嬰兒食譜

跳至

首頁
45678...20

尾頁

大宅

Re: 請問怎樣煲出綿綿靚粥底?及要用甚麼工具?

I also 燉粥, not 煲粥...

大宅

Hello fatping1 and SIULEESIU,

Can I ask what kind/brand of cooker do you use to make 燉粥? Is it those used for preparing bird's nest?

Thank you!
  Lulube was born weighing 3.2 kg

大宅

唔好意思,大家可唔可以教下我點先可以用電磁爐or電飯煲點先可以令o的粥棉o的又無咁杰呀?因為我之前用電飯煲煲完仲要顏蓉o的米,(係咪要浸左o的米先?)我而家頭都痛咪,咁岩呀仔又轉緊奶,第一次比佢食完,唔知係咪咁岩轉奶第五日中,之後果就肚痾了.跟住果日我又比反糊仔佢食了.佢好似like食糊仔多o的,但係佢又瘦猛猛,我想比反o的粥佢食,但係又咩都唔識.我怕佢太遲轉粥又唔肯食喎!~請大家指教下丫@!唔該! :-P

大宅

Re: 請問怎樣煲出綿綿靚粥地?及要用甚麼工具?

我試咗呢個方法,掂!唔該哂。

洋房

BB快7個月大, 如果用波菜煲波菜水, 再用波菜水加瘦肉煲粥得唔得﹖

民房

如果成日食菠菜, BB會沒有大便, 你可以將菜心攬爛加肉一同煲.
chan_m_k 寫道:
BB快7個月大, 如果用波菜煲波菜水, 再用波菜水加瘦肉煲粥得唔得﹖

複式洋房

唔駛咁麻煩,買個natioxxx電飯煲,有煲porridge既function,按一次,煲完咗之後再按一次,就好綿,我覺得咁既方法比較好,可能我比較怕睇火,好怕唔記得息火.

洋房

我想請問一下用電電飯煲點先可以令d粥仔綿d呢?
我bb快7個月了,我用舊色電飯煲煲粥仔但都係唔綿咁
可以有媽媽教下嗎?thx

複式洋房

我諗你都係買噃一個新既電飯煲啦,大約300元左右,好似我啱啱講完,買個natioxxx電飯煲,有煲porridge既function,按一次,煲完咗之後再按一次,就好綿,我同我既媽咪朋友們都係用呢個方法. 己經唔用其他煲.

男爵府

BK Milk勳章

thank you......

複式洋房

我BB只有3個月,未開始食粥,但最近有朋友教我一個新方法,你可以試吓,
1.將米洗完后,放入(磨咖啡豆器內,打爛)
2.用(瓦煲仔)煲,好快就ok.
3.這是做杏仁湖,花生湖,原理.

大宅

Lamblamb,

I used Rasonic to 燉粥.... u can use it for bird nest as well...

Lamblamb 寫道:
Hello fatping1 and SIULEESIU,

Can I ask what kind/brand of cooker do you use to make 燉粥? Is it those used for preparing bird's nest?

Thank you!

大宅

Thank you fatping1!
  Lulube was born weighing 3.2 kg

複式洋房

how to 燉粥

sswlo3b

民房

Re: Panasonic電飯煲深圳平

剛到深圳,看見Panasonic電飯特價,只售二百九十,在香港要賣三百九十九,反正都是中國製造,便宜一百元,便購回來,應好好用,個個sales都說這個煲粥最好。 :wink:

大宅

Re: Panasonic電飯煲深圳平

fxedmond ,

請問是什麼型號? 煲粥仔要幾耐?

民房

Re: Panasonic電飯煲型號

Panasonic松下電器SR-CCJ05-W微電腦電飯煲,煲粥要一個半小時,宅有煲粥功能,你去百老匯可找到,一樣的,但價錢差一百元。 :lol:

香港的型號是SR-CJ05,我見最平在樂聲專門店賣HK$369。

男爵府

dichiu 寫道:
寶貝仔,

No, I do it like this:

1. wash 米 (about 2 tablespoons) and soak it with water for 2 hours
2. take out the 米 and put inside 真空壺
3. bring about 1.5 cup of water to a boil and add to 真空壺 (I usually use back the water I use to soak 米)
4. after 2 hours, pour out the congee and bring to boil and leave it on low heat for another 10-15 minutes for plain congee or you may add the meat and vegetable to boil for this 10-15 minutes

You may try and let me know if it works for you.
好正啊. 慳時間慳火.

大宅

fxedmond,

謝謝你回覆, 想請問個半小時煲出來的, 是否很綿, 適合剛嘗試粥仔的bb 食呢?

民房

我可能新用效果還未夠理想,可能水太多,加上女女出紅疹發燒入了醫院,所以暫時未再試,但在板上這電飯煲很多人推仲,應該可以吧。

首頁
45678...20

尾頁

跳至