跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有無人知 "元朗校友會小學" 屬於 band 幾呀 !
我只知 : 光明 , 鍾聲 榮茵 , 陳榮根 係 band 1 小 學 , 倥吾知 其它 , 例如 : 徐澤林 , 商會, 元小 係 band what ?????
我仔仔同我好有緣架 ~ 點解 ??? 係因為我同佢都係同月同日生日:party:呀 ! 不是特登開刀 , 而係真的順產呀 ! 我買六合彩都未種過 , 竟然生仔就可以一齊慶祝生日呀 ! 哈哈 ~~~ :-D :-)

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 Eugene 於 10-7-9 12:16 發表
我只知 : 光明 , 鍾聲 榮茵 , 陳榮根 係 band 1 小 學 , 倥吾知 其它 , 例如 : 徐澤林 , 商會, 元小 係 band what ????? ...

其實小學都無正式分 BANDING 架喎, 只係外間 D 人私底下評估遮, 又無正式數據來劃分o既, 以我個人睇法, 校友會講出名度, 可能未及光明英來, 靈愛果 D, 但校風各方面都係唔錯囉, 唔可以話係一間好傳統學校, 又唔算係活動教學, 如果以升中派位來定係 BAND 幾, 咁佢一定唔及元小, 靈愛, 光明果 D 架啦, 可以的話, 有機會咪去參觀下, 去觀下課多 D 了解囉

別墅

回覆 1# bobo 的文章

我初時都好似你所想 , 原來真的有分 , 如果吾係點解咁多人選 光明, 鍾聲呢 ? 我昨日剛收到一個媽咪通知 , 話每三年教署都會將 三年級既評估考試計分 , 如達到預定的分數 , 就會評定該小學屬 band 幾架 ?
我仔仔同我好有緣架 ~ 點解 ??? 係因為我同佢都係同月同日生日:party:呀 ! 不是特登開刀 , 而係真的順產呀 ! 我買六合彩都未種過 , 竟然生仔就可以一齊慶祝生日呀 ! 哈哈 ~~~ :-D :-)

男爵府

我只知 : 光明 , 鍾聲 榮茵 , 陳榮根 係 band 1 小 學 , 倥吾知 其它 , 例如 : 徐澤林 , 商會, 元小 係 band what ????? ...

官小同南元朗官小,派位係band 1.其他就....................................不過,家下元朗啲中學個個都升緊呢.但老牌英中,元朗得4間(希望我冇記錯,你再問下).

快樂的甜芋快樂的甜芋

水晶宮

畀面勳章

路邊社ge小學banding無乜實際數據支持
每間小學都分三種學生~band 1、band 2、band 3,小三小六考TSA成績只有教署知,連小學自己都唔會知!中學banding靠HKCEE同AL公開試、入U率而定,多人入U代表banding高!小學banding靠升band 1中學率而定,多人入band 1中學,小學會較受歡迎!咸豐年口碑好ge地區名小學靠食老本收生,但老本所剩無幾,因為多得中一入學評估呢個靠實力ge考驗,新一代進取型ge小學已漸慚冒出頭,band 1百分比漸高!

大宅

好媽媽勳章

真係無人會去分小學banding架!如果有分,甘個banding影响D物呢?又如果有分,甘陳榮根/榮恩一定唔入band1了!
小學有2次呈給教局的評分試,1個是小3,1個是小6,以小6最重要,小3果次我就唔知有物影响.還有,小學入面有分幾多%考3個組別的中學,所以據我所知榮恩等過往入所謂區內top的band1中學人數唔太多,邊D小學入面佔考band1中學的比例多?靈愛,元小(因有聯繫),英來等,有D悄次的可以佔考band1中學的學校比例唔高,例如30-40%,亦有低過呢個%,但我唔清楚,每間小學到時到候會和升中小學生講,你大約係Band幾個group,可以考band幾的中學.
太多野講了!你可以上教局網頁了解,不要人云亦云,很多時某些家長可能加入自己喜好已說出一些以為是事實的說法,我唔敢講自己唔會,所以亦唔想誤導你,希望幫到你!

原帖由 Eugene 於 10-7-9 12:26 發表
我初時都好似你所想 , 原來真的有分 , 如果吾係點解咁多人選 光明, 鍾聲呢 ? 我昨日剛收到一個媽咪通知 , 話每三年教署都會將 三年級既評估考試計分 , 如達到預定的分數 , 就會評定該小學屬 band 幾架 ? ...

大宅

好媽媽勳章

701003,我真係好佩服你,因為覺得你post出來的意很中肯 ,另外對你提出的意見很有參考價值.
請check pm,請給意見,謝謝!

原帖由 701003 於 10-7-9 14:51 發表

路邊社ge小學banding無乜實際數據支持
每間小學都分三種學生~band 1、band 2、band 3,小三小六考TSA成績只有教署知,連小學自己都唔會知!中學banding靠HKCEE同AL公開試、入U率而定,多人入U代表banding高!小學ba ...

珍珠宮

似乎很多家長對派位方法仍存在著不少謬誤!

請記著:

1. 小學是沒有分 banding 的;
2. 小三及小六的 TSA 成績, 是供學校作內部參考之用, 以改善學與教;
3. 影響小六派位的因素:
中一入學前測驗 (中一分班試) 的成績, 會用作微調各個 banding 學生的數目. 換言之, 如果小六畢業生在中一分班試表現好, 會令小學的 band 1 學生數目提升.

家長應參考教育局發出的文件, 多作了解.
千萬不要道聽途說!

原帖由 Eugene 於 10-7-9 12:26 發表
我初時都好似你所想 , 原來真的有分 , 如果吾係點解咁多人選 光明, 鍾聲呢 ? 我昨日剛收到一個媽咪通知 , 話每三年教署都會將 三年級既評估考試計分 , 如達到預定的分數 , 就會評定該小學屬 band 幾架 ? ...

珍珠宮

不是啊!

小三及小六 TSA 成績, 小學是會知道的, 只是不能向外公佈而已.

一切所得的數據, 是讓學校針對學生弱項, 用來改善學與教.

原帖由 701003 於 10-7-9 14:51 發表

小三小六考TSA成績只有教署知,連小學自己都唔會知!

子爵府

missmama:

光看你提供的資料,便知你是教育界中人士,更確切講應是小學教師吧!

樓主:

若要清楚,就要多看教育局既報告及資料呢!

水晶宮

畀面勳章

原帖由 MissMaMa 於 10-7-10 16:10 發表
不是啊!

小三及小六 TSA 成績, 小學是會知道的, 只是不能向外公佈而已.

一切所得的數據, 是讓學校針對學生弱項, 用來改善學與教.

味就係只知自己學生ge強弱lor,無從知道區內banding排位lor

禁止發言

推介真光小學

男爵府

原帖由 fatherfather 於 10-7-14 00:19 發表
班數小,師生重視關愛! 返學好似返到一個大家庭! 好WARM。
佢地數學科好好
升中派位如何,派邊間多?

複式洋房

小學好難分BAND幾的...你應該多做搜查睇睇果間學校的教學理念..睇睇岩唔岩你小朋友~
主耶穌說:"我是葡萄樹,你們是枝子;常在我裏面的,我也常在他裏面,因為離了我,你們就不能作甚麼。"

禁止發言

最重要係間學校老師好唔好,著重活動教學

禁止發言

未見佢地派位公布

禁止發言

未見佢地派位公布

水晶宮

畀面勳章

唔係想掃興,但學校校舍舊、對住大坑渠、隔籬係投注站,始終係弱點

珍珠宮

據我所知, 真光今年的派位非常好!

原帖由 fatherfather 於 10-8-17 22:39 發表
未見元朗真光佢地有派位公布! 只係聽街坊佢地數學好勁,校長好好

首頁

尾頁

跳至