心聲留言

跳至

首頁

尾頁

洋房

煮嘜野"粥"吸引bb食好呢?help????

煮嘜野"粥"吸引bb食好呢?????
好頭痛呀.........
我個女依然唔食粥仔呀,
巳煮過 魚,雞,豬,番茄薯仔湯底都試埋,
都喊哂包唔食.
但一比糊仔,佢成碗食哂!
救命呀!長此以往都唔係辦法.
我怕食糊太熱氣及惹啖呀.
mum mum們請幫拖呀.............
留底心得比我啦!
thanks

:wink:

珍珠宮

好媽媽勳章

Re: 煮嘜野"粥"吸引bb食好呢?help????

boboling
你個女幾大呀 ???
你個女唔like食粥係因為接受唔到其texture, 糊仔比較滑身, 而粥就'鞋十十'. 佢唔like食粥既, 咪停一排先囉, 唔好迫佢食, 其實糊仔都有佢既營養價值. 你遲少少再試過啦.
大少, 二小姐, 請問有乜FUN庫呀.

大宅

hello你好,
你可以試下將一湯匙米浸半小時,加4-5碗水煲左粥仔先,跟住加d奶粉落去,比bb食,一來粥仔會錦d同滑d,同埋你bb飲開奶嫁ma,應該會容易接受d嫁.(我都係睇果d媽媽雜誌教既咋)

男爵府

我寶寶最初都唔係好肯食粥,但一試煲南瓜粥,那陣甜味令佢唔停得口,瘦肉煲南瓜,南瓜要買日本出產比較甜,你試下,希望ok。

洋房

蕭夫人都講得啱,我個囝囝初初都唔鍾意食粥,糊仔就肯食,我就張煲好嘅粥用攪拌機攪幾下,d粥唔駛煲太耐,阿囝即刻肯食,你不妨試下,你唔駛擔心佢大d唔肯咬嘢,我最初都擔心食慣滑嘢唔駛咬,e+13個月佢已經唔鍾意食粥,要食通粉同飯仔
蕭夫人信箱 寫道:
boboling
你個女幾大呀 ???
你個女唔like食粥係因為接受唔到其texture, 糊仔比較滑身, 而粥就'鞋十十'. 佢唔like食粥既, 咪停一排先囉, 唔好迫佢食, 其實糊仔都有佢既營養價值. 你遲少少再試過啦.

洋房

我個女7個幾月大,
我今天煮南瓜粥,
試埋今天她的反應,
如唔吃,就停一陣先.
那,如長期"食糊是否很熱氣和惹啖"呀.
停幾耐再試粥呀.
多謝妳們的心聲!
:wink:

首頁

尾頁

跳至