烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Re: 九種食物,多吃會造成身體的疾患, 請大家小心!~內有食譜及湯水及烹飪小貼士^^歡迎一? />

;-)大家好!我地叫JADON & 雅子!! :wave: [img align=left]http://lilypie.com/baby2/030718/1/5/2/+10[/img]

男爵府

Re: 九種食物,多吃會造成身體的疾患, 請大家小心!~內有食譜及湯水及烹飪小貼士^^歡迎一? />

大宅

BK Milk勳章

Re: 九種食物,多吃會造成身體的疾患, 請大家小心!~內有食譜及湯水及烹飪小貼士^^歡迎傾下烹飪心得

popoivman,

THANK YOU VERY MUCH

d 湯水都好正, 等我慢慢煲黎試下先, 近日煲咩湯好呢!

katiema

男爵府

Re: 九種食物,多吃會造成身體的疾患, 請大家小心!~內有食譜及湯水及烹飪小貼士^^歡迎傾下烹飪心得

katiema 寫道:
popoivman,

THANK YOU VERY MUCH

d 湯水都好正, 等我慢慢煲黎試下先, 近日煲咩湯好呢!

katiema

katiema

[size=large]清補涼瘦肉湯
材 料
瘦 肉 8 兩
陳 皮 1 / 4 個
清 補 涼 湯 包 1 包

做法

豬 肉 出 水 , 並 用 清 水 洗 淨 , 切 大 塊 。
陳 皮 浸 軟 。
陳 皮 放 水 煲 沸 後 , 放 進 全 部 材 料 , 待 水 再 沸 後 , 改 用 慢 火 煲 三 小 時 , 加 鹽 調 味 即 成 。

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

你真係好熱心呀
我會keep住睇你有d咩菜餚可以參考
加油

男爵府

moonhome 寫道:
你真係好熱心呀
我會keep住睇你有d咩菜餚可以參考
加油

moonhome thankyou!!你支持~好開心
你小朋友幾大?

水晶宮

popoivman

多謝你提供呢D湯水呀,等我得閒煲比仔仔飲先!
popoivman 寫道:
[size=large] 生魚蘋果川貝煲豬展

功效: 潤肺止咳

材料:

蘋果 4 個
豬展 1 斤
生魚 1 絛
川貝 1 兩
大南杏, 北杏 2両
無花果乾 6 粒
蜜棗 2 粒
薑片 2 片
果皮 1塊

做法:

1. 將豬展飛水,蘋果斬件, 去芯, 連皮煲,其他各材料洗淨待用。果皮浸軟,浸軟後刮囊。  

2. 生魚煎至半熟...待用.

3.水18碗飯碗,(大約半煲多D)放入果皮先煲滾。

4果皮煲滾後,將各材料放入再煲滾。(除生魚外)

5.再煲滾後改用細火煲2個小時後, 落埋生魚.

6.煲多 1 個小時, 落鹽調味即可。

注解:

※飛水 - 用滾水煮瘦肉,使瘦肉肥油減少,d 湯冇咁肥膩..

※刮囊 - 果皮內既白色野,刮走後煲湯冇苦味...

男爵府

HIN_bb
其實有好多湯水岩小朋友飲架~我遲D先得閑打上黎~或者你想有咩益處話我知~我比D湯水意見你~ 希望多多支持

男爵府

星期二
粟米火腿雞絲~
香煎大紅衫魚~
翠玉瓜炒牛肉~
蠔油西生菜~
冬瓜粒湯~

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

popoivman:我個女就快3歲了
我就快生第2個bb了,有d驚

男爵府

男爵府

moonhome 寫道:
popoivman:我個女就快3歲了
我就快生第2個bb了,有d驚

moonhome 係呀就快生第2個bb幾時?唔駛驚la~妳有經驗~好高興認識妳 :mrgreen:

男爵府

水晶宮

我一定會支持你!
popoivman 寫道:
HIN_bb
其實有好多湯水岩小朋友飲架~我遲D先得閑打上黎~或者你想有咩益處話我知~我比D湯水意見你~ 希望多多支持

男爵府

[size=large]三文魚扒蟹子飯
材料:
三文魚 一塊
蟹子 隨意
日本冷麵汁 3湯匙
食用紫菜 少許

1.)三文魚扒用少許盬醃15min,煎好金黄色~
上碟去骨壓碎~
2.)飯放進碗加三文魚蓉&蟹子同飯一起食~~~
3.)再加入日本冷麵汁~
Yummy~可隨意加入紫菜

※日本冷麵汁~可開稀1:1~或直接用~隨個人口味

男爵府

男爵府

Re: 九種食物,多吃會造成身體的疾患, 請大家小心!~內有食譜及湯水及烹飪小貼士^^歡迎一齊傾下烹飪心得

[size=x-large]豆腐花芝士蛋糕
(7吋模份量)
餅底材料︰
消化餅  50克 大約7~8塊
牛油 30克 大約2湯匙

餡料︰

忌廉芝士 250克
淡忌廉 150克
豆腐花 240克
砂糖 25 克
魚膠粉  2 湯匙

餅面料裝飾:
士多啤梨 3-4粒
砂糖 25 克 1湯匙
水 50毫升 大約半飯碗
魚膠粉  1 湯匙

製作
1. 將消化餅輾成餅碎。

2.加入已熱熔牛油,後與餅碎混合,壓在餅模上放入雪櫃備用。

3. 砂糖加入忌廉芝士、打至軟身。

4.加入豆腐花,拌勻。

5.淡忌廉打企身

6.魚膠粉以熱水溶解後加入芝士漿再打勻,
[size=x-large]修改:13/2/2006 05:55
※魚膠粉以飲用既水溶解後再隔水坐溶※

7.把漿糊倒入餅底,置雪櫃內2小時。

8.將士多啤梨切片,鋪於凍餅上,然後用熱水將魚膠粉
及砂糖煮溶,待凍後倒在凍餅上,凝固後即成。
※或可再雪半小時更定型即可食用。

※用豆腐花會令芝士蛋糕更幼滑,而用新鮮
豆腐就較有豆味,但使用前必湏蒸熟。
所以用現成超市有售豆腐花方便快睫。

※試整左記住話我知~ ~成功與否~
任何問題歡迎詢問~多謝支持

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

popoivman,
我囝囝都有咳呀,我都想煲呢款湯水"羅漢果無花南北杏桔餅蜜棗果龍脷葉枇杷葉瘦肉湯",請問份量要幾多呢?龍脷葉同枇杷葉要唔要買新鮮的?
仲有我好鐘意你個三文魚蟹子飯,正,yummy.另外想問點解煲湯有時用豬

大宅

嘩~我好鍾意食煎蠔餅架~thanks

男爵府

個芝士豆腐蛋糕好正,不過我連材料都未識買,
所以冇機會整,不過睇完令我對買送有返d樂趣
是關我好怕去買送,因為日日都要諗整咩送好

首頁

尾頁

跳至