論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

你地係咩情況之下會炒工人?

如題!!請發表下

複式洋房

Re: 你地係咩情況之下會炒工人?

我第一個bun bun,佢係出面賣電話咭做零售,招野埋一班bun bun上的我屋企!
第二個泰,做過香港兩年,勁打斧頭都算喇,仲要放假出街飲醉酒番來,佢生日仲勁,訂隻乳豬送來我屋企,話攞去黃大仙拜神,直情佢似太太多過我!
第三個印係香港完約,underpaid and no holiday嗰隻,我正價請佢,佢working visa出咗返印尼放假結婚就一去無回頭無返過來!
第四個印做咗七個月就偷嘢炒咗!
而家個印就大話精,扮懵扮蠢博吾駛做,又博咀兼自私!半年咋就下月頭炒!
你話我係咪命苦!? :-( :-( 而家決定請part time先,睇下得吾得,吾得又要搵命博過!

大宅

me too!!! :-( :-( :-( :-(
i will fried my 4th yanyan next month... :evil: :evil:
天呀!
trustme 寫道:

......而家個印就大話精,扮懵扮蠢博吾駛做,又博咀兼自私!半年咋就下月頭炒!
你話我係咪命苦!? :-( :-( 而家決定請part time先,睇下得吾得,吾得又要搵命博過!

男爵府

好媽媽勳章

1.鐘意睇人野,偷睇我的書,相,信件...............
2.我係度就扮勤力,,我一出左去佢又咩都唔做
3.暇我的媽媽,同佢買

民房

1) ignore my boy, always boiled phone congee (only pretend to play with him after I back from work)
2) Steals things - money, clothes, medicine...
3) gossip - talk about others family
4)lazy, not keep the house clean until i told her to do so.
I fired her last aug since she was caught by the police (shoplifting in Jusco)

民房

印印做左個半月被炒
1. 打我兩個小朋友
2. 唔做野, 係廚房坐
3. 抺野唔乾淨
4. 不主動加上黑面
5. 最主要我個女發燒 103度有多, 佢又唔睇住佢, 由得佢一個, 自已又係廚房坐, 叫佢比藥我個女食, 又整亂晒的藥. 唔知邊隻退燒藥. 第二日即炒.

大宅

第一個Bun Bun,
1. 做左4個月就債主臨門
2. 勁黑面及無啦啦發脾氣(當時我小朋友只得幾個月,唔識講、無反抗能力)
3. 竟然比我係電視上影到佢在中環同成班人一齊賭錢。
****未經本人許可, 不得轉載****

複式洋房

我炒了4個菲, 1個唔識湊newborn (2.5yrs ago, my elder son, now is 2.4yrs-old), 1 個虐待我個仔 (9 mths ago), 1個虛報experiences, 原來物都唔識 (she told me she had maid in Philippines), 1 個都唔知原因(may be 受前者疏擺, as they worked together)

Now, 我對請外傭真係好大心理壓力 (I'm still waiting for the new helpers come), really wants to cry...

伯爵府

好媽媽勳章

我今個星期一亦都炒咗個 yan yan, 因為佢星期日出街玩又無返家 (嚇到我兩公婆死死吓), 原來佢開party 飲醉都唔知, 我又怕佢攪大個肚兼夾會有下次, 所以都佢送佢返印尼, 由得佢玩餐飽. 依家我做埋工人果份, 好慘啊! :-( :-(

大宅

may123 寫道:
1.鐘意睇人野,偷睇我的書,相,信件...............
2.我係度就扮勤力,,我一出左去佢又咩都唔做
4.超級電視迷,咩都要睇,苦情片都會笑到大大聲
5.屋企唔見得乾淨左,下下要我捉佢冇做咩野,我冇咁0既時間
6.不問自取
7.我地講野,佢會好留神咁聽,超級八

Babytweety 寫道:
1) ignore my boy, always boiled phone congee (only pretend to play with him after I back from work)
2) Steals things - money, clothes, medicine...
3) gossip - talk about others family
4)lazy, not keep the house clean until i told her to do so.

E? 乜你地咁清楚我工人d衰野o既??-( ?-( :-P 不過上個月頭已經送左佢返印尼, 而家等緊新工人來, c啦, 好擔心呀........ :-|

大宅

我幾年前炒過個印印, 因為照顧得我兩個女唔ok,
問佢地食唔食lunch, 如果佢地say no, 就成日都
無得食, 又試過留低我兩個女o係屋企, 佢自己走
左出去, 又俾我發現佢食煙, 同埋有好多好sexy既
衫, 唔知用來做乜, 做左9個月。

大宅

1. talk too much on phone (more than 4 hours per day)
2. ignore my son
3. lazy
4. date boy friend
5. borrow money

別墅

我問大家既意見,係因為我個印印黎左兩個星就比我炒左,我都唔知係咪好衰一次機會都唔比人:-
1) 個晚我出去同朋友食飯,兩個鐘者,叫佢記得喂bbmilk,點知我番到屋企佢竟然訓到蒙蒙查查出黎,我問佢有無喂到milk,佢竟然答我話無…
2)係醫院門診有登自己坐,我就抱bb企向道,又問我點解等金耐
3)最火屎就係張我新落地既LCD monitor打爛都唔出聲不特止,問佢仲唔認…

3)對眼成日望住我帶咩係手,我買d mug 番黎
4)成日好似訓唔醒
5)我唔叫佢早晨,佢唔曾叫我早晨,有時淨係叫我老公
6)我老公個朝要早起身7:30上大陸,發現佢居然仲沒起身(我叫佢每朝早7:00鐘開始做野)
7)成日唔記得我分付叫佢做既野
8)有時仲扮幫我湊bb企係我後面夾住我on line

有時唔知係我敏感定係mug啦,我老公話總唔可以留一個寧到自己周身唔舒服既人係屋企,要日對夜對兩年架,但有時係道想,咁樣就炒人番印尼好鬼慘,不過算啦! 學我朋友話齊…佢唔慘,我就慘,所以我最後都係決定炒鬼左佢!而家要等兩個月至有工人用呀!
:-(

珍珠宮

我上次請個一位印印已送去返印尼, 佢既衰野:

1)沒通知及同意下, 帶走本人之小兒出外,要本人丈夫於公園找到她和小兒,(被發現時她正和一印傭傾計)事後問她原因, 她說因前天我曾責備她, 所以她以此來作為對我之報復。
2)她照顧小兒不夠細心, 引致小兒多番受傷。
3)曾有鄰居見到她於工作時間內睇電視, 並見到小兒睡在地下但她都一於好少理一只專心看電視節目, 此已反映出她對小兒一點愛心都沒有。
4)本人發現她於晚飯所喝的湯內加入不知明東西, 而質問她時, 她叫我有本事就拿湯給agent睇下, 宜且她說本人不只今次才喝, 次次都有那些不知名物體在湯裡面。當然該女傭沒有承認此事是她的所為, 但就沒有交代為何會發生此事。

極吋極唔掂, 日日發姣電我老公(佢個樣似八兩金),成日話先生鍾意佢, 又話先生叫佢留底所以先做落去喎。做野不知所謂, 煲湯連湯包既發泡膠同保鮮紙都放埋入去煲, 仲話係我叫佢咁做, 因為太太叫全部放晒落去煲喎。

另再之前請既賓賓就整壞d野唔認, 借財仔走埋佬。
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

別墅

你地可否教下路:

我家印姐來左未夠1年, 佢份人好乾淨, 係城市人, 吾會係鄉村人, 教佢野會一,兩次就上手, 因為第一次來香港, 無朋友, 平時只有我帶佢出街, 無講電話, 暫時未有發現盜竊, 初初工作表現滿意, 不過會黑面, 試過講大話, 話佢永遠都會防護自己先(死撑), 永無會自動自覺知錯, 近這個月發覺我家小朋友不喜歡同佢玩, 仲會喊, 細問之下, 小朋友(2 age)話姐姐打佢, 打個頭, 好痛, 自己係到喊, 但苦無證據, 你地會如何處理?

民房

六合彩,

我前亞印都同妳家姐亞印有類似情況, 我每日都好擔心佢會打我D仔仔及女女, 最後我都炒左佢, 成個人輕鬆哂.

別墅

六合彩 寫道:
你地可否教下路:

我家印姐來左未夠1年, 佢份人好乾淨, 係城市人, 吾會係鄉村人, 教佢野會一,兩次就上手, 因為第一次來香港, 無朋友, 平時只有我帶佢出街, 無講電話, 暫時未有發現盜竊, 初初工作表現滿意, 不過會黑面, 試過講大話, 話佢永遠都會防護自己先(死撑), 永無會自動自覺知錯, 近這個月發覺我家小朋友不喜歡同佢玩, 仲會喊, 細問之下, 小朋友(2 age)話姐姐打佢, 打個頭, 好痛, 自己係到喊, 但苦無證據, 你地會如何處理?

嘩!小朋友都出聲,你仲忍???你唔係屋企既時候你叫小朋友點同工人相處,小朋友咪成日活係擔驚受怕之中,唔好理有無正據,小朋友最重要,係重沒有發生事之前,好同你個工人say good bye 啦!此人真係無得留底!

複式洋房

六合彩,
我絕對同意小勤BB!!打小朋友一定無得留低.

珍珠宮

一, 就係問佢有冇o廿做,她實答無,okay等她知道你己經懷疑她,個仔什麼也會同你講,唔好再攪攪震和有下次,否則冇得留要炒
二,你可以不動聲色,裝cam等她上當,再炒她.

複式洋房

咁都唔係想來打工啦,早炒早著

只聽過工人由好幾變壞,做耐就變形,少聽到由壞變好....質地唔掂,快快博下一鋪!

[,quote]
小勤BB 寫道:
我問大家既意見,係因為我個印印黎左兩個星就比我炒左,我都唔知係咪好衰一次機會都唔比人:-
1) 個晚我出去同朋友食飯,兩個鐘者,叫佢記得喂bbmilk,點知我番到屋企佢竟然訓到蒙蒙查查出黎,我問佢有無喂到milk,佢竟然答我話無…
2)係醫院門診有登自己坐,我就抱bb企向道,又問我點解等金耐
3)最火屎就係張我新落地既LCD monitor打爛都唔出聲不特止,問佢仲唔認…

3)對眼成日望住我帶咩係手,我買d mug 番黎
4)成日好似訓唔醒
5)我唔叫佢早晨,佢唔曾叫我早晨,有時淨係叫我老公
6)我老公個朝要早起身7:30上大陸,發現佢居然仲沒起身(我叫佢每朝早7:00鐘開始做野)
7)成日唔記得我分付叫佢做既野
8)有時仲扮幫我湊bb企係我後面夾住我on line

有時唔知係我敏感定係mug啦,我老公話總唔可以留一個寧到自己周身唔舒服既人係屋企,要日對夜對兩年架,但有時係道想,咁樣就炒人番印尼好鬼慘,不過算啦! 學我朋友話齊…佢唔慘,我就慘,所以我最後都係決定炒鬼左佢!而家要等兩個月至有工人用呀!
:-( [/quote]

首頁

尾頁

跳至