烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

白粥

有冇媽咪可以教下如何煲到一碗靚白粥?
加水有冇問題架? 聽老人家講會肚痛,是嗎??
另外,點樣煲潮州粥?? 好想知。

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

Re: 白粥

潮州粥好簡單,水同米一齊煲,滾起見米熟就可熄火
(我屋企煲法)

複式洋房

晴晴小天使 寫道:
有冇媽咪可以教下如何煲到一碗靚白粥?
加水有冇問題架? 聽老人家講會肚痛,是嗎??
另外,點樣煲潮州粥?? 好想知。

吓?! 乜原來加水會肚痛o架 ....?!
係咪真o架??
☼我的兩隻大貓貓 SIMBA & TIGGER☼ 呢d 相係自己影o架~~ http://img268.echo.cx/img268/6402/anisimba0ae.gif

複式洋房

1. 先洗淨米,然後加少少鹽和少少油攪雲 (亦可以用皮蛋既黃 取代油鹽)
2. 要水滾後才放米

就係咁簡單!

*用瓦煲煲粥會更好。

伯爵府

"加水有冇問題架? "
你係咪指煲緊中途加水呀? 我試過但就無肚痛喎.
不過阿媽話就咁煲白粥比較"寒", 所以要落一小塊陳皮.

禁止訪問

複式洋房

我都有加水,都冇事,但朋友話咁做唔好。

複式洋房

hi2004 寫道:
1. 先洗淨米,然後加少少鹽和少少油攪雲 (亦可以用皮蛋既黃 取代油鹽)
2. 要水滾後才放米

就係咁簡單!

*用瓦煲煲粥會更好。

用白米磨碎d 皮蛋,之後煲出o黎o既粥好好味。
不過我係成隻皮蛋,唔係淨係用皮蛋黃o既。
乜原來白粥係寒嘢嚟o既 :idea:
☼我的兩隻大貓貓 SIMBA & TIGGER☼ 呢d 相係自己影o架~~ http://img268.echo.cx/img268/6402/anisimba0ae.gif

別墅

白粥加腐竹一齊煮會好"棉", 好滑

首頁

尾頁

跳至