在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB 仔幾時先至可以開始坐學行車呀?

你地既BB幾時開始坐學行車呀?

民房

Re: BB 仔幾時先至可以開始坐學行車呀?

其實個個bb都唔一定,只要bb腰部開始硬抱起時冇兩邊搖就冇咩大問題
EVA :-P

大宅

bibi~5個月就坐喇~~佢之前腳仔唔到地下,我都比佢學下坐,而家bibi 6個半月 佢自己識向前行喇~~~
已代刪除

禁止訪問

大宅

RebeccaChan 寫道:
我想買學行車比bb玩,但係我老公唔比買呀, :-( 佢話對bb唔好,佢話座得多個脾會唔好.

keke~不過有D媽媽真係話唔好比bb坐學行車 ga..
話bb會用錯力黎行...wo..???
已代刪除

別墅

多謝你地既意見呀!我個仔仔都已經五個半月大啦,我比他試過坐一次,但唔係好敢比他坐太耐,因為我聽人講話如果太早比bb坐學行車好容易會有機會腳仔變形,所以我都唔知幾時先至係一個最好既時候

勤B媽

大宅

5 個月.

民房

我兩個bb都係六個月左右坐
EVA :-P

伯爵府

好媽媽勳章

我個仔四個月左右已經坐了, 一般人話BB凈係識得向後行, 但係佢唔係囉, 頭一/兩日就向後, 跟住向左/右, 再跟住已經向前行了. 咁加上我個仔的腳板個拱橋位都幾利害, 所以唔怕佢扇平足. 佢家下好利害架, 成日坐住架學行車週圍片, 我地行去邊佢就跟到去邊. 不過我覺得你要留意佢坐車時有無吊腳行囉, 最緊要要佢腳板都掂到地, 唔好用腳尖黎學行.
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

別墅

等我再試下比佢坐下先! :lol:

男爵府

小勤BB:
5個幾月可以坐lu...不過每次都唔可以咁長時間,因為BBge背脊好容易累....

大宅

我個仔6個月大我就俾佢坐學行車....到十個月大時我同佢去加拿大因為冇學行車用...所以佢先至真正自己學行...因為冇得倚賴學行車...咁佢返到黎就好快學識o左行....

所以我覺得都係唔好俾bb坐咁多好....

別墅

fiona518:

我係加拿大個陣時,family doctor都同我suggest大約等bb可以自己坐得穩既時候先至可以試下比他坐,但係番到香港個個d意見都唔係好一致,而香港d doctor話大約四至五個月就可以,我想我都係等bb自己識坐穩先至比他坐,我咕會安全d。如果唔係腳仔變形就大鑊啦!

大宅

健康院啲姑娘話千祈唔好俾bb坐學行車,怕佢依賴架車唔肯行,但我照俾bb坐,方便自己做其他嘢,唔駛成日抱住佢。

民房

Hi,

我bb五個幾月阿婆就試比佢坐, 都ok啦, 個陣仲未識坐. 一步一步慢慢比佢適應, 六個月幾响阿婆屋企仲片車(跟住個表哥仔, 走兩步雙腳攞起就咁滑過去, 幾瘋狂), 見到就開心. 咁幾好, 比您知道佢會係一個點樣bb(在動方面).
------------------------------ 臻臻 BB 生日 6 Sept 2004 [img align=left]http://home.pchome.com.tw/myhome/lo_leo/Signature/Resize_of_IMG_0146.gif[/img] [img align=right]http://home.pchome.com.tw/myhome/lo_leo/Signature/Resize_of_CIMG4917.gif[/img]

首頁

尾頁

跳至