婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

無啦啦耳嗚????

我上個星期無啦啦耳嗚, 去睇西醫又睇唔出有什麼事? 醫生話感冒會有耳嗚的情況, 但我又無乜感冒徵狀出現, d藥食晒都未好過, 想問下有無人試過咁呀? (足足10日啦)

大宅

Re: 無啦啦耳嗚????

有冇頭暈呀? 会唔会係耳水不平衡

大宅

karenchan99:就乜都無, 淨係隻耳仔成日"隆隆"聲...好煩呀...

大宅

咁揾多個医生check 吓好啲, 真係好多日

大宅

karenchan99: thank you. :-P :-P

男爵府

august19 :

我都有耳嗚,已經有了4年,
看過耳鼻喉科,話我有耳水不平衡,
係無得根治的,
如果頭暈得好勁,醫生叫我食止暈藥,
但係我一次都無食過,因為我本身不喜歡食西藥,
唯有看中醫調理身體.
而家我已經完全習慣那種聲音:
”沙沙聲”(似電視雪花聲).
我已經take it easy .....so far如果不影響我日常生活,
我會唔理佢.

洋房

august19食北京牛黄解毒片同煲五花茶都好有效既

子爵府

august19 寫道:
我上個星期無啦啦耳嗚, 去睇西醫又睇唔出有什麼事? 醫生話感冒會有耳嗚的情況, 但我又無乜感冒徵狀出現, d藥食晒都未好過, 想問下有無人試過咁呀? (足足10日啦)

會唔會你太緊張,有壓力?
西E角度係你精神緊張,引至的小毛病,無藥食,如果有原因不明的疼痛等,例如背痛,失眠或無名身痛,小心已開始有了情緒病.

中E角度叫腎虛,及精神緊張.

試下睇下自已有無其它地方無拿拿痛又唔知點解既,有就應該係情緒病......唔係講笑ga!~!!

大宅

dear august19,
我都試過無啦啦耳嗚 (around 生我b前兩個月, 成架直升機咁, went to see doctor, 都冇藥食因為check 唔度係乜事) 一直到我b滿左月左右就無喇... 我到而家都唔知點解 可能真係同情緒有關??? :-|

大宅

多謝你地既回應: 我自己做份工又全無壓力, 仲有喎, 我得一邊(左)耳鳴, 而家我睇緊中醫, 佢話我腎虛(耳嗚+黑眼圈), 因為我一直瞓得唔太好. 希望飲多兩,三劑藥好d啦....(到現時為止飲左4次, 情況都無乜改善) :cry: :cry:

子爵府

多謝你地既回應: 我自己做份工又全無壓力, 仲有喎, 我得一邊(左)耳鳴, 而家我睇緊中醫, 佢話我腎虛(耳嗚+黑眼圈), 因為我一直瞓得唔太好. 希望飲多兩,三劑藥好d啦....(到現時為止飲左4次, 情況都無乜改善) :cry: :cry:

哈哈~同我個中E講法一樣!
我試過耳嗚,係一年多前,睇好多E生都唔知咩事,又失眠,又周身肌肉痛,又心跳.後來因情緒問題去睇情緒科,最後先知情緒影響好多野.
今次又因耳嗚同失眠去睇中E(但今次唔關情緒問題,因我之前d問題解決了)我食

大宅

我都係一邊耳鳴, but 右邊加上我真係有腎病,可能係咁喎... anyway, mine is gone now hope you mums get better soon too!

大宅

del

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

BabyChristy,

你係唔係"急性耳聾"?我都係咁而入院7日,現在好番,係要食"類固醇",唔入院都得,單靠口服就唔可以用高劑量,好的速度慢D,但最好是在病發後30天內醫,我有個親戚都遲左成2-3個月,都醫返好唔少,若有需要,我可以介紹我那個醫生給你試試(幾出名),你上網搵下"sudden hearing loss"這個病

之前係網上搵過D資料,中醫係以醫"耳炎"(即係"中耳炎")為藥方,而這種病係"內耳"(inner ear),係神經線的問題,單靠"湯藥"係唔得的,係要加上"針灸",但我未試過

西醫係用綜合療法,用"薄血藥"&"類固醇"為主,令血液運行得快D,用以通血管,令神經線蘇醒返,過程係幾"辛苦",而佢又會講一個好低的服原率俾你,以你咁講個病有成大半年,佢通常都係話試下,不過,因我當時好嚴重,佢都講到無機會,只expect我博到唔好咁聾咋,但現在就完全好返(正常聽覺),只有在密封的房間才會有少少耳鳴

耳鳴係這個病的病徵,個人會有D暈,耳聾得越多,耳鳴就越大聲

禁止訪問

大宅

你係唔想入院/唔想食"類固醇"?可以唔入院而單靠食藥的,不過就要長D時間,同無咁有效

你有無醫療保險?若有的話,基本上是可以claim到大半以上,咁就入院好D,因為要好好休息的

首先,你唔好怪我講得太直,因為我見你之前講有幾個醫生建議你入院同食"類固醇",而你又係無啦啦有耳鳴,你係"急性耳聾"的機會都幾大,之前的醫生有無同你做過audiogram(聽力測試),因為要突然無左30+%聽覺至可以介定係"急性耳聾"

這個病若拖得太久(1年或以上),係西醫的角度來說,佢係唔會再叫你入院,因為醫得返好的機會係好微

我之前入院時,有個隔離床的病人俾過一個中醫地址我,話幾好的,不過,我未試過,另,我現在吃一種西藥"銀杏素",係保健產品,平常人食都係安全的,之前的療程都一直有食開,覺得都有一點兒幫助,"vv聲"都有少了丁點兒,你若想試,我可以俾資料(另,銀杏素每日份量不可多於120mg,過量未必有益)

禁止訪問

大宅

若你的聽覺無問題,就唔係這個病,咁就唔洗入院同埋食"類固醇",係好傷身的

係呀,有"vv聲"係有好多成因,就數我患的這個病最"凶險",不過,有"vv聲"都係要小心D,飲食方面唔好咁肥"利",同埋,日常要飲足夠的水份,平時要瞓夠,咁係夏天這一個時候,唔好俾冷氣直接吹住耳仔來瞓

俾維他命b你食,應該係覺得你平時太緊張,至會令耳仔有"vv聲",中醫地址我要找找,可以要遲D才PM你,我個醫生話一般街上買到的"銀杏素"可能份量會比大過120mg,咁我現在吃那種是40mg一粒,同埋係同之前佢俾我吃同一種,(不過,係我朋友幫我在大藥房買)你一天吃40mg試下先會好D

大宅

巳PM給你了,希望D資料幫到你

首頁

尾頁

跳至