媽媽會所

跳至

首頁
23456...54

尾頁

大宅

Re: 荃葵青媽咪會

肥媽,

>>冤~~~枉~~~呀~~~!!!<<
我無走左去呀!我以為你地唔蘇我咋, 咪小上左囉, 後來知你地搵返個topic出o黎, 我都有回應架,
Please click
係咪呢, 要你搵得咁辛苦, 真係唔好意思, 錫返, 鍚返, 啜.......

大宅

嘩!今日先知有le個topic,正!

介紹自己先,我住青衣山上(曉峰園),好鬼唔就腳,方園數百里都冇人湊BB,所以山長水遠將BB放比湊仔婆湊日夜(
flor

大宅

俊傑媽咪,

多謝你誇獎先,將來囝囝係學校有機會參加呢D比賽,我同佢Daddy都會出盡全力幫囝囝一起爭取、做到最好,我相信天下間既Daddy、Mami都會的,因為個個最疼鍚自己囝囡嘛!

肥媽,

層樓係有排捱ga,仲要係我老公一個撐起晒,所以我要對佢更加好(其實一向都好好,不過未係最好),希望係未來日子可以平穩過渡就OK喇,不過而家算住得安心D.我個囝囝今年報O左仁濟幼兒園,打算俾佢番全日,因為好曳呀!
活著一天,就是有福氣,就該珍惜。 當我哭泣我沒鞋子穿的時候,我發現有人卻沒有腳。*************************************** [img align=left]http://mimisozai.uhome.net/aa_ad_clean2.gif[/img] [img align=left]http://mimisozai.uhome.net/aa_ad_ironing.gif[/img] [img align=left]http://mimisozai.uhome.net/aa_ad_shopG.gif[/img]

民房

dear irene , 肥媽 及各位媽咪:
我呢排好唔開心呀..突然覺得自己好似好大壓力咁,
最嚴重的~ 自己坐起到時就想喊,d眼淚真係會流出來的~

原因係個囝囝呢排食飯唔聽話,又唔肯食...硬功,軟功都出晒
都係唔食,真係好擔心的
我個囝囝佢好硬頸..我講的說話又唔聽..叫佢唔好做的事
又或者佢要做的事..佢偏偏唔會聽..真係好激氣
真係無佢收..日日放工就要煩佢,真係好辛苦..
可能係咁,所以我覺得我好大壓力,
但佢又唔係一個好唔愛我的小孩,佢好錫我,
好似食萍果佢都會分給我食~~好感動

我都好矛盾..唔知點做..係唔係得我一個小朋友係咁硬頸架
我點樣做才好呢? 有冇人可以幫到我??

子爵府

DELETED
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

子爵府

激死我啦, 打完d 野因為bb load 唔到無鬼晒!!! :-x

俊傑媽咪
我地生完bb當然個bb變得係最重要o既, 但我地唔係一開始就識揍bb呀ma. 所以你無好比咁多壓力自己, 比d 時間自己"頭"o下氣, 其實bb咁細你罵佢都無用, 只可以同佢講道理. 有時係佢自己的問題而唔想食呀.傑仔出晒牙未???有時出牙會厭食呀. 有好多原因. 搵出原頭先啦. 問o下傑仔啦, 佢咁細你罵佢其實唔係一個好辦法. 唯有儘心了解佢啦.大家都係學緊做媽咪呀....我地會支持你!!! 有時我地可以代入佢地o既世界, 了解佢地多d, 會容易d揍呀.所以我每次買親野比bb, 會問o下自己同佢會唔鍾意玩先至買呀.

florflor
我同幫我揍bb o既褓姆都係住海悅呀, 我個褓姆就好錫bb, 但有時大家揍bb o既方法有d唔同時, 我都唔知點同佢講, 佢都揍o左咁多個, 但自己又係初為人母, 難以開口, 唯有期望bb快d 1歲, 快d識行, 咁會好好多.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

大宅

Jennie,
我好同意你所講, 我都試過好似俊傑媽咪一樣, 因為個囡唔肯食奶又唔肯訓覺, 攪到我喊呀!

民房

Dear Jennie :
好多謝你比我的意見呀!!
其實我個bb 唔會係出牙仔的問題~ 因為佢已經3歲啦!!
每當佢要食飯的時候..佢就會有好多藉口唔想食..
用最多的藉口係..肚痛..日日都痛..餐餐都痛..比佢激死
每當放工返到屋企,又要勞氣佢食飯..真係好慘..
我都發覺我唔係一個好媽媽..我都唔識點做..
好煩惱呀??

我同意你的講法,比人湊有時係好難開聲的:
上午我bb係由我奶奶湊佢..有時我周奶奶的做法周想法都唔同
好似..好近我囝囝要做功課..佢係讀上午班
我要求(想)囝囝食完午餐跟做功課..之後就算午睡或睇電視又或者玩玩具都好..但我奶奶要佢午睡後先做..但每次都功課的時間都好好緊迫,因為那個時段好多電視睇,又要沖涼..
但我叫佢用我的方法,佢由唔多開心..都唔知點好???

大宅

俊傑媽咪,

唔好唔開心喇,你遇到既難題,好多媽咪都會遇到的,包括我,有時真係俾個囝激到氣頂,愈叫愈走,叫佢去東佢又去西,叫佢唔好就偏要... :-( 你唔開心喊下都好ga,可以一次過發洩晒出來,但係喊完就要笑番對住囝囝,重新面對過,我總希望自己既忍耐力越來越強,越來越包容小朋友既錯,因為囝囝確是年紀細,就總會有任性、唔聽話、反叛既時候,唔好灰心呀,你囝囝好鍚你、好愛你的,再俾D耐性、心機教導佢,我同你都係一樣咋,大家一齊努力教好囝囝啦,有唔開心上o黎傾下,呢D好多媽咪都會支持同開解你ga,咁你會覺得舒服Dga.
活著一天,就是有福氣,就該珍惜。 當我哭泣我沒鞋子穿的時候,我發現有人卻沒有腳。*************************************** [img align=left]http://mimisozai.uhome.net/aa_ad_clean2.gif[/img] [img align=left]http://mimisozai.uhome.net/aa_ad_ironing.gif[/img] [img align=left]http://mimisozai.uhome.net/aa_ad_shopG.gif[/img]

大宅

好媽媽勳章

俊傑媽咪 :

其實有無check 佢唔食野的原因 : 1. 佢可能真係好飽日頭唔係你湊可能佢食左好多零食都唔定. 2. 佢真係肚仔痛, 你試下話同佢去睇醫生睇下佢有咩反應. 3. 係咪你煮d 野唔好味 可以係顏色各方面入手, 或叫佢幫你手諗下今晚食咩, 同叫佢一齊整, 睇下可唔可以有轉機.

irene :

努力加油, 好快供完架啦.

莎樂美 :

好,原諒你啦.

民房

dear 肥媽 / irene :
今日係星期日,我決定左會試下同仔仔一起整晚餐,
睇下呢個方法得唔得~~
好多謝們給我的支持..多謝~

俊傑 媽咪 ~^.^~

民房

各位全葵青媽咪:

起....自由講場...我有個新主題~

各位BK媽咪,不如大家入來講底自己的生日日期,等你生日時,我們一起祝賀你!!

就算你係媽咪又好,已婚未有小朋友又好,又或者係單身都好..
都可以寫下來..
仲可以睇下你自己有無會員同你同月同日生嘛~~

請各位比下面入去講底..留個名字同生日日期好嗎??
多多幫忙..比下面!!

俊傑媽咪~TRACY

子爵府

俊傑媽咪

我地期待你囝囝今日的反應, 記得同我地講呀!! 不過我都覺得肥媽睇e生呢招都好好, 因為個個小朋友都好怕見e生.

hehe.......去吉之島行街啦. :-P

公爵府

畀面勳章

我又加入這個家庭, 我住荃灣架, 女女25個月了, 今年會讀幼兒園LAW.

荃灣:
gordonma (Gordon) - March, 2002
jade (mui mui) - 11 May, 02
micky (紀賢) - 19 Oct., 02 (瑪麗出世)
melody choi(Othilia) -24 Dec., 02 (瑪加烈出世)
Winnie (Franco 7 yrs & Francesca) - 囡囡 22 Apr 2002 (浸會出世)
白素 -蕊b 15個月(法國出世)
irene828(俊瑋) - 15 Sep,00 (QE出世)
hhma (兩個囝囝) - 18 Mar 97 & 02 Nov 99 (浸會出世)
大碼BB媽媽 - 13 Feb 02 (瑪加烈出世)
Crazycat(hang hang) - 16 May.,01(QE出世)
Edith (baby boy - Karsten) - 16, Aug.,02(QE出世)
Christina (KEI TING- GIRL) - 27 JAN, 01 (QE出世)

葵涌:
leon (Jason, ching ching & zhung zhung) - 細孖10 July, 02 (廣華出世)
大窩口肥媽
俊傑媽咪
莎樂美(桐桐) - 26 June, 02 (仁安出世)
babysummer (琛琛) - 13 Nov 2000 (廣華)
kobemumm 仔仔叫Kobe May 02, 2002 (瑪麗出世)
珮珮媽咪(樂浠)---25,3,2002(瑪嘉烈)

青衣:
Ah Yiu (嬈嬈) - 23 March, 02 (廣華出世)
Jennie (Chloe) - 2 May, 02 (廣華出世)
Kimmy(Cheuk Yin) - 12 Jul, 02 (浸會出世)
chieko - Nov., 2000 (囡)
sara - 瑤瑤 26 Aug., 2002 (港安出世)
Ronnie (Yan Chak) - 19Sep2002 (瑪麗出世)
karen - 將會24 April, 2003 (廣華出世)
coming soon
海桐媽咪 (海桐) - 9/March, 2001 (養和出世)
Littlebaby (君澄Chloe) - 6 June 2002(瑪麗出世)
Florence (嵐嵐),囡 - 6 July 2002 (QE出世)

大宅

好媽媽勳章

仲有我家愿仔呀~~~~~~

荃灣:
gordonma (Gordon) - March, 2002
micky (紀賢) - 19 Oct., 02 (瑪麗出世)
melody choi(Othilia) -24 Dec., 02 (瑪加烈出世)
Winnie (Franco 7 yrs & Francesca) - 囡囡 22 Apr 2002 (浸會出世)
irene828(俊瑋) - 15 Sep,00 (QE出世)
hhma (兩個囝囝) - 18 Mar 97 & 02 Nov 99 (浸會出世)
Crazycat(hang hang) - 16 May.,01(QE出世)
Edith (baby boy - Karsten) - 16, Aug.,02(QE出世)
Christina (KEI TING- GIRL) - 27 JAN, 01 (QE出世)

葵涌:
leon (Jason, ching ching & zhung zhung) - 細孖10 July, 02 (廣華出世)
大窩口肥媽
俊傑媽咪
babysummer (琛琛) - 13 Nov 2000 (廣華)
kobemumm 仔仔叫Kobe May 02, 2002 (瑪麗出世)

青衣:
Ah Yiu (嬈嬈) - 23 March, 02 (廣華出世)
Jennie (Chloe) - 2 May, 02 (廣華出世)
Kimmy(Cheuk Yin) - 12 Jul, 02 (浸會出世)
sara - 瑤瑤 26 Aug., 2002 (港安出世)
Ronnie (Yan Chak) - 19Sep2002 (瑪麗出世)
karen - 將會24 April, 2003 (廣華出世)
coming soon
海桐媽咪 (海桐) - 9/March, 2001 (養和出世)
Littlebaby (君澄Chloe) - 6 June 2002(瑪麗出世)
Florence (嵐嵐),囡 - 6 July 2002 (QE出世)
LOOLOO (家愿)仔仔 - 03 DEC 2000 (廣華出世)
維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

別墅

荃灣:

葵涌:
大窩口肥媽
俊傑媽咪

青衣:
coming soon
LOOLOO (家愿)仔仔 - 03 DEC 2000 (廣華出世)
SzeLam (霖霖),囡 - 20 DEC 2000 (廣華出世)

別墅

我也是住青衣的, 囡囡 GRACE 已17個月大, 下星期會到幼兒園面試 NI 班.

荃灣:

葵涌:
大窩口肥媽
俊傑媽咪

青衣:
coming soon
SzeLam (霖霖),囡 - 20 DEC 2000 (廣華出世)
GraceMami (Grace) 囡囡 - 18 Sep 2001 (聖德肋撒)

子爵府

GRACE MAMI

Grace 係in. 邊間幼兒園???

karan

原來我忘記答你問題, 你知啦, 生完真係無乜記性. 恭喜你, 原來已經係第二胎, 我真係無諗過生多個呀. 我個囡初初頭一個月我都只係著底衫(和尚袍), 無其他衫啦, 至於奶樽, 我都會建議你買1.2個, 因為有時你想補奶粉都有ma. 不過最好唔好補la. d 健康院姑娘教用護墊一開為二, 貼係個bra到, 預防漏奶(平好多呀). bb 沖涼野買o左未呀???你個大仔/囡幾大呀????

大宅

好媽媽勳章

jennie :

你是否全識媽咪?? 你有睇過媽媽會所意見欄?? fionma 提議我地各topic 將各會員list 左page 1, 而每次只係update page 1督得啦咁就可以d 版面啦, 咁又唔洗用左bk 咁多位, 你意下如何????

俊傑媽咪 :

成唔成功, 仔仔有無多d 興趣食野??

大宅

好媽媽勳章

Hi, Florence,

我也是住在曉峰園, 我個女就快2歲, 現在由賓賓照顧, 我們屋苑樓下的公園每早也有很多BB玩樂, 你放假也可帶BB落去, 讓她見多D其他BB, 你也可與其他媽咪交流一下.

首頁
23456...54

尾頁

跳至