔1歳半。
期実我覚得李可Choose両個Language主力同女女講、例日文+英文/中文、甘李地住Shanghai、可能他都会識講、識多個語言都好Ah!
係0里、李老公会駐Shanghai既耐Ah?
我都好期待仔仔同我King計。我仔仔都未識講野。

複式洋房

Hi Hi

So good I can find this page!!

My boy Ethan he's 3yrs 6mth, he's 1/2 Aust & 1/2 Chines. we live in Tsing Yi. Since frist time I talk to him I just use cantones, and dady use eng. when he 2yrs old we got a halper she only speak mandarin. So now he can understand use with language to which one.
he will go to local kinder this Sep. because we could like him learn more Chinese.

大宅

小肥佬 寫道:

Eunise

梗係算啦...如果你話福建混香港人,我都會當係架.. ...
我有個朋友都係"中泰" 混血兒,但係佢唔係成日返泰國..唔知係有無教佢泰文呢?
小肥佬,我仔仔個名係我同老公改..改左先去夾時晨八字,最後都passed左~~我奶奶就同bb講泰文...我就同bb講cantonese/少少english~我一年都要去1-2次泰國架~~
B仔Album<---HERE(updated on 8.8) Tinok仔仔o係11月3日8:28pm出左世喇!7.63lbs重 始めまして、TINOKです、よろしく∼∼ [img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD3/61740/s180/63468.6602526.20914.jpg[/img][img align=left]http://bb4.babyhome.com.tw/UPLOAD3/61740/1-9.gif[/img]

別墅

tanpopo

我都知呀...以前我有個朋友有學日文,我都八卦,望一望..我老公成日問我, 點解有中文字既? (不單日本,連韓國都係,我都係睇"大長今"先知.. )... 我話:" 呀...連個問題, 等我睇下history 再話比你知,你等吓啦.." :mrgreen:
我覺得"恭平"呢個名,好好聽話,何不就用呢個名? 又好聽又有意思..

sandydojo

係呀, 其實我覺得有d 日本仔,都好靚仔架..有時,係街,我同我老公,好鍾意兩個人,一見asian, 就會估係邊度嚟.. chinese ? vietnamese ? thai ? philippino ? 咁樣..不過, korean 同埋japanese 比較相近,所以,我哋都會有豫"而"..
..
唔錯呀, 我成日都希望亞仔最少要係bilingual bb..所以,我依家日日對住佢,都係講廣東話..但係我老公係度,就講英文囉..
不過,我老公個亞嫂係普通話人,我都希望,第時,亞仔會學到普通話架..你哋就好啦,就地取材呀..

Eunise

咁都好喎,你奶奶同佢講泰文..咁你奶奶識唔識講廣東話呀?

大宅

Hi all,

Glad to find this topic. Can I join in???

My son (YS) is 2.5yrs "korean/HK mix" & we live in Korea.

sandydojo,
3 languages at the same time may cause a young baby confusion.
My case is ...I speak only Cantonese when YS was before 2. Daddy speaks only English. Also, we let him watch English programme...(No korean at all). After 2, I speak both English & Cantonese. Now YS can communicate with both English/Cantonese. Recently, I start to teach some Korean words & he wouldn't mix up 3 languages.

BTW, can u speak Thai also???

大食媽咪,
Where will you live in Korea??? Are you going to live with your hushand's family???
YS-ma ;-)

男爵府

你地覺得我似唔似混血嗎?

我屋企世世代代都俾人話係似混血

複式洋房

大家好呀!

好開心識到咁多個混血BB既媽媽,當我囡囡出世之後有咩問題都可以有人同我分享! 大家d小朋友有冇中文名架?有又既話你哋又點決定個姓呀?

大食媽咪,
其實我都用咗一年時間响依邊學德文,半年時間諗做d乜(我以前係公文式英文老師,响依邊只有公文數,我...亳無用處 :-( )最後我決定做babysitter,貪佢人工高,時間好又唔洗交稅,我又鐘意小明友,一做就係一年半嘞!我睇嗰對兄弟(6+3)好乖好得意,對父母又對我又鬼咁好,好唔捨得唔做!你唔洗羡慕我,如果你真係想做野,一定可以既! :wink:

小肥佬,
你去過德國邊度呀?我哋住响慕尼黑(munich),你講得啱,依邊真係好靚,尤其係依家夏天,真係好似一幅畫!同埋係呀,依邊d舖頭逢星期日同紅色都休息............lazy German!!!
你開刀做傷口用咗幾耐時間recover呀?傷口護理麻煩嗎?
來我的facebook專頁看看吧! www.facebook.com/AlpsBabys

複式洋房

Hi

My boy have English name(use daddy's family name) and Chinese name is use my one, so he got a really English and really Chinese name.

大宅

YS-ma,

好開心0係度認識你,你而家係咪0係韓國?我返0左hk & 月尾返去. 我住首爾架,你呢?
其實韓國係咪好少hk人?中國大陸既朋友我就遇唔少,但從來未遇過hk人.
你過0左去好耐啦?你韓文好掂架?
我其實上年8月先過去,不過因為bb今年1月又返0左hk...0的韓文唔記得晒lu

大宅

大食媽咪,
我b 2/23 出世, 3個半月啦, 大妳囡囡小小, can b boyfriend, girlfriend one day???

大宅

hi eunise,
nice to meet u too! wah, your 仔仔越o黎越靚仔喎!(can tell from those 1-6 months pictures)

eee, 妳係nursery teacher 咁而家都full time working?

大宅

小肥佬

真係好開心李開左0里個Topic比我地Share混血児BB既事情、以家好成員、好熱Now Ah!! :-P :-P
期実我覚得Asian個個都差吾多甘、好難分別甘。
李衣家有無Idea Bong仔仔起個Mud野中文名?
李亞嫂係普通話人、順理成章教Matt講Tim! :-P

首頁

尾頁

跳至