單親天地

跳至

首頁

尾頁

洋房

剛上星期才被公司炒掉,昨日佢又搬走埋,真的很開心.昨晚全晚都瞓唔著.
本身佢都係失業.佢而家哽做即係大難臨頭各自飛!!一走了之,留低三歲半的女兒和一隻狗要我照顧!!
雖然公司有pfund & 賠款給我,但坐食都會山崩.加上我每月還要負擔很多開支,屋租,水電煤,呀女學費,供保險,還有貸款....
而家攪到我都唔知點好?因為公司的賠款過額,現在應該申請到綜緩,同呀女嘅學費減免.而家又傷心又煩,我可以點做??

複式洋房

老土講句,辨法總比困難多,試下找社工幫手。加油!

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好似多過35,000申請到綜緩

子爵府

2人資產應該$30,000(包括保單現金值,紅利..)
不如趁呢段時間,努力搵工先,到差不多山窮水盡才考慮綜援啦!

原帖由 ada0707 於 09-12-7 13:38 發表
好似多過35,000申請到綜緩

別墅

原帖由 healthymuimui 於 09-12-7 10:45 發表
剛上星期才被公司炒掉,昨日佢又搬走埋,真的很開心.昨晚全晚都瞓唔著.
本身佢都係失業.佢而家哽做即係大難臨頭各自飛!!一走了之,留低三歲半的女兒和一隻狗要我照顧!!
雖然公司有pfund & 賠款給我,但坐食都會山崩.加 ...

我同你情况都一樣, 公司12月遣散, c6走了幾個月, 留低6歲女女同4隻狗, 公司未賠款給我, 11月糧今天打簿也未有, 我都好擔心...不過日子要過, 我現在先找工, 找不到再想辨法, 總有一條出路....

你傷心我明白, 因我的傷也未好, 不過你同我都有女女要照顧, 所以要小心身體, 先照顧好自己同女女, 生活費慢慢再想, 心情唔好上來bk傾吓, 有幫助架....
一齊努力.....

大宅

原帖由 美瑩 於 09-12-7 15:39 發表

我同你情况都一樣, 公司12月遣散, c6走了幾個月, 留低6歲女女同4隻狗, 公司未賠款給我, 11月糧今天打簿也未有, 我都好擔心...不過日子要過, 我現在先找工, 找不到再想辨法, 總有一條出路....

你傷心我明白, 因我 ...

對的, 找一份工才是最好的解決辦法. 我之前個6個月, 我都用盡所有方法去令身上既錢唔好流失咁失, 而搵工又沒有什麼進度. 到最後差不多"彈盡糧絕" 我又找到份工. 雖然, 收入沒有之前咁好, 但都係有收入吧!
努力, speed-up去搵工啦!依家都叫有"少少少少"好境!干既都做住先!

別墅

原帖由 loneyfox 於 09-12-7 16:47 發表
對的, 找一份工才是最好的解決辦法. 我之前個6個月, 我都用盡所有方法去令身上既錢唔好流失咁失, 而搵工又沒有什麼進度. 到最後差不多"彈盡糧絕" 我又找到份工. 雖然, 收入沒有之前咁好, 但都係有收入吧!努力, sp ...

我明白現在最重要生活費, 但女女升了小一功課多了, 又要温習, 所以只能找半天工作, 而軛圍又細了找工又難一点, 希望明在.....

侯爵府

環保接龍勳章

你老闆好無信用WO.!..佢有無話幾時出到糧和賠償給你呀?....再吾比,真係要止勞工處攪....
希望佢仲有些少良心..大人吾食,細路都要食.....

原帖由 美瑩 於 09-12-7 15:39 發表

你傷心我明白, 因我 ...
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

別墅

healthymuimui
你今天心情如何?有点擔心你, 有唔開心上來傾吓, 有沒有家人陪你, 問題一定有辨法解決....

vane
10月糧都要11月17号才出, 現在才月初老板点會咁快出....

侯爵府

環保接龍勳章

要吾要搵幫手先...比夠4把刀你....吾夠再比多把刀你

原帖由 美瑩 於 09-12-8 11:04 發表
healthymuimui
你今天心情如何?有点擔心你, 有唔開心上來傾吓, 有沒有家人陪你, 問題一定有辨法解決....

vane
10月糧都要11月17号才出, 現在才月初老板点會咁快出....
...
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

首頁

尾頁

跳至