烹飪搵食

跳至

首頁
45678...81

尾頁

公爵府

Re: 靜藍媽媽之兩

XO仔
1)橄欖菜炒肉碎

材料:橄欖菜3湯匙、枚頭瘦肉6兩、小紅辣椒(切粒)2隻、蒜茸1茶匙、芫茜(切粒)2棵

醃料:生抽1/2湯匙、糖1/2茶匙、胡椒粉少許、粟粉2茶匙、水4湯匙

做法:

1)枚頭瘦肉攪爛,加入醃料拌勻。

2)燒熱鑊下油,加入蒜茸同肉碎,不斷炒拌,直到碎肉熟透。加入橄欖菜炒片刻,然後下紅椒粉芫茜碎拌勻即成。

2)椒鹽牛尾

材料:牛尾(洗淨、瀝乾)800克、清水2公升、紹酒30毫升、生抽2湯匙、花椒20克、八角20克、黑胡椒粒1/2茶匙、五香粉1茶匙、蒜粒1湯匙、乾紅椒粒1湯匙、准鹽1茶匙

做法:
1.將牛尾及清水一同煲沸烚熟,瀝乾備用。

2.用中火將油燒熱,先將花椒、八角及黑胡椒粒炒香,加入牛尾,灒紹酒,再加入生抽同清水蓋滿牛尾,加入五香粉,用慢火炆最少4小時。取出。

3.將鍋燒紅,下少許油炒香蒜頭粒、乾紅椒粒及准鹽,再將炆過之花椒、八角、黑胡椒及牛尾回鍋,炒熱即成。

大宅

靜藍媽媽:

近排話食豬肉唔係好好, 我今晚煲---紅青蘿蔔南北杏煲牛鰍魚. 唔知這配合OK與否?

可否介紹幼兒(兩歲左右)的湯水及食譜?

公爵府

新手

川椒雞

材料:雞半隻、珍珠葉3兩、蔥(切粒)1條、川椒粉1茶匙、蛋白1隻

醃料:鹽1/2茶匙、糖1茶匙、酒2茶匙、老抽2茶匙、粟粉2茶匙、油1湯匙

獻汁:粟粉1茶匙、水2湯匙

做法:
1.雞洗淨起肉切小塊,下醃料及蛋白拌勻,醃30分鐘,泡嫩油。

2.珍珠葉洗淨去梗,放入滾油內炸脆,排放碟邊。

3.熱鑊下油,爆香蔥粒及川椒粉,加入雞肉拌炒,下獻汁埋獻即成。

大宅

我想問呢~
咖哩牛腩點整嫁!!
可以指點一下嗎啡!

公爵府

yuyung
多謝你呀!
其實我煮比小靜藍食都冇乜特別家!煲下粥仔就會放,鴨心、瘦肉、朱肝、節瓜咁啦…

公爵府

Fatrix
唔洗客氣!

1)蒜茸蒸茄子

材料:蒜茸2湯匙、瑤柱上湯1杯、茄子2隻

做法:
1)茄子洗淨切條再用鹽水浸備用。

2)茄子瀝乾水份,排放係碟中,洒上蒜茸,淋上瑤柱上湯。

3)隔水蒸15-20分鐘,入再泌出上湯。

4)用2湯匙油起鑊,放入之前泌出之上湯,煮滾埋獻,淋回茄子面即成。

2)南瓜洋蔥湯

材料:南瓜半斤(淨肉計)、洋蔥1個、上湯(加水1杯)共2杯、牛油1湯匙、麵粉1湯匙、忌廉半杯

調味料:鹽同胡椒粉適量、豆蔻粉1/4茶匙

做法:
1)南瓜、洋蔥切小塊。

2)慢火煮容牛油,放入洋蔥同南瓜炒至軟,加入麵粉炒勻,徐徐加入熱上湯(上湯預先煮熱)拌勻,加蓋煮至南瓜軟透。用攪拌機攪爛南瓜,倒回煲內煮滾,加入忌廉拌勻,下調味,即成。

公爵府

Candice1128 寫道:
靜藍媽媽:

近排話食豬肉唔係好好, 我今晚煲---紅青蘿蔔南北杏煲牛鰍魚. 唔知這配合OK與否?

可否介紹幼兒(兩歲左右)的湯水及食譜?

青紅蘿蔔煲牛鰍魚當然好啦
如果問我幼兒食譜,我諗你問nnfonder(嬰兒食譜)好D啦!因為佢好叻家

公爵府

黑魔鯉
當然冇問題啦!

1)咖哩牛腩

材料:牛腩1斤、薯仔(切大塊)12兩、洋蔥1個(切塊)、紅蘿蔔1個(切大塊)、芹菜少許、紅咖哩醬2湯匙、椰汁半杯、蒜茸同乾蔥茸各1湯匙、薑3片、黑胡椒粒1茶匙

調味料:魚露2湯匙、冰糖碎1湯匙、鹽1 1/2茶匙、上湯3杯、胡椒粉少許

做法:
1.牛腩洗淨,出水,再沖水備用。

2.燒熱半煲水,放入薑片、黑胡椒粒、牛腩滾10分鐘,改慢火煲1小時,熄火,再焗30分鐘,盛起,待涼,切厚件。

3.薯仔放入滾油中炸至微黃,盛起,瀝去油份,原鑊剩回少許油,爆香洋蔥、蒜茸、乾蔥茸、紅咖哩醬、牛腩,加入調味料、薯仔、紅蘿蔔炆至軟,加入椰汁、芹菜再滾即成。

洋房

Hello!我想問

大宅

我想問呢紅咖哩醬係邊到買到嫁.,,

公爵府

黑魔鯉
惠康、百佳、賣泰色食品地方都有得買家~~~

公爵府

[quote]
HIM媽咪 寫道:
Hello!我想問

洋房

唔該曬!!我仲想問

公爵府

HIM媽咪
唔洗客氣

生炒骨

材 料 :

腩排 (6 兩)、青椒1隻、紅椒1隻、菠蘿1片、蒜頭1粒、乾蔥1粒、生粉適量

調味:
生抽1/2茶匙、鹽1/4茶匙、生粉1茶匙、蛋汁2湯匙

獻汁:
水4湯匙、白醋1-1/2湯、匙、糖2湯、茄汁1-1/2湯匙、生粉3/4茶匙

做法 :

1.腩排切件, 加調味料醃15分鐘 。

2.青、紅椒切角,蒜頭及乾蔥切片。

3.將腩排沾上適量生粉,放油內炸透,取起。

4.燒油2湯匙,炒香乾蔥片及蒜片,加入蔬菜及獻汁,煮滾,將腩排 回鑊,拌勻,即可上碟 。

公爵府

星期一
1)合掌瓜鮮百合川貝煲瘦肉(無花果、陳皮)
2)瑤柱上湯豆腐
3)雜菜炆鹹朱手

星期二
1)沙參紅蘿蔔粟米煲瘦肉
2)紫蘿鮮魷
3)香蔥煎牛肉餅

星期三
1)川貝椰子紅蘿蔔煲瘦肉
2)吉列蝦球
3)雞絲豆苗

星期四
1)鱆魚玉竹煲乳鴿
2)百花煎雞翼
3)冬菇扒雙蔬

星期五
1)栗米鬚紅蘿蔔煲瘦肉
2)香茅南乳炆朱手
3)雜菇椰菜卷

大宅

thx你呀~
靜藍媽媽.. :-P

複式洋房

真是好好的一個媽咪! :-P

大宅

靜藍媽媽,

5該晒你, 之前i-cable的問題, 入5到bk, 所以kam遲先多謝你的幫助, 我今天即刻會煮橄欖菜炒肉碎, 遲d等我再去街市買牛尾先至再整椒鹽牛尾, 諗下都好開心.
xo仔

大宅

靜藍媽媽,

我想問下, 珍珠葉, 川椒粉係mud野黎嫁, 可以在何處買到?
靜藍媽媽 寫道:
新手

川椒雞

材料:雞半隻、珍珠葉3兩、蔥(切粒)1條、川椒粉1茶匙、蛋白1隻

醃料:鹽1/2茶匙、糖1茶匙、酒2茶匙、老抽2茶匙、粟粉2茶匙、油1湯匙

獻汁:粟粉1茶匙、水2湯匙

做法:
1.雞洗淨起肉切小塊,下醃料及蛋白拌勻,醃30分鐘,泡嫩油。

2.珍珠葉洗淨去梗,放入滾油內炸脆,排放碟邊。

3.熱鑊下油,爆香蔥粒及川椒粉,加入雞肉拌炒,下獻汁埋獻即成。
xo仔

公爵府

黑魔鯉
唔洗客氣

O媽咪
多謝你

首頁
45678...81

尾頁

跳至