少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

發惡夢失常, 有無辦法?

囝囝三歲, 近月成日發惡夢, 一星期起碼兩次, 喊驚醒不特止, 樣子好慌張, 雙手不停反抗, 口又震, 重指住個窗耍手... 我不停叫住不用驚媽媽爸爸係到, 依到係屋企, 吾洗驚... 但他好像聽不倒一樣, 撓樣成五分鐘有多. 最後我話比保英凡佢食至平靜番. 之後我問他見到什麼, 驚什麼? 他想一想回答我猫猫抓呀! 第日爸爸又問, 他回答有大鳥呀? 都吾知他明吾明? 真令我們擔心! 今天連午睡都驚醒, 又慌慌張指住個窗, 但今次就很快平靜了. 請問各位媽咪有無辦法?

別墅

Re: 發惡夢失常, 有無辦法?

我個仔三歲左右都試過妳個囡差唔多的情形, 都是發惡夢醒來大喊大叫, 不論妳說什麼都是無用,過了十至二十分鐘就會再睡. 天光問佢就話唔知. 開頭都以為屋企有鬼, 但是佢那段時間因為食緊西藥可能太躁, 後來吃了中藥就再無發生. 但是妳個囡就奇怪, 次次都指住個窗. 妳家居最近有沒有野改變.

別墅

發惡夢呢家野我囡以前試得多喇,簡直令我頭都疼埋,無計!由細細個到舊年P.1頭都係成日發惡夢,保嬰丹都食過,無嘜效!半夜三更哭,哭到坐響床度合埋隻眼係咁哭,有時指呢度指o個度,唯一可做就係開燈,狂怕囡囡塊面,用毛巾抹面等佢清醒返再訓過。最高紀錄一晚醒三次,真係無覺好訓,有一輪直頭要陪佢訓,佢醒左見到身邊有人就唔會點哭。好多時第二日問佢知唔知自己半夜哭過,佢唔知嫁,又唔記得發左嘜野夢,不過有一次佢記得係發夢見到一個賣魚旦

子爵府

早排我個仔都試過發惡夢, 瞓瞓下喊住起身, 落床要走. 連續幾晚都係咁. 於是我試試一個係<媽媽寶寶>睇到嘅食療方, 都有效, 好簡單, 你不妨一試.

太子參3錢, 石斛1.5錢, 煲1個鍾, 放入冰糖, 一日兩次, 第二次可於瞓前半小時飲用. 可改善夜睡不寧, 開胃.

別墅

星仔媽媽,

我囝囝耐不耐就會發惡夢, 不停咁喊, 手腳亂撥, 同佢講什麼都聽唔到, 所以我都想試下個食療方, 請問要放几多水去煲, 同埋要煲几耐?

首頁

尾頁

跳至