興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我買左550D Kit set, 因為小朋友就快有畢業典禮而且會上台表演, 所以我想買多一支鏡頭可以到時影到舞台上嘅相, 應該買邊支最好呢 ? 最好唔好太貴啦, 最好平時又可以成日用到啦 !!!! 有無d係相對地平d但效果又ok呢 ???

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 chantessa 於 10-5-30 17:29 發表
我買左550D Kit set, 因為小朋友就快有畢業典禮而且會上台表演, 所以我想買多一支鏡頭可以到時影到舞台上嘅相, 應該買邊支最好呢 ? 最好唔好太貴啦, 最好平時又可以成日用到啦 !!!! 有無d係相對地平d但效果又ok ...

平就 55-250mm, 千七蚊, 不過光圈細左d
好d 就 70-200mm f4.0 L, 五千幾

男爵府

thanks ! 咁仲要唔要加外閃呀 ???? 光圈4.0係咪勉強都應該影到舞台呀 ??? 如果想再好少少, 應該買邊支鏡效果會好d呢 ? 當然唔好太貴啦 !

原帖由 chloepapa 於 10-5-30 19:36 發表

平就 55-250mm, 千七蚊, 不過光圈細左d
好d 就 70-200mm f4.0 L, 五千幾

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 chantessa 於 10-5-31 15:49 發表
thanks ! 咁仲要唔要加外閃呀 ???? 光圈4.0係咪勉強都應該影到舞台呀 ??? 如果想再好少少, 應該買邊支鏡效果會好d呢 ? 當然唔好太貴啦 !

一支大光圈長焦鏡頭用來影function 會好好用
f4.0 都應該夠用 (睇當時環境光度la)
至於外閃, 影function 時就未必有用, 因為好多時會企好後下

首頁

尾頁

跳至