心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

打完仔未呀?住正佢隔離真係煩到嘔!

我屋企唔知樓下樓上左右定隔離有個女人真係晚晚都聽倒佢鬧仔(個細路又必定喊), 有時可以11-12點都大大聲鬧, 大佬呀, 你自己唔瞓都唔好騷擾人呀, 但第二朝返工時間7:30am又聽倒佢鬧,個細路又喊架喎.........呢2母子好似唔駛瞓咁......

男爵府

環保接龍勳章

Re: 打完仔未呀?住正佢隔離真係煩到嘔!

雖然真係會騷擾到人.但係想深一層. 這對母子都好慘架. 個仔就成日俾人鬧. 個阿媽就成日俾個仔激到要死。
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

大宅

我樓上都有個咁樣的家庭,真係幾煩,有時個爸爸惡到我都驚佢打死個仔!

大宅

我隔條走廊那位媽媽又係咁架,成日鬧個仔,平時見到那位媽媽招呼一聲都唔會,佢見到其他鄰居都係咁架,不知這是不是 :唔聲唔聲,嚇你一驚

男爵府

我阿媽屋企唔知樓上定樓下又係成日都打仔架,打到個仔喊哂咁,有一日個阿媽鬧同打左個仔好耐,突然有個男人大叫‘打完仔未呀?你再打我就報警架啦!’個次之後都好耐冇聽到個阿媽打仔啦,只係間唔中一次咁啦!
直明月耀安
極星輝照長

大宅

唉......都唔明d人點諗,如果打仔係有效,咁d細路一早就乖咗啦~~正所謂"又打又鬧,唔會生效"呀!!

伯爵府

我阿媽屋企都係咁, 係樓上打仔/鬧仔, 都有2年幾.....我地有上過去同佢地理論, 但係佢地唔多so我地.

一睇就知佢地係新移民, 男屋主日日開工, 個女人不分日夜/午夜1,2點咁打仔, 個仔已經係打到無反應(會乖)o個隻, 淨係打元喊, 無幾耐又因為個仔頑皮, 又打.........

可憐我地, 佢個仔好似食左興奮劑咁係屋周圍走, 我地係樓下好似地震咁, 我係房瞓上格床仲慘, 就係樓上個衰仔間房, 佢假日一落床, tiu落黎o個下 "boom boom" 的聲音令我好似俾人用力踏落塊面度咁.....

大宅

我淨係覺得個細路好慘(可能佢真係太曳), 有時聽倒佢大叫"唔好打啦, 唔好打啦.....狂哭...心都up埋.

大宅

有1次,我和其他鄰居1起在窗口大聲說""冷靜d la !"""

嚇死人!

而家的鄰居又是always 鬧小朋友, 我always 同個仔說,"快d行埋個

大宅

俾著我會報警,打死點算。

laughin' to keep from cryin'

別墅

我家樓下2個仔也是!
我一過11:00就會打去管理處,佢現在都打少多
(當是幫下細路)

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

august19 寫道:
我屋企唔知樓下樓上左右定隔離有個女人真係晚晚都聽倒佢鬧仔(個細路又必定喊), 有時可以11-12點都大大聲鬧, 大佬呀, 你自己唔瞓都唔好騷擾人呀, 但第二朝返工時間7:30am又聽倒佢鬧,個細路又喊架喎.........呢2母子好似唔駛瞓咁......

你住在那兒呢? 我都有此煩惱呀! 試過有一次零晨2點仲打仔, 要個仔念懂9因歌才可睡, 打罵內容全部可以聽到晒! 你可想而知是多大聲! 後來我都是報警了事! 不過不過2天又來過, 好煩!!!

男爵府

我試過比對面果座條八婆, 朝朝罵仔, 朝朝比佢吵醒, 條pk真係想打獲佢.

公爵府

我屋企樓上果位c9又係咁架..無時無刻都罵個仔...
所有內容都聽得一清二楚...佢個仔有鍾意半夜喊...
佢呀媽就係咁罵...我真係想報警...唔想生就唔好生...
生左又罵...我直頭感覺佢係有問題架...因為就算係
佢老公都照罵...呢D都唔知咩女人黎架

大宅

Pulmma: 我住將軍澳, 大家唔知係咪咁橋呢? 我都想打落樓下管理處, 最慘我唔知佢地正確住邊層呢.....

複式洋房

哈哈,我鄰居可能一樣想報警捉我地...

話說我阿仔二歲多時,真係勁頑皮 (bb開始至加下了),經常愛戲弄人,打佢個pat仲笑個隻...,咁...有幾次他又整估我,說很急要去廁所,我拿拿淋走到廁所門口弄好個bb廁所板,等佢來,他故意走過門口望下我..然後走左去...甚至會故意再走回頭又走左去....佛都有火(因為每次都係咁,如果我唔忙都會和他磨下時光...)....終於肯來了,坐在廁板上,我係咁意唔係好大力咁拍了一下他的大脾說怹曳曳....佢竟然就大叫,「唔好打我呀,唔好打我呀」還要頗淒慘咁...我也被他嚇了一跳...這小頑童....隔壁鄰居...以為....我真的在虐待佢.... 這招果然厲害﹗

以前也常聽見別人罵仔,聽到小孩喊很心up....現在...明白到有時根本無打佢...個細路自己發脾氣係咁喊.....那一刻方知..聽到隔鄰細路喊唔一定係個細路俾人虐待ge..

我有去做統計,除非個男仔好乖 ,又或者較斯文個隻,否則,通常在沒有老爺奶奶,得返阿媽一個人帶孩子,特別是男孩子,還要有兩個個隻....就真係.....無眼睇,她們都說她們鬧仔的聲音預左俾鄰居聽到..但無辦法..

未生仔仔前,常聽見鄰居個阿媽日鬧夜鬧佢老公、還有佢兩個已成年的兒子,...我覺得佢好潑婦...好煩....但現在自己生了,...還要來個百厭星.(愛戲弄人),輪到我地鬧仔了...於是...不再話人地了...

人地話女人生一個男孩會短命十年,我另一鄰居對我說,她有兩個則要短命二十年...唉......無人會想我會咁惡鬧仔...因為我外表柔弱得很,講野也陰聲細氣...但面對屋企一老一細ge "仔".......係無辦法的....尤其是無人幫手你俾你休息下..個陣時..
我是天空裡的一片雲,偶爾投影在你的波心,你不必訝異,更無須歡喜,在轉瞬間消滅了蹤影。....... 我像一片落葉,在盲目的流浪,偶而停駐,卻無法停留

大宅

Agree with 清純

洋房

嘩!清純,簡直係同意到極呀,我個仔直頭同你個仔一模一樣,再加上我囝囝係無事喊三聲果隻,下下比佢激到嘔血,好多時我跟本無打到佢,佢都可以叫"唔好打呀"跟住就大大聲嚮度喊,唉,我諗D人實認為囝囝日日比我打到CC下.
不要勉強對方改變性格來遷就你, 只有引導對方改善自己來迎合你. 凡事無須太執著,執著只會添苦惱.

大宅

我之前住個度又係有兩個女人成日鬧o的仔女, 一個o的粗口仲鬼咁難聽, 另外一個直頭有時2點同4點又鬧, 跟住第二朝7點又聽到佢鬧, 真係佩服!

男爵府

清純講得好啱.
有時小朋友曳起上黎,真係好難控制自己聲量的.我仔仔兩三歲時,係最曳既時期, 日日都好惱氣.我亞媽話."嘩,你咁鬧法,我係樓下都聽到喇".唉..邊個想好似癲婆咁呀.你好聲好氣.佢根本當你唱歌.你唔嚴厲d,又驚佢曳,俾人話你唔識教仔.不過總算教到個仔聽聽話話啦.唔使再粗聲粗氣,老懷都安慰d.

首頁

尾頁

跳至