嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

浸會兒科-馬國超醫生

請問浸會兒科-馬國超醫生好唔好呢?
他收費多少呢?
我想帶囡囡今日睇咳 (氣管敏感)
因她咳左好耐啦!

禁止訪問

Re: 浸會兒科-馬國超醫生

公爵府

版主

車厘子qt
由於我個囡睇開個醫生無o係醫院掛單,上個月我個囡入浸會時就由馬X超醫生診症...我覺得佢好似 dum 症咁,又話驗嘜驗嘜,可以對症下藥,最後話都係要夠自己好...於是我堅持出院,去朋友介紹有o係浸會掛單o既醫生睇,一次藥已經有明顯好轉!

大宅

Hi

My son (16m) visited this doctor mid of March. My son was suffered with fever and cold.

In that morning, we saw him, he immediately asked my son to stay in hospital and to make a lot of testing. X-ray, blood test, 抽'譚' etc. and then he told us that we need to wait the report. After 24hours, he told us that my son can later recover by himself.

However, with two days passed, he still want my son under observation. And on the fourth day morning, we insist to leave.

I send all the report to the doctor I always visited, and he said it is only some common cold. He also said one of the medicine is too strong to BB.

I am not angry because I am 新手媽媽. It costs me around 10K. If you are rich enought and have prenty of time. It is o.k. to spend. But it seems he is "dum" too long.

男爵府

好媽媽勳章

上星期夜晚,我個女有少少燒同咳,咁我係新手媽咪,我咪同佢睇浸會夜診,建議入院及由馬醫生跟進,果晚我個女巳冇咩燒,但係馬醫生就話要同佢抽血同埋抽鼻液,我心想,我個女都係

複式洋房

bb響浸會出世,順理成章睇馬國超,
佢真係勁dum症,

bb雖然得2.3kg,但係冇其他身體毛病,
但係馬國超話bb要重到2.5kg先穩定
期間驗黃都抽左3次血,
又照燈又o尼又路,
每日巡bb房收我700幾蚊一日,
只係每日打電話比我(當日我已出院)
話比我聽bb全日飲左幾多安奶同體重有幾多,

我係新手媽咪,唔敢博,
唯有順佢「專業」意見,
每日催問佢bb幾時出院,佢都係支吾以對,
最後拖左足足12日,
淨係bb條數,埋單2萬幾蚊,
當中大部份係佢o既「專業」收費,

所以,bb出院後,冇再搵番佢睇
Honeybaby Yan Yan

複式洋房

唉,最近又中招,
屯門余秋良!!!!

真係唔好信名牌,
有d人專利用媽咪緊張bbo既心態,
自問唔係當醫生係神仙,
急功近利咁希望睇一次半次好番o個種人,

但係你唔好當我師奶咩都唔識,
答埋晒d模棱兩可o既說話敷衍了事,
幾叻醫術幾好都係咁話,冇醫德夠死啦~
Honeybaby Yan Yan

男爵府

好媽媽勳章

我bb都響浸會出世,順理成章睇馬國超,不過我又唔覺得佢dum症,我呀女有黃,佢都有抽血.不過我知這是需要的,我出院之前一日,佢話囡囡有機會唔可以同我一齊出院,我好失望,但到我出院果日,佢話,囡囡可以出院 ,我都好開心,而在我入院果幾日,我覺得佢ok,有問有答及友善的

大宅

我try了一種好簡單的天然湯水給我3years old 的兒子飲了三次,已經治好了, 咳了一年幾. 如果有需要, pm給我, try try 無防, 好過看醫生

別墅

心雨,

Pls let me know the soup .. thanks

CKMA

大宅

心雨

please pm me.thx

複式洋房

心雨

我都想要一份,請PM給我好嗎?

謝謝

珍珠宮

心雨,

請pm 天然湯水 給我, 謝謝!

心雨 寫道:
我try了一種好簡單的天然湯水給我3years old 的兒子飲了三次,已經治好了, 咳了一年幾. 如果有需要, pm給我, try try 無防, 好過看醫生

大宅

我都想知,請PM給我,謝謝!

心雨 寫道:

珍珠宮

JuliaCheng,

我囡囡咳左成2個星期, 睇左3次醫生都未好返, 可否介紹你所說的, 有o係浸會掛單o既醫生,一次藥已經有明顯好轉的醫生給我?

Thank you, Thank you!
JuliaCheng 寫道:
車厘子qt
由於我個囡睇開個醫生無o係醫院掛單,上個月我個囡入浸會時就由馬X超醫生診症...我覺得佢好似 dum 症咁,又話驗嘜驗嘜,可以對症下藥,最後話都係要夠自己好...於是我堅持出院,去朋友介紹有o係浸會掛單o既醫生睇,一次藥已經有明顯好轉!

洋房

心雨:

Please pm me the information.
Thank you.

Mariana

別墅

心雨 寫道:

Pls pm to me, thx!

大宅

心雨,

Pls let me know the soup, please PM to me.
thanks a lot.

珍珠宮

心雨,
I also want to know. Please PM to me. Thanks a lot.

複式洋房

各位鎷咪:

我個囡囡係睇開"馬國超"醫生的,包括兩次入院都係由佢睇,我希望在呢道講句公道話:拍痰及抽痰係絕對必要做的,1.拍痰主要係令BB無咁辛苦及加快化痰,食藥化痰唔會1-2次就化晒D痰,因為BB太細未必識咳D痰出來若痰積下來太耐的話好容易會變”肺炎”架。2.抽痰主要係要驗下D痰有冇任何細菌呢!

我想問各位媽咪為什麼要帶自己BB去”私家醫院”呢????而唔選擇去”政府醫院”呢??????答案都係希望自己BB得到好的醫療及幫BB詳細一D的檢查(政府唔係大件事都唔會隨便做其它檢查)等自己可以放心一些嗎!。去私家醫院都係想比BB有個舒服D的環境,因為咁細個要入院已經好慘呢~~咁當然要付出金錢的代價啦………………………………………

另外食1次藥就好,係唔係一定好呢?????????即時係見到效,但大多數咁快見效好多時係有落”抗生素”所以即時會見到效果,以我知馬國超好多時非必要都唔會開有含”抗生素”的藥比小朋友食的,相對效果明顯真係會慢D架。現在好多醫生都唔想隨隨便便開”抗生素”令細菌日漸強大呢。當然最後都係要講句BB睇醫生都係要講【夾唔夾】呢~~~~~~~~~~~~~~

:lol: :lol: :lol:

首頁

尾頁

跳至