論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實我地有無權扣起佢d糧工去還錢。同埋如果佢即時辭職一個月後走,即擺明想走佬,我地可以做乜野。

別墅

better let her go

If I were you, I'll let her go if she's willing to resign. If you receive the reminder from the finance company, I guess you're going to receive lots of calls from them later. I fired my ex-helper because I heard that the collectors were going to wait for her downstairs (they have copy of employment contract with full address on it)

原帖由 chuenma 於 10-8-6 10:16 發表
其實我地有無權扣起佢d糧工去還錢。同埋如果佢即時辭職一個月後走,即擺明想走佬,我地可以做乜野。

男爵府

工人肯自己走就"拿拿聲"比佢走啦
then 填 form 通知immigration
and 通知財仔工人己走, send 埋比 immgration 果張 form比佢
同佢講, 唔好再"so擾"你地, 如果唔係, 會call police

大宅

其實我都未同佢講,我想知可唔可以扣佢人工去還錢。同埋如果佢唔做我使唔使話比財務公司知或報警,但佢唔還錢又關我事,我又無理由出聲。

其實我係唔係比封信佢叫吓佢還錢就算,唔好理佢係最好。

原帖由 chaklongma 於 10-8-6 11:27 發表
工人肯自己走就"拿拿聲"比佢走啦
then 填 form 通知immigration
and 通知財仔工人己走, send 埋比 immgration 果張 form比佢
同佢講, 唔好再"so擾"你地, 如果唔係, 會call police ...

大宅

還有佢仲有4個月就滿約,我仲想同佢續約,而家佢同我話會還錢都唔知續唔續約好。

別墅

原帖由 chuenma 於 10-8-6 13:59 發表
其實我都未同佢講,我想知可唔可以扣佢人工去還錢。同埋如果佢唔做我使唔使話比財務公司知或報警,但佢唔還錢又關我事,我又無理由出聲。

...

我曾經問過勞工處,回覆說不可扣工人的人工幫佢還錢,通常D工人如果知道自己無力償還,最後條路都是要離開現在的顧主才可以甩身,所以順理成章地在離職前借多幾間財務。
所以當你發覺有異樣,你就要炒個工人,免得佢將會唔知做D乜野,如果佢自己辭工,緊係應承佢啦,反正最後結局佢都要走,佢一日唔走,D收數佬就有權去你屋企揾佢,雖然D收數佬都知自己身份同地位,佢地只系追緊工人還錢,不同追香港人還錢的態度,無咁囂張,但都會令我地D顧主好担心,尤其是屋企有小朋友或老人家。

珍珠宮

原帖由 chuenma 於 10-8-6 13:59 發表

...

你扣起佢人工幫佢還錢? 佢可以告你underpaid, 唔好試呀.

工人同任何人(包括agent)嘅事, 都係工人嘅私事, 僱主無需插手, 僱主有責任出足糧俾工人.

工人走咗, 你將入境處確認工人走嘅信, 俾財仔就得, 佢地唔會騷擾你, 放心, 我試過幾次喇. :(

別墅

原帖由 chuenma 於 10-8-6 14:29 發表
還有佢仲有4個月就滿約,我仲想同佢續約,而家佢同我話會還錢都唔知續唔續約好。

首先,如果個工人有誠意還錢及續約(我指她真的想繼續留在你家打工),你可以問她攞財務公司的借貸合約,看看銀碼多少你就心中有數,5位數字,每個月還幾千,仲分分鐘唔只一間財務,根本佢成份糧都唔夠還,佢點會留係香港白做,不如回老家。

佢表示想與你續約,可能是現有合約只剩下4個月,沒有新合約,邊有財務會再信佢同借錢俾佢,我認為佢緊係想你幫佢續新約,然後再借錢,跟住同你遲工或做D衰野迫你炒佢,咁佢就可以夾帶私逃了。

首頁

尾頁

跳至