嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家幫BB申請回港証定係特區護照

如題, thanks!

男爵府

Re: 大家幫BB申請回港証定係特區護照

passport... 一証旁身... 世界通行
我的家有個馬桶, 馬桶裡有隻馬騮

別墅

你想同bb去邊, e.g macau or overseas 就申請特區護照連身份証一齊申請,返大陸我就唔係太清楚, 我估應該特區護照都得,因為用身份証連passport就可以出境.

大宅

我岩岩幫個仔囉左passport, 我問過入境署, 如果想返大陸或者去macau, 申請特區 + 回鄉咭就可以返大陸, macau剩係用passport就得, 申請特區仲有埋一張bb既智能身份証添, bb仲囉得快過我, 哈哈哈

洋房

我幫bb申請特區護照
再攞埋回鄉証 咁就好方便啦

大宅

passport = 特區護照?

洋房

係呀 特區護照=passport

民房

我岩岩幫囡囡囉左passport、回港証及回鄉咭。如果你bb返大陸或者去macau用passport不用回港証=我們用passport不用身份証,很奇怪!而不知會否分開排隊。如果你bb返大陸或者去macau,不會去其他地方,便幫BB申請回港証!
Michaelia 似上帝的人

大宅

我無申請回港証, 因為去外地/大陸/澳門都是用特區和回鄉咭, 只為了去澳門申請回港証好無謂, 不過如果你趕時問取回鄉咭, 可同日早上先去做回港証,即日取後再去做回鄉咭, 如果申請特區就要成大半個月, 護照到手才可以再去申請回鄉咭,

男爵府

sunnylcl 寫道:
我岩岩幫囡囡囉左passport、回港証及回鄉咭。如果你bb返大陸或者去macau用passport不用回港証=我們用passport不用身份証,很奇怪!而不知會否分開排隊。如果你bb返大陸或者去macau,不會去其他地方,便幫BB申請回港証!

對不起, 我覺得有點怪怪的...

11歲以下 o既BB, 如持有passport + 身份証, 已經可以在香港任何一個海關, 辦理出/入境手續。(包括羅湖, 皇崗, 機場, 港澳or中港碼頭, 郵輪碼頭...)

經羅湖及皇崗出/入境香港, 用passport + 身份証 o既bb, 係唔駛分開排隊, 過關程序同大人用身份証一樣。

但回港証就只限前往中國or澳門。

而出/入境中國就要用回鄉証/咭, 其他國家就用passport。

大宅

各位媽媽......thanks you!
聽完妳地講, 好似 ~特區護照 + 回鄉咭~ 方便d喎.

大宅

BB點攞身份証? ?-( ?-( ?-(
身份証=出世紙? ?-( ?-( ?-(

11歲以下 o既BB, 如持有passport + 身份証, 已經可以在香港任何一個海關, 辦理出/入境手續。(包括羅湖, 皇崗, 機場, 港澳or中港碼頭, 郵輪碼頭...)

經羅湖及皇崗出/入境香港, 用passport + 身份証 o既bb, 係唔駛分開排隊, 過關程序同大人用身份証一樣。

但回港証就只限前往中國or澳門。

而出/入境中國就要用回鄉証/咭, 其他國家就用passport。

男爵府

cng

passport 及身份証, 係要一齊申請架。passport申請表入面會有齊所有表格。
BBo既身份証o係無相架, 所以要連同passport一齊用。到十一歲就要更換。 :mrgreen:

男爵府

all,
係唔係要申請左回港證先可以申請回鄉證?
申請回港證同回鄉證要幾耐?

[/url]

大宅

初初好似明睇睇下又唔係好明啦,
回港証/BNO/特區護照???

男爵府

唔...簡單d..."特區護照(並非BNO)+身份証"其實已經可以cover到"回港証"o既作用。

兩者分別應該係出証時間及前往目的地 & $$:
"回港証" 係即日可取証, 只可前往中國及澳門;
"特區護照+身份証" 就要等廿一日, 世界通行 (包括中國及澳門)

男爵府

sung米米 寫道:
all,
係唔係要申請左回港證先可以申請回鄉證?
申請回港證同回鄉證要幾耐?

要有回港証, 先可再申請回鄉証架。
回港証即日出到
回鄉証要...好似十四日... ?-(

大宅

我想問bb拎passport or 回鄉証o個d係咪幾個月大都拎得ga"? ?-(
該用戶已被刪除

大宅

想問:

1. 幾個月大BB申請回鄉証或護照是否獨立申請?BB有獨立的旅遊証件是否可以跟唔同的大人離境?

2. BB出境去中國如用護照, 是否需要同時出示回鄉証?

3. 如果BB用護照去中國, 是否需要排護照那條隊入中國境? BB可否跟大人那條隊入中國境?

首頁

尾頁

跳至