心聲留言

跳至

首頁

尾頁

洋房

產後成日頭痛及病(傷風.......)

產後成日頭痛及病(傷風.......)
妳們有無呢D情況呀,
又有什麼心得呢???
可比意見我嗎?
頭痛情況嚴重.
傷風睇極醫生都唔好.
唉.........
又要揍BB好辛苦呀.

:-(
:wink:

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

Re: 產後成日頭痛及病(傷風.......)

boboling,
你會唔會坐月時坐得唔好, 沒有補身, 或成日沖涼洗臉,
可能入風, 如係, 你試下睇中醫.

洋房

我諗都係,因坐月時傷風.
總之就好累,好辛苦啦! :cry:

男爵府

1.睇中醫.
2.用多d薑煲水飲(日日煲,日日飲就最好)
3.用返薑水沖涼洗頭.
4.著多d衫, 唔好再凍親.

坐月很重要的, 你似乎入風了, 手尾會很長.
另外, 聽說不可食補品住,因食補品會困住d風,很難好的.

坐月最好要過12朝先洗頭, 一定要用薑水沖涼洗頭,
就算洗傷口(下面)都要用大熱水/淡薑水.

男爵府

你試下d足底按摩或者拔罐呀...........ok嫁.....不過要一段時間

大宅

吃有營養的食品, 補身食品 和做適當的運動, 增強身體的防禦能力, 痛病就自然少.

大宅

好媽媽勳章

boboling:

你應該係入左風,如果你生完未夠一百日仲係坐緊月,盡快補番.如果唔係老左仲辛苦.

複式洋房

我坐月時都有洗頭,
不過用好熱的水,當時天氣三十幾度,
吹乾後,用米酒塗在頭皮上按摩,
我日日洗頭都無事,可以試下

洋房

唔該哂妳們先,
其實我巳日日用薑充密糖水飲了.
但......都仲有頭痛.
我bb巳8個月大了.
現在都知仲未補得住,
因驚運住d病(中醫話)
所以要等好返哂先.(補得)

琥珀宮

坐月時病,係會有後遺症,拖住條尾,若果一切都無效,相信你要再生多個,重新補過,要補得好喎,身體自然好。

我生完一出院即刻沖涼洗頭,亦從唔用薑水洗,都冇你既情況,但我補得非常好,當時日日飲冬蟲夏草+藥材+烏雞湯,飲左成兩個月。

男爵府

我朋友都試過坐月因餵夜奶而冷親,睇極醫生都唔好,老人家話要飲老鼠仔酒,佢都飲埋,雖然好番,但依家就好易病。我諗你成日頭痛,係咪坐月洗頭,但吹唔乾呀!真係手尾長架!聽人講,可試用拔蘭地按摩頭皮,希望幫到你。

洋房

我坐月時走去洗頭,
跟住病埋,
我諗主要原因.
係o係呢到.
:cry:

大宅

hi boboling

我阿媽一早就話坐月唔可以洗頭, 我就好聽話真係冇洗倒, 因為做女果陣俾頸痛玩死, 痛到係食止痛藥都唔得, 但坐月陣肯聽話同埋阿媽煲咗d魚頭湯飲, 到而家阿女已經2歲啦, 真係小咗好多頭痛啦! 但魚頭湯係要加d藥材架, 可以問吓藥材鋪係加什麼, 佢地一定知! 因我已忘記咗啦! sorry!!!

洋房

唔該妳們的提供呀!

首頁

尾頁

跳至