自由報料

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

醒目開學勳章

男爵府

會唔會好快死 ?5會, 佢地好粗生粗養
要幫牠洗澡嗎 ?要, 買沖涼粉沖
會唔會好臭 ?勤D換木糠
還有什麼要留意:佢地會咬人架, 如果有小朋友要小心D

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

佢地會好易有bb, 但生左會自己食返自己d bb, 試過見到得返個身, 都幾得人驚

禁止訪問

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 Dearivy 於 22-3-2010 02:18 PM 發表
好生猛, 好易養,
買一對回來, 一兩個月有左, 三四個月生左,
一胎生八隻, 有男又有女
再過幾個月, 長大成鼠 ...... mouth:mouth:" />
父又有子, 子又有子, 孫又有子 ......
子子孫孫 ...

無錯, 好快就有下一代, 好快就幾代同堂

大宅

好容易養,不過二隻一齊成日打架,夜晚出來玩到好嘈!同佢清潔時要小心佢會咬人,我試過比佢咬損手指出血,擔心有細箘,最後送返比pet shop。

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我之前都養咗2隻唔同種,但幾日後打交打到流血要分開養,每2~3日同佢地沖涼同洗籠,夜晚比較嘈,因為佢地咬鐵籠同跑步

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

係, 最一隻就好了, 養2隻同sex會打, 唔同sex會生, 仲煩!

我養左2隻公, 好多時爭屋就會打(明明幾間屋係都要爭), 不過ok啦暫時無損傷, 都係ee our our一陣又無野(我好彩, 聽人講有d會打瓜對手的)

易養, 都ok架, 基本需要一個籠(有食物兜, 屋, 水樽, wheel), 下面舖紙粒比木槺好(好似廁紙碎, 鼠店有售), 一星期起碼換一次紙粒同洗籠, 食物最簡單可以只食鼠乾糧

一星期"乾洗"一次(用個桶, 淋d沖涼粉等佢地自己滾)

冬天要俾d棉花佢地"襟被", 夏天可以買埋鋼板俾佢地訓, 涼d

so far我養左佢地都有大半年以上, 除非你夾粗捉否則都唔咬人, 我仔6歲都攪得掂, 我成日驚佢趺鬼死隻鼠就真 (有咬過我女不過無傷口)

初養最好買小紫王, 唔大隻, 脾氣好, 熊仔鼠都ok不過體型較大, 踢起黎都幾大力架

大宅

最重要係要俾磨牙石佢地磨牙,
否則幾個月後D牙會長到倒插落口腔致死

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 sampcy 於 10-3-22 11:15 發表
佢地會好易有bb, 但生左會自己食返自己d bb, 試過見到得返個身, 都幾得人驚

得返個身都仲好 ,
我亞嫂之前養果隻 , 咬到另一隻屍骨全無

子爵府

I got one pair for nearly 2 years. One male & one female in seperate 籠,the male is very naughty and always make noise at night. I always take them out to play. 兩隻都唔咬人, 可能同佢熟左, 我女經常數捉出來石食野, 好cute woh....

原帖由 dulikcow 於 10-3-22 10:40 發表
會唔會好快死 ?
要幫牠洗澡嗎 ?
會唔會好臭 ?
還有什麼要留意:
謝謝

珍珠宮

熱血金章

OK! 容易易養. 但要一隻一個寵. 我地成日攞出嚟玩, 鼠鼠成日去墻角扢洞. 好攪笑
熱天我仲放左到落水沖涼(唔可以過頭, 水約1吋多D). 初時好抗拒, 之後佢自己浸係D水度唔旭. 好ENJOY.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我有預備, 但2隻野都唔用, 都唔知佢地搵咩磨牙
原帖由 winwinlam 於 10-3-22 10:13 PM 發表
最重要係要俾磨牙石佢地磨牙,
否則幾個月後D牙會長到倒插落口腔致死

洋房

醒目開學勳章

我睇過養倉鼠的書, 話倉鼠係solitary animal, 即無係非群體動物, 唔應該多過一隻係同一個籠養. 另外如果你掂過倉鼠媽媽的初生bb, bb嘅氣味唔同咗, 倉鼠媽媽就會食番自己的bb來補充蛋白質.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都養咗兩隻成大半年, 一定要分cage養, 唔係成日打交, 我有時兩隻一齊攞出嚟玩, 一時好friend, 一時打到好似個波咁, 好搞笑, 佢地嘅種類係小露寶, 除非你蝦佢, 整痛佢, 唔係好少會咬人, 就算咬都未試過見血, 我覺得好易養, 但一定要注意清潔, 一week左右洗cage一次, 都幾浪費時間ga, 我洗一個cage差唔多一粒鐘ga, 因個cage大又有隧道, 不過真係好cute ga佢地。

王國長老

我以前都覺得倉鼠唔識認人又無性, 都唔明有咩好玩
果日(買果日)我老公打俾我, 我都即時NO, 去到間SHOP, 見到個"洗衣粉桶"裝住2隻鼠, 我D仔女已經拎晒上手, 就唸39唔識7都可以拎上手玩, 應該都純啦, 又見唔阻地方(一張A4紙範圍)就買左
佢地鐘意夜晚出黎, 有時夜晚無開燈, 走埋去"裝"下佢地做緊咩, 發現原來佢地已經見到你, 已經跑左去籠側面2隻腳起身咁望住你, 都幾SWEET架
有時唸, 如果佢地有日會死, 我都會幾傷心....
原帖由 BOSKERMA 於 10-3-23 01:55 PM 發表
我都養咗兩隻成大半年, 一定要分cage養, 唔係成日打交, 我有時兩隻一齊攞出嚟玩, 一時好friend, 一時打到好似個波咁, 好搞笑, 佢地嘅種類係小露寶, 除非你蝦佢, 整痛佢, 唔係好少會咬人, 就算咬都未試過見血, 我覺得 ...

伯爵府

咁佢地有幾長命呀
睇你地講好真係好似好得意喎

王國長老

講真初初都唔預養得大
點知養下養下, 都有大半年了
原帖由 crystalpui 於 10-3-23 03:10 PM 發表
咁佢地有幾長命呀
睇你地講好真係好似好得意喎

伯爵府

我以前幫人補習時
個小朋友都養左
之後生左好多隻....佢話每個同學送一隻....
個時我好怕
但個小朋友攞上手玩又冇咩喎
我等我女大d睇下養唔養先

首頁

尾頁

跳至