親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

其實都係同一間酒店, 好似東翼同西翼, 上次我地住East, 行兩分鐘到酒店正門, 滑雪學校和租雪具就係門口.

旺角火車站行落黎花園街轉右兩旁有好多出口店, 但size唔齊, 要耐心找, 有時百零蚊已經有好靚既外國名牌真正滑雪衣服, 如budget不是問題, ProCamfis應該可以買晒.

原帖由 Wnnieng 於 09-12-18 17:17 發表
which one is better? Prince, Prince East, Prince West?
Where to buy the ski coats/tools in Garden St? I seldom go there.
Can I get all things in Garden St? Just for my 9 years old daughter.

...

禁止訪問

別墅

There is no kitchen. I cannot recall any room service. If there is, I should have ordered something.

原帖由 tokyobaby 於 09-12-19 00:04 發表
hi blip,
when living in the cottage, can we order room service from the hotel ?
or is there a kitchen inside the cottage & we can simply cook inside ?

禁止訪問

別墅

可睇下呢個網址
http://www.e-japannavi.com/syuyu/tyo_ueno1.shtml
原帖由 MayAh 於 09-12-15 13:44 發表
Hi blip,

我今個X'mas都會帶囡囡去東京同輕井澤, 我特別有興趣你Day 6的行程, 因我都會去上野動物園, 但我唔知道原來附近有美術館同科學館, 可否給我多一點資料呢?

謝謝 ...

大宅

回覆 15# blip 的文章

hi blip,
我係過年都會去7日東京,其中留兩天係輕井沢(住一晚 book咗cottage),唔知小朋友3yrs&6yrs,滑雪活動對佢地有無問題呢?係新宿有無free shuttle去輕井沢太子呢?定要搭JR去(行李則留係新宿- 全程book 咗Keio Plaza)?而JR pass建議係邊度買呢?好唔好係香港book定?
唔好意思,太多問題

別墅

滑雪學校兒童班4-6歲, 如果小朋友大膽唔怕, 可以獨自參加public lesson(小兒當年也是如此), 因教練都會簡單英語. 3歲則可到旁邊 snow playground 玩雪兜, 要入場費(用運輸帶) 和租雪兜費用.
滑雪學校網頁:
http://www.saj-karuizawa.com/lesson.html
不清楚free shuttle, 可電郵輕井沢太子, 他們會覆.
JR pass在香港買了, 也一樣要到同一個office 取, 人多一樣要排隊, 不過省了填表, 分別不大. 如果只去兩天輕井沢買JR似乎太貴不值得, 還有其他地方想去嗎?
樂天有巴士連雪場券package, 新宿出發, 可參考:
http://travel.rakuten.co.jp/bus/special/ski/#area04

原帖由 kion 於 10-1-5 02:49 發表
hi blip,
我係過年都會去7日東京,其中留兩天係輕井沢(住一晚 book咗cottage),唔知小朋友3yrs&6yrs,滑雪活動對佢地有無問題呢?係新宿有無free shuttle去輕井沢太子呢?定要搭JR去(行李則留係新宿- 全程book 咗Keio Pla ...

大宅

Dear blip,

我係過年都會去6日東京,其中留兩天係輕井沢(住一晚 book咗prince hotel (normal 房唔係cottage),請問住係prince hotel,小朋友玩雪兜和大人玩滑雪(唔坐cable car),使唔使比入場費?若用,幾多錢呢?謝謝

別墅

原則上是要的, 大人1000, 小朋友500, 但見通常坐吊車才有人查票. 至於小朋友的snow ground 有入口, 付錢才可進入, 印像中陪同大人免費, 小朋友500yen, 租雪兜另計. ski resort 就在酒店入口出面, 一到便見. 買票在酒店大堂counter. lift pass住客有折.

原帖由 FFK 於 10-1-5 17:27 發表
Dear blip,

我係過年都會去6日東京,其中留兩天係輕井沢(住一晚 book咗prince hotel (normal 房唔係cottage),請問住係prince hotel,小朋友玩雪兜和大人玩滑雪(唔坐cable car),使唔使比入場費?若用,幾多錢呢?謝謝 ...

大宅

Dear blip

謝謝你的回覆.
我的行程大致同你一樣, 不過我得一個5 YEARS OLD的仔仔, 同埋佢同你的小朋友一樣非常LIKE THOMAS. THOMAS LAND亦係我地首要去的地方.
請問你小朋友的雪褲同埋雪靴係邊度買呢?
價錢幾多呢?貴唔貴呀?
實咗太多問題,先多謝你的回覆.

別墅

雪褲在花園街出入口店買, 小孩子著有吊帶的好一點, 最緊要防水, 一百元左右, 如租滑雪用具已包boots, 玩雪則不必買雪靴, 帶對雨靴都得,內裏著厚襪便可.小孩子學滑雪很易上手, 如仔仔肯聽指示, 手腳靈活, 建議參加滑雪班.小兒當年也是五歲.
原帖由 FFK 於 10-1-6 16:34 發表
Dear blip

謝謝你的回覆.
我的行程大致同你一樣, 不過我得一個5 YEARS OLD的仔仔, 同埋佢同你的小朋友一樣非常LIKE THOMAS. THOMAS LAND亦係我地首要去的地方.
請問你小朋友的雪褲同埋雪靴係邊度買呢?
價錢幾多呢? ...

大宅

回覆 5# blip 的文章

多謝回覆!
因為都係第一次去,大致都係想去啲thomas town, hello kitty land, disneyland,野生動物園,shopping等等,剛剛決定會留兩天係輕井澤,都會準備係香港買JR pass,唔知兩個大人帶住兩個細路,仲有咩合適嘅地方可以去,請指教,

別墅

個人覺得輕井澤冬天沒有特別景點, 去溫泉乘計程車又貴, 如果有JR pass可考慮去越後湯沢, 川端康成的小說"雪國"的地方, 乘新幹線只幾個站, 班次密, 不用一小時, 一出站便是溫泉街, 兩旁有很多餐廳 (比輕井澤好吃多了), 可以到溫泉酒店浸溫泉, 最近的雪場行幾分鐘便到, 玩雪一定好過輕井澤, 有雪國博物館, 有吊車可上山(不滑雪也可以), 旅遊中心在站旁, 仲有幾條免費穿梭巴士, 去邊個雪場都得 (全部都多雪過輕井澤) 完全唔駛擔心要搵路

http://www.e-yuzawa.gr.jp/english/about-yuzawa.html

P.S. 小朋友未到6歲不佔位免費乘JR, 包括Narita Express 及新幹線.
原帖由 kion 於 10-1-7 02:15 發表
多謝回覆!
因為都係第一次去,大致都係想去啲thomas town, hello kitty land, disneyland,野生動物園,shopping等等,剛剛決定會留兩天係輕井澤,都會準備係香港買JR pass,唔知兩個大人帶住兩個細路,仲有咩合適嘅地方可 ...

大宅

回覆 1# blip 的文章

多謝告知,但我小朋友剛過6歲生日(11月),係咪要為佢買JR pass呢?另"越後湯沢"距新宿遠唔遠?有邊間酒店可建議 (打算留3日住2晚),原本諗住book 輕井澤 嘅 cottage,同埋"越後湯沢"佢輕井澤有多遠呢?多謝指教!

男爵府

唔去滑雪值得去嗎?我三月份去,只想找到一個地方自駕遊目的地!

別墅

6歲當然要JR pass.
新宿去越後湯沢可在大宮站轉新幹線, 若接駁得好, 最快一個半鐘便到.

越後湯沢有很多酒店選擇, 以下網頁可見各間溫泉旅館和民宿介紹
http://www.e-yuzawa.gr.jp/stay.html

個人住過Yuzawa Grand hotel, 就在站前兩分鐘遠, 有酒店車接送, 門前亦是免費穿梭巴士站, 有露天和室內溫泉, 不錯.

原帖由 kion 於 10-1-10 02:03 發表
多謝告知,但我小朋友剛過6歲生日(11月),係咪要為佢買JR pass呢?另"越後湯沢"距新宿遠唔遠?有邊間酒店可建議 (打算留3日住2晚),原本諗住book 輕井澤 嘅 cottage,同埋"越後湯沢"佢輕井澤有多遠呢?多謝指教! ...

別墅

個人未有自駕去過輕井澤, 因試過大雪所有高速封路, 原本租了車都要轉JR, 自此改乘新幹線, 覺得又快又舒適, 而且不受天氣影響.

有朋友去過兩年, 由成田出發自駕去輕井澤, 很方便, 不過佢第一次落大雪跣呔, 發生輕微交通意外.

原帖由 吉野 於 10-1-10 11:12 發表
唔去滑雪值得去嗎?我三月份去,只想找到一個地方自駕遊目的地!

大宅

請問你住邊隻Cottage - A, B, C, D?

首頁

尾頁

跳至