懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

產假後想辭職!

我公司如果辭職要一個月通知, 我依家放緊產假放到3/7:
1. 係吾係一個月辭工嘅通知係唔可以count 產假嗰段時間?
2. o甘我係吾係要倍一個月糧比公司?
3. o甘我係吾係依家辭職同3/7辭職都無分別?

請大家幫幫手, 吾該!

男爵府

Re: 產假後想辭職!

我之前問過勞工處, 佢哋話產假唔可以當辭職嘅代通知期, 所以你問題嘅答案應該係,
1) 係
2) 係, 如果你產假唔再返工
3) 應該係

希望無答錯!

大宅

我都想辭...但係我想等埋雙糧先~~哈哈

大宅

nikitaki & MiniMickeyMouse,
thanks for your reply ar,
o甘好彩有產假D糧頂住, 吾係倍二萬幾蚊比人我實喊㗎! 靠工人又吾放心! 又無屋企人揍, 唉! :-(

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我同你一樣想產後辭職,不過為左save多d錢,我放完產假重要做多2個月先走,希望可以頂得住啦

子爵府

MiniMickeyMouse 寫道:
我之前問過勞工處, 佢哋話產假唔可以當辭職嘅代通知期, 所以你問題嘅答案應該係,
1) 係
2) 係, 如果你產假唔再返工
3) 應該係

希望無答錯!

我答案同minimickeymouse 一樣, 所以, 我放產假前, 口頭通知公司, 希望佢地搵人頂我, 我唔駛返, 不過, 結果都係一返工先遞信.
叫我賠錢, 無可能, 不如用我一個月青春, 比多一個月人工我
(曾經失去, 更感恩現有的快樂)Timothy 係天父照顧沒有哭聲的細哥哥

民房

我同你一樣想產後辭職 x 2 :-(

複式洋房

還有我!我下星期就放完產假啦!
好想辭職呀! :-( :-( :-(

大宅

我都好想遲職,我唔捨得亞b呀 :-| 我6月15日返工了.
[Hello!I am Hei Hei!:-D [url=http://lilypie.com小寶寶希希

大宅

我初初都唔想返工, 諗住 resign, 但返左一個月左右又唔想遲, 雖然好掛住呀 b, 但如果同 lee 個社會蛻節我又唔想....

大宅

如果吾辭職, o甘你地BB比邊個揍?

大宅

請工人佢地又唔放心, 最後由媽媽湊

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

ME TOO 呀~~~ 就黎返工啦, 唔捨得bb呀~
我都想唔do 呀!!!!! :tongue: :tongue: :tongue:

大宅

我都諗住放完產假就遲職架啦 ...... 不過成 12 月 bb 先出世 所以都仲有排捱 :-( :-( :-(

首頁

尾頁

跳至