媽媽會所

跳至

首頁

尾頁

洋房

Re: 荃葵青媽咪會

HeiHeima

"不過佢返到學校, 通常入去前就喊, 但Miss帶佢入o左去佢就唔喊!" - hei hei 幾乖!

"信明對面藥房唔單止尿片平, 清潔用品/tissue都平o架!" -
請問係邊?

HeiHeima, Lovelovema
你地知不知升幼稚園講座的地址, 我重未收到pm通知?
可否話我知? tks!

複式洋房

Heiheima,

d人都話返學要預成日都唔舒服!
我家姐個仔以前返n1成日喊, 唔肯入返校, 後來無返一排轉校, 出奇地勁鐘意返學 完來小朋友唔鐘意之前間學校, 真係好難估!!

男爵府

ontakma:
羲羲今日雖然返學前都扭計唔肯著校服, 又話唔肯返學, 但返到學校, Miss叫佢同我講拜拜, 佢竟然都肯講! 真係好開心!

信明對面藥房係o係荃灣眾安街尾(楊屋道方向), 我都唔記得果間叫咩名o添! 遲D話妳知丫!

妳所講o既升幼稚園講座係咪OnTingMa攪果個? 地址係:
九龍塘林肯道1A1樓(Auntie Lily樓上)
時間係朝早十點, 星期日見啦!

洋房

HeiHeiMa

"但返到學校, Miss叫佢同我講拜拜, 佢竟然都肯講! 真係好開心!" - 我都鄧你開心! 我朋友的囝以前返迦南n1, 喊足全年, 所有在學校映的相, 全部都是喊樣.

"信明對面藥房係o係荃灣眾安街尾(楊屋道方向)" - 搵日睇睇先. thank you!

"妳所講o既升幼稚園講座係咪OnTingMa攪果個" - 係呀!

知該哂!!! 到時見!

大宅

HeiHeiMa 寫道:
我仲未同佢轉3號奶粉, D人話2號營養好D喎! 我囝囝咁瘦, 所以咪費事轉o羅!

HeiHeiMa,

我只聽過1號奶粉最有營養, 所以我囡食到1 歲先轉2號,
我比較過2號同3號奶粉, 3號有更加多鈣質及其他維他命,
於是我囡21個月轉飲3號喇, 而家好似多番d肉, 仲有個小肚腩 (佢以前無架)

各位, 有平野報料,

$15包pampers 64片裝濕紙巾 – 葵芳得仁藥房
$10 兩包南北行袪濕湯/開奶茶 – OK便利店

大宅

HeiHeiMa, 我緊係記係啦,我都係因為見到你係度,我又係荃灣友,咪拿拿聲入嚟答咀囉!真係開心!我覺得呢個網好偉大呀!
睇見你哋D留言,你哋嘅小朋友係咪大部份都有讀BB班嫁?我個囝囝因為1月出世,而家巳經3歲半,佢嚟緊9月先返K1,喺咪好怪呀?我都檐心佢返學唔慣,所以而家逢sat 同佢返playgroup,而家返咗4堂,好咗D啦,至少唔會攬住我隻脚同肯答下人。你哋講果個升幼稚園講座係咩嚟嫁?對我有冇用嫁?我可唔可以去呀?
Kirima, 唔該晒!我喺樓下藥房買開10元包開奶茶,等我去OK買番幾包存貨先。但荃灣邊度有OK呀?
我今日都會出荃灣,等我都睇下果間藥房叫咩名,係唔係同HeiHeiMa 話果間一樣先。
My Blue Sky 我的楠楠和天天 想起那天.............老公,我好肚痛,應該作動了。 咁你等陣先,我要沖涼洗頭同攞埋啲書去睇呀!你知啦,要坐好多個鐘加麻。@_@

男爵府

Kirima:
我仲以為2號貴D營養一定好D! 等我都考慮o下轉3號先!
妳囡囡食開邊隻? 我囝囝食A+, 唔知3號大概咩價錢? 邊度買平呢? (平時我o係荃灣長春買2號, $132咋!)

大宅

各位,

我係新仔:-P , 想問下住荃灣的媽媽, 睇開邊個兒科e生架, 介紹下呀, 我想幫bb找一個好的 兒科e生, 而且到2 個月時想到私家e生打5合1針.

[size=x-large]請幫幫忙介紹, thanks a lot !!
No worry be happy

男爵府

Sukiooo:
我都覺得BK好好, 可以識到好多媽咪!
我講果個講座係02年6月媽咪會裡面其中一個媽咪攪o架! 係講點樣揀幼稚園o既! 妳囝囝o黎緊都返K1, 我諗唔o岩妳聽lu!
係呢, 妳囝囝返邊間幼稚園呀? 戒o左片未呀? 我囝囝只識講大便, 但好硬頸, 始終唔肯坐廁所!

男爵府

kyy:
荃灣路德圍李志謙/劉章鴻都好多人睇!
或者荃豐楊家祥都有媽咪話唔錯!

大宅

HeiHeiMa,我囝囝打算讀沙田聖心,因為我老公喺沙田返工,可以送佢返學,而我就要答車去接佢放學。其實我都唔識點簡學校,只不過我有朋友話果間好,咪讀果間囉。唉,過多2年,又要為考咩小學而煩lu。
唔好意思,我用手寫板所以會好慢。
My Blue Sky 我的楠楠和天天 想起那天.............老公,我好肚痛,應該作動了。 咁你等陣先,我要沖涼洗頭同攞埋啲書去睇呀!你知啦,要坐好多個鐘加麻。@_@

洋房

Hi phywong,
Thank you!
但我住荃景,要轉車才可到麗城,除非坐校巴.
我就是因坐校巴原因,所以無去劍鳴.現在可能繼續讀playgroup.因可行去.囡囡都好喜歡返.

別墅

Hi Everybody,

I'm a new joiner living at Lai King, have a baby son who is now 7-1/2 month old. Do anybody know if I want my son to attend playgroup, how old can he join and where can I find a good one either at Mei Foo, Kwai Fong or Tsuen Wan since I only got public mini bus to go to these area.

Many thanks!

大宅

Hi, elaineymso, your son have a little like my daughter! may be also no hair. my daughter also is 7 1/2 mths.
I find a paygroup in Tsuen wan can apply for the baby. They have one time free trial, but I still not yet can book the time I need.(I need at day time, but they only can give me over 6:00p.m.) tel 24923698

男爵府

請問有冇人知邊個醫生睇濕疹好? :-(

別墅

Sukiooo,

Thanks for your information. I've just make a call to the Brain Builder (The tel. no. you given), they said that only 6:15 p.m. - the earliest can offer. I have make an appointment on the coming Tue. i.e. 22 Jun (pulic holiday???) Will have earlier time schedule for me if my child attend the school after trying their free lesson.

大宅

Subject: 大家要小心,發生係葵芳嫁!

今日聽'瘋show快活人'有個聽眾打電話上去,內容如下
佢係葵芳麥當奴(近林士德運動場果間)對面既公園仔時,有位60幾歲亞婆上前向呢個後
生仔說:
後生仔心想:老人家可能無電話又出於好心咁就借左電話比亞婆。在亞婆打電話途中有
一個女人(應該係同黨)走出黎問佢野,咁佢答完後望返個亞婆,但亞婆好啖定咁坐左係
張"登"到而手上都無用電話,後生仔問:但亞婆好似聽唔到
佢講野咁.又唔理佢,佢就一路係咁問係咁問,但亞婆反應都係一樣,跟住有兩個女人
走黎(唔知係唔係同黨),就鬧個後生仔,你連亞婆都蝦做咩鬧亞婆呀,有無搞錯呀你,
跟住個亞婆就閃左啦。咁後生仔只有走去差館備案。
之後有個聽眾話在同一地點亦有相同既事發生過(又係借電話),但佢就無借到電話比個
亞婆。佢仲個心好唔舒服,係唔係好衰呢電話都唔肯借比個亞婆打,但當佢聽到呢單野
後,佢就覺自己好好彩係借到。
大家要小心呀!唔係叫你唔好做好心,但要小心處理呀!

大宅

HeiHeiMa,我琴日明明寫咗D野比你,重pm你叫你睇,點知今日想睇下你有冇回應,發覺竟然唔見我Dmassage!!!Oh, my god! 我用手寫板,好用心機寫加ma. 好,等我再黎過啦。不過我都唔太記得寫咩lu。 我女女之前D濕疹都好嚴重,睇咗好多醫生,本來好返9成,但唔知係咪天氣問題,而家又起番d,我唔想佢過多用藥,所以試緊同佢用片糖白白珠。而詳情不如你睇下以下2個topic 吖,hope can help you la.

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=150095&forum=11&22

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=120437&forum=11&198

男爵府

Sukiooo:
唔該晒! 我仲以為妳想我睇葵芳果段o添!
Anyway, 多謝妳!
其實係我本身有濕疹, 睇過一次醫生, 搽o左成個星期藥都唔得! 今日發現囝囝無端端又抓到一達達, 我驚佢又係o添! :-(

男爵府

好媽媽勳章

各位請轉去新版再傾

[size=large]荃葵青媽咪會-PART II
Kelly's mama(Emily)

首頁

尾頁

跳至