樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

好憎d agent成日玩心理, 昨天thu中x睇一個盤, 點知利xx打嚟話有一毎筍盤低市面10%同一日睇, 咁順路未兩個都睇晒la, 但睇中x的心態自然吾同咗啦, 第完利xx個"筍"盤, 跟住同佢講ok還埋個價(係佢之前話比我哋聽嗰個價), 跟住話yip主反口, 超, 好明顯係個agent玩嘢, 求其搵個盤比我哋亂up 24, 好差呀

大宅

佢地想做成生意....係咁架...有時明明你睇岩個盤
傾價時又話有另一人睇過都好中意..又傾緊,,,
要台高 d你出個價...勁衰 !!

原帖由 minisukiyaki 於 10-6-30 14:21 發表
好憎d agent成日玩心理, 昨天thu中x睇一個盤, 點知利xx打嚟話有一毎筍盤低市面10%同一日睇, 咁順路未兩個都睇晒la, 但睇中x的心態自然吾同咗啦, 第完利xx個"筍"盤, 跟住同佢講ok還埋個價(係佢之前話比我哋聽嗰個價), ...

洋房

根本就係行業形象問題,就算利蝦殼個agent講嘅野係事實,你都唔會信.

男爵府

好多時他們跟本沒有客在手, 但也和你吹水, 說有客看中你的單位.....說完一篇鬼話後, 便游說你去看新盤, 欠quota.....

浪費時間.

侯爵府

好媽媽勳章

中x 同 利+角 係姊妹公司 wor
原帖由 October 於 10-6-30 16:14 發表
好多時他們跟本沒有客在手, 但也和你吹水, 說有客看中你的單位.....說完一篇鬼話後, 便游說你去看新盤, 欠quota.....

浪費時間.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 miami 於 10-6-30 16:09 發表
根本就係行業形象問題,就算利蝦殼個agent講嘅野係事實,你都唔會信.

複式洋房

佢地都係揾食啫...睇開d...我覺得最緊要buy or sell 自己keep好宗旨、底價,咪等agent搞lor

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

大家請記住: "信佢一成, 雙目失明."

別墅

好攪笑喎, 佢免賣家佣, 買家要比足, 都吾知咩道理

別墅

回覆 9# minisukiyaki 的文章

唔係攪笑啦,佢地係睇下屈到邊個就邊個

男爵府

好怕他們, 沒有一句真話.

男爵府

d 地產 agent 真係好得人驚...
我岩岩比個 agent 叫走, 佢話業主要
自住叫我退租

男爵府

我未搵到地方搬...
就日日打黎嚇我, 又話咩
有大隻佬在門口等你.....
攪到我喊住走...

水晶宮

呢行有d人真係好奸好賤格!
打比我同我講話我老公個放盤肯減價, 我以為係真, 就話應該唔係wor, 都好客氣同佢講, 跟住佢就鬧我你唔肯減咪算lor, 睇下個客肯唔肯買lor就cut 線! 係利xx!

大宅

我都認同D地產agent 無句真, 但要買賣, 唔經他們, 又有什麼好途徑 ? 我有個單位, 放o左2年多盤落大大細細的地產, 好市壞市都出唔到, 唔知點解, 好慘

原帖由 ricecooking 於 10-7-6 20:01 發表
打比我同我講話我老公個放盤肯減價, 我以為係真, 就話應該唔係wor, 都好客氣同佢講, 跟住佢就鬧我你唔肯減咪算lor, 睇下個客肯唔肯買lor就cut 線! 係利xx! ...

男爵府

原帖由 ricecooking 於 10-7-6 20:01 發表
打比我同我講話我老公個放盤肯減價, 我以為係真, 就話應該唔係wor, 都好客氣同佢講, 跟住佢就鬧我你唔肯減咪算lor, 睇下個客肯唔肯買lor就cut 線! 係利xx! ...

下 ? 咁寸 ?????

洋房

唉...點講呢...
首先報左利益沖突先...我唔係地產只係有D好朋友係...
地產依行真係好黑暗..佢地連自己公司嘅同事都唔會信...為左生意...可以連好朋友都出賣..
有人搵我D朋友買樓佢地會跟得好貼...因為連自己友都會搶生意...何況只係同行?
如果買跨區...佢地仲會一手一腳跟...癈事D人從中枱價、踢盤...

有好多經紀常用嘅手法係...
1. 以低價吸客(其實冇可能個價咁低..只係希望個客出嚟)
2. 挾客...睇完之後...搵4,5條友出嚟磨你...等你攰...等你是是但但...
3. 持票傾價...好多時都會叫D買家寫左票先...等業主認為有誠意...其實個價到..唔洗票到傾到啦...

唉...總之咩行都好...要搵個有良心嘅地產真係唔易...有良心嘅...可能都比人迫走左...

但我又唔想一支竹打晒一船人...至少..我依然覺得我D朋友係好人...如果唔係...佢地都唔會同我呻咁多嘢...

大宅

畀面勳章

我都好憎利xx, 最近佢地有個所謂經理, 講唔到價就發爛講粗口, 又話佢做左成日白做, 大佬呀, 你唔到價我地咪唔賣囉, 有咩問題? 你日日返工, 日日都做到生意架? 做唔到白做就搵人發洩, 衰過爛仔, 仲話經理! 同佢分區經理投訴, 不過怕且都無用, 佢地係靠食佣, 應該唔驚, 正式無王管

別墅

利xx我都唔like.....之前比佢地玩過,
近日入去店舖好似比人夾既感覺, 我一個人入去坐底O者, 要唔要幾個agant 你一句我一句咁呀....反而去 美x, 中x, xx21 都唔會咁,

以我既個人經驗, 呢d真係物以類聚,
一間鋪如果有一兩個古惑, 好可能成間行既風氣都係咁, 就算唔同鋪既利xx, 作風都會好唔同, 如果分行經理係行古惑既, 下面唔行好難合作, 相反一樣.

物以類聚係有道理, 呢間利xx唔得去另一間利xx吧.

大宅

醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 nclb 於 10-7-1 00:52 發表
佢地都係揾食啫...睇開d...我覺得最緊要buy or sell 自己keep好宗旨、底價,咪等agent搞lor

我覺得每間行既經紀手法都唔同,有D係單拖死纏,驚C同行搶客,係咪都話有盤,CALL左出黎又話無匙,睇過第二個。有D就係睇完盤,幾個夾埋圍你,困你入VIP房玩心理,跟本就無幫我地同業主傾價,當然租/賣得愈貴佢地愈開心,所以真係要做下功課,揸緊宗旨。

首頁

尾頁

跳至