心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

.

.

侯爵府

Re: 奶奶的行徑令我很苦惱......

攞d衫落洗衣鋪洗~
我家有隻曳曳豬
雲師奶 該用戶已被刪除

子爵府

b肉兜兜,
有無諗過同你奶奶傾吓呢?你同佢講就當為咗個孫,唔好再咁la.又或者換個全自動嘅.
因為時常係咁,唔係辨法嗰喎?你唔好成日屈住個肚呀,咁對小B唔好架!

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

侯爵府

talkative
唔係呀!! 係洗左仲衰過冇洗先真.....

複式洋房

換部全自動洗衣機。

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

係啦!反正個舊洗衣機都生晒D"積"係度!大條道理換個新既!

公爵府

好媽媽勳章

stephenietam 寫道:
talkative
唔係呀!! 係洗左仲衰過冇洗先真.....

agree
叫老公同奶奶講換過部洗衣機la~~

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

換過部全自動,實行先斬後奏,佢就冇聲出啦!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我都係話換過個全自動的洗衣機。
你地叫佢唔好咁,但老人家慳你一行轉背佢又照係咁的。

伯爵府

恐怖洗衣法??? 妳奶奶係咪嗅覺有問題, d衫洗完都唔方鮮色啦....佢見妳又要自己洗衫又要洗洗衣機, 佢都唔肉赤既咩?

咁不如叫妳老公自己洗衫+洗洗衣機, 睇下到時奶奶反應係點? 再叫妳老公出面同奶奶傾, 佢可能會聽.

別墅

換洗衣機

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

b肉兜兜 寫道:
以往我同老公都係有番工的,每日有十幾個鐘都唔喺屋企,咁d衫就由我奶奶負責洗(我同老爺奶奶住),但自我有咗之後冇番工,多咗時間在家,發現咗好多野........話說有次我老公同我講話d衫有尿味,我覺得好奇怪,就開始留意我奶奶平時係點洗衫... 原來佢次次洗完衫d水都唔會放(用半自動),留番下次洗,就連我老爺洗完返地盤著過嘅衫果d水,佢都可以用番...... 我發現之後就自己洗番我同老公d衫,但,佢平日留低嘅積水就令到個洗衣機好污漕,仲"野"了很多蚊蟲,我地同佢講咗好多次都唔肯聽~~~
最慘係我每次用洗衣機前都要切底消毒,又要伸咗半個人落架機度用百潔布擦d沙泥,現在我個肚越來越大(35weeks),就覺得越辛苦(要屈住個肚...)但我最擔心的係bb出世後...坐月果陣唔知有冇力去清潔個洗衣機,又怕整倒傷口,同埋聽講話坐月唔可以沾冷水,有冇媽咪可以敎吓我點做呀...?

bb衫我用手洗架(如果初生bb 既衫同埋大人既衫一齊洗, 唔係幾合衛生), 另外, 可以帶手套洗, 隻手就唔會濕水。
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

子爵府

bb衫要同大人衫分開洗.到時自己用手洗囉!

大宅

唉......換過個全自動洗衣機,好耐之前已經提出過,但我99話老爺d衫有石屎會打壞個機喎... 其實平日我老爺放工d地盤衫都係佢自己洗,我99唔會幫佢,所以我老爺就直接掉落個半自動機度洗...
其實次次我洗衫我99都會問我:你洗衫牙?
我就會答:係呀...
但如果有其他屋企人喺度佢就會話:咁辛苦,等我嚟啦~(不過次次都係等我"non"剩幾件衫果時先講)咁我就會話:唔駛喇,我都洗完喇...... :-|

子爵府

好媽媽勳章

換部全自動啦...咁咪唔駛儲水係到...到時部洗衣機送到黎...都無得退錢啦...到時佢唔換都唔得啦...

[url=http://lilypie.com][img]

別墅

b肉兜兜,

妳奶奶同我奶奶可能係失散咗嘅姊妹(一樣咁令人噁心),我奶奶好鍾意收埋買完餸果d膠袋(係載完魚or肉有血果隻),每次我同我老公發現到d膠袋"牛"到有"蟲"掉咗佢,佢就發老脾打電話比其他仔女話我地兩公婆刻薄佢連膠袋都唔比佢用,不過你奶奶個種洗衫法我聽到都"打冷震"!

大宅

[quote]
曾師奶 寫道:
b肉兜兜,

妳奶奶同我奶奶可能係失散咗嘅姊妹(一樣咁令人噁心)
...............................................................................
聽倒你講呢句真係忍唔住笑咗出嚟!!! 不過其實我99仲有好多古怪得嚟又解釋唔倒嘅行徑......就好似成日失驚無神掉咗我地d野但又唔會問過我地喎,佢都冇特別解釋過點解會咁做,掉親都係一d日用品,eg:牙膏,消毒藥水,調味料,麵包.........總之咩都有可能,但就冇原因~
啱啱今日聽倒仲勁,原來佢洗完衫d水仲可以伸支地拖落去拖埋地...唔怪之得個地咁臭......!!!

大宅

聽日即刻去買過

首頁

尾頁

跳至