在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 1# janet818 的文章

好有同感. 原來唔係只有自己係咁. 其實我真係好感恩, 可以做全職媽又有工人幫手. 但就係圈子細朋友少. 就算有朋友大家處境不同所以無共鳴. 同老公講佢會覺得我係到無病呻吟. 所以有時真係覺得有d寂寞.

洋房

我就係負擔唔起請工人幫手......不過有又煩冇又煩

原帖由 爽媽 於 10-2-24 14:36 發表
好有同感. 原來唔係只有自己係咁. 其實我真係好感恩, 可以做全職媽又有工人幫手. 但就係圈子細朋友少. 就算有朋友大家處境不同所以無共鳴. 同老公講佢會覺得我係到無病呻吟. 所以有時真係覺得有d寂寞. ...

禁止訪問

洋房

咁你仲煩過我:(
原帖由 akbb2007 於 10-2-24 18:02 發表
我都無工人, 仲要同6299住, 日日唔想係屋企, 但又唔可以唔係屋企(因為小朋友要午睡).

大宅

I wish to make some friends, any FT mom with children P.6 and P.5? I think similar background will generate more for chatting. Interested parties pls PM.

大宅

我一直都係自己湊個BB架,無咁幸福可以請工人,講真呀,做全職媽咪真係要放棄好多好多,要放棄人工,假日,私人時間,同事,朋友既約會,因為朋友多數要返工,夜晚先約得你,到夜晚我又要煮飯,又要湊住個仔,又要就住個仔既睡眠時間唔好太夜,要諗咁多野,仲邊有心情應約呢,到假日如果朋友約,自己去既話就覺得個仔到WEEKEND都無得出街好慘,帶埋個仔去呢就又要帶粥仔或飯比佢又要帶奶比佢,出到去同朋友食飯果時都係掛住餵個仔,次次自己都係食少少(因為人地都食完啦),想傾耐少少個仔又唔耐煩,講到行街買衫更加慘,你話抱住個仔點試衫呢?我一個人一手抱住個仔再一手試衫,如果岩仲要一手比錢,跟住仲要拎咁多野之餘仲拎多袋衫?????????

呢D都還好,最大放棄既係同老公既話題&感情,無返工,日日係屋企話題就只有個仔,但係個仔唔會日日有野比你講架麻,攪到同老公好似無咩野講咁,加上日日都只係去街市同公園,就梗係唔會扮到靚靚咁架啦,老公又唔知會唔會嫌你黃面啦喎,加上而家個仔好痴我,所以我同老公真係好耐好耐無試過自己出去啦,老公有同我提出話放亞仔係奶奶度啦,我地自己去睇返場戲都好啦,但係我個心又唔多願喎,好似放低個仔自己去玩咁,好多好多套戲老公都想同我去睇,但係我地真係已經好耐無去睇過戲啦....

不過再比我揀我都係會揀做全職,因為只要見到個仔,我就會開心,我覺得只有媽媽先會知道個仔真正要D咩

複式洋房

我都係有2個小朋友, 大仔2.5yrs, 細女6個月, 之前一直自己照顧大仔, 但有part-time helper, 細女快出生時請左個印傭, 佢做野都ok, 我都放心比d仔女佢照顧, 只係有時我會feel guilty

早2個月帶左大仔去看兒童精神科醫生, 因我覺得他separation anxiety幾緊要, 另外有些行為問題 (其實d書都話果d係2-3yrs小孩常見行為), 使我十分勞氣, 情緒好壞, 我同醫生講個仔d野, 都同醫生講埋我自己感受, 眼淚不受控係甘流, 其實我都同醫生講唔sure我會唔會自己有問題 (如depression), 所以我心情唔好, 影響埋小朋友d行為同情緒, 當時醫生無立即comment我既問題, 只係一直mark低, continue埋亞仔d野, comment, give
advice....

最後醫生同我講, 建議我另約appointment, 因如診斷我, 要食藥要寫係我自己個file, 唔可以寫係個仔到, 叫我回家想想, 覺得有需要2-3weeks後自己or同老公一齊去睇

但到宜家我都無去, 我唔係怕去睇精神科醫生 (原來都唔小人去睇), 只係覺得係咪真係可以幫到我

lee幾日心情好差, 其實每日都好忙, 時間好快過, weekdays如果大仔唔洗返學都會4個人 (仔女, 我同工人)周度去, weekends都會去街, 但我都覺得好lonely, feel boring

日日玩0-2yrs old既玩意, 講0-2yrs old有興趣既話題, 去遊樂場玩差不多既野, 我好想做d大人做既事, 講d大人既話題.......

有無mama好似我甘呢?

禁止訪問

禁止訪問

別墅

回覆 1# cocolulu 的文章

本身無咩朋友, 又係ftm, 都好久無扮靚啦, 本來都想買下衫扮下的, 但係見到自己身形走晒樣, 已經好難買到靚衫, 生完兩個仔咁奈, 個肚都未收得晒, 個心情都好down....個人好無自信.
加上朋友唔多, 自己同家人的關係又唔好..... 成日個人都好down. 老公返工又忙, 又唔想同佢講d唔開心的事.
雖然係咁, 對住兩個仔就暫時放低些唔開心的事, 但夜晚佢地訓左, 個人靜落黎, 又唔知點解個人好down, 想哭, 但就係唔知咩原因...
珍惜眼前人

複式洋房

我都係ftm,有一個接近四個月的bb,因我餵人奶所以成曰都待在家中,我有工人但完全不能照顧bb,咩都唔識,今晚呀b勁扭計,攪到我好煩,好似冇人幫到自己手,有d後悔!

別墅

回覆 1# paulinecpl 的文章

我生細仔後的第一年都係餵人奶, 當時都多個月唔出一次街, 日日在家抱住個仔好似坐牢. 但都無悔, 因餵人奶好有成功感! 可以餵的日子好短, 好快過! 因為bb好快大的. 可以有媽媽成日抱住的bb其實好幸福的! 加油! Don't give up!
珍惜眼前人

複式洋房

謝謝你janet818!只是呀b唔多鐘意我抱,特別夜晚勁扭計,我好傷心,乜唔係食人奶的bb好痴媽媽嗎?這個b我得來不易,之前好辛苦才有她,有時同老公申下佢就話"係你話要,問你重生唔生"(因為我之前重想生多一個)之後我就唔多向佢申,但又冇咩朋友講到,以前好自由,想去邊就去邊,想做咩就去做,家陣邊到都冇得去,重要成日擔心佢食得飽唔飽、訓得少、皮膚問題、便便問題、幾時食固體!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至