心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

同小朋友出街去廁所, 您地會點做...

我仔仔四歲半, 差唔多高一米二, 每次我一個人同佢出街需要揾厠所時都要同佢去女厠, 但經常比人眼望望, 曾經有個妹妹仲話"做咩佢入女厠" 搞到好難為情咁...
曾經試過叫仔仔自己一個人去男厠, 但佢話好驚, 試過一次係佢熟悉既商場自己一個人去, 不過佢叫我係男厠門口等佢, 仲難為情 其實得仔仔四歲半, 我非常唔想佢一個人係陌生既地方一個人去厠所, 我可以點做又唔難為情呢??

禁止訪問

Re: 同小朋友出街去廁所, 您地會點做...

大宅

你試下同爸爸一起去街時叫佢自己入去先,一陣爸爸再入去,等佢習慣咗,唔驚,慢慢佢就可以自己入去,因為我兩個小朋友都是這樣教,3歲多都自己去男厠,唔肯去女厠,最多出到來同佢着返好褲,因為佢地成日着到怪怪地又唔包好d衫,講到在門口等,我覺得你唔駛難為情,我個仔一個九歲,一個七歲,我到現在都是在厠門口等,有次佢地兩個入去成十分鐘都未出來,我開了男厠門口問你地得未呀,當時有男人在厠所裏,出來話比我聽佢地洗手玩水,我說了句thx,就大叫佢地即刻出嚟,可能我當時我怕佢地有事,所以冇覺得難為情,or我唔怕害 爸爸返到來我仲話比佢聽,佢話我敢都得, :mrgreen:

呵呵呵

公爵府

oscarmummy 寫道:
我仔仔四歲半, 差唔多高一米三, 每次我一個人同佢出街需要揾厠所時都要同佢去女厠, 但經常比人眼望望, 曾經有個妹妹仲話"做咩佢入女厠" 搞到好難為情咁...
曾經試過叫仔仔自己一個人去男厠, 但佢話好驚, 試過一次係佢熟悉既商場自己一個人去, 不過佢叫我係男厠門口等佢, 仲難為情 其實得仔仔四歲半, 我非常唔想佢一個人係陌生既地方一個人去厠所, 我可以點做又唔難為情呢??

4歲半高130cm ????? ?-(
如果我在女洗手間碰上一個130cm高的男孩我都會出聲.

恭賀新禧,迎春接福!

別墅

浩天靚媽, irenechiu: 唔該晒, 等我試下先:mrgreen:

Mrs.Chan 寫道:

4歲半高130cm ????? ?-(
如果我在女洗手間碰上一個130cm高的男孩我都會出聲.

打錯咗, 應該係一米二~ 120cm先啱 :mrgreen:

公爵府

打錯咗, 應該係一米二~ 120cm先啱 :mrgreen:

嘩~ 4歲半高120cm 好高喎 ~
我唔介意4歲半的男孩使用女洗手間, 但絶對猜不到高120cm的男孩才4歲半. 這年齡和高度好易引起尷尬.
恭賀新禧,迎春接福!

別墅

嘩4歲半120cm 好高喎,我仔仔5歲都係得107cm咋......
我都係同仔仔入女洗手間,其實吾係佢驚,係我驚......因而家mug野人都有,佢咁細個吾識保護自己,我會等佢大啲先比佢單獨去男洗手間o

伯爵府

好媽媽勳章

話時話丫,你仔仔真係幾高喎,我女女就7歲都係得11xcm咋!

各位媽媽,
你們小朋友去廁所如果不帶入女廁的話,最最好真的在男廁門口等他,因世上有好多壞人專蝦小朋友,因我仔仔以前試過一次了,果時佢約7歲,佢如常自己去廁所,(深水po 大快活的男廁,好似平時咁出返來,我見佢唔出聲隔了一陣我問佢做咩,佢個樣好似好驚咁,佢話頭先有個叔叔問佢有冇廁紙,我仔話冇,之後個賤人問佢長唔長(整出來比佢睇)我仔即刻出返來,於是我即刻入去睇下個賤 人仲係唔係度,有一格有人閂埋門,我唔敢肯定是否那賤人,後來出去同d 收銀講,但佢冇理到,白白比個賤人走甩左,前後約15分鐘,由我仔去完廁所出來,佢可能驚得滯,在我身邊坐了一陣先同我講,如果唔係唔會比個賤人走甩,我打字好慢都要打出來比大家有所警惕,我以前就係冇防範,所以先咁,好彩果次之後對我仔冇咩影響!
我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

去傷健人仕用既廁所, 2個人一齊入.

大宅

hi oscarmummy
我大囝8歲半, 如去到d吾係經常去ca地方, 或且覺得果度d地方人流復雜ca, 我都會企正係男廁門口等個仔, 如佢去得耐, 又有人開門時, 我仲會係門口叫入去叫下個仔, 但我一d都吾覺得 '監介' wor. 為左佢囝安全, 就算係都無辨法的

伯爵府

我個囡囡兩歲七個月都有102cm, 就快要搭mtr都要買票 ! 每次帶囡囡出街,她都不會去

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我仔6歲了,如果得我一個人,我都會同佢一齊入女廁的。
因為真的不放心,怕遇著變態佬。有次亞仔入了女廁,有另一女孩大聲同佢媽咪話點解有男仔既?好在那媽咪跟女兒說:「佢仲好細個嘛!佢媽咪同佢一齊唔怕喇!」我仔怕得不肯出廁格,直到那女孩走了佢先肯出來。
我都要諗下喇,佢真的越來越大了。

男爵府

kitty 寫道:
話時話丫,你仔仔真係幾高喎,我女女就7歲都係得11xcm咋!

各位媽媽,
你們小朋友去廁所如果不帶入女廁的話,最最好真的在男廁門口等他,因世上有好多壞人專蝦小朋友,因我仔仔以前試過一次了,果時佢約7歲,佢如常自己去廁所,(深水po 大快活的男廁,好似平時咁出返來,我見佢唔出聲隔了一陣我問佢做咩,佢個樣好似好驚咁,佢話頭先有個叔叔問佢有冇廁紙,我仔話冇,之後個賤人問佢長唔長(整出來比佢睇)我仔即刻出返來,於是我即刻入去睇下個賤 人仲係唔係度,有一格有人閂埋門,我唔敢肯定是否那賤人,後來出去同d 收銀講,但佢冇理到,白白比個賤人走甩左,前後約15分鐘,由我仔去完廁所出來,佢可能驚得滯,在我身邊坐了一陣先同我講,如果唔係唔會比個賤人走甩,我打字好慢都要打出來比大家有所警惕,我以前就係冇防範,所以先咁,好彩果次之後對我仔冇咩影響!

睇完好驚tim,我個囝都成五歲幾,好彩佢家陣重係細細粒,我帶佢入女洗手間暫時都無乜問題,但遲d咁點算好呢?唔通要等爸爸一齊先帶佢出街?

子爵府

我個仔6歲,有124cm 高,不喜歡自己入男廁(會驚,怕燈光暗),在許可情形下情願跟我入女廁。
有帶著小孩的母親,通常會明白是為小孩安全,不會出聲。
去年暑假曾經在樂富遊樂場(足球場那種)參加baseball 班時,我替個仔在女更衣室換衫時,被個亞嬸型場務員驅趕,同時有另外一位媽咪和賓賓在替2位小男孩更衣,我們都沒有理會個亞嬸,因小朋友5y+不懂自己更衣。
後來我向有關部門(lcsd)投訴,有位職員答覆,說7歲以下男孩子可以跟隨母親/照顧人士用女更衣室。

大宅

Bluestar 寫道:
我個仔6歲,有124cm 高,不喜歡自己入男廁(會驚,怕燈光暗),在許可情形下情願跟我入女廁。
有帶著小孩的母親,通常會明白是為小孩安全,不會出聲。
去年暑假曾經在樂富遊樂場(足球場那種)參加baseball 班時,我替個仔在女更衣室換衫時,被個亞嬸型場務員驅趕,同時有另外一位媽咪和賓賓在替2位小男孩更衣,我們都沒有理會個亞嬸,因小朋友5y+不懂自己更衣。
後來我向有關部門(lcsd)投訴,有位職員答覆,說7歲以下男孩子可以跟隨母親/照顧人士用女更衣室。

係呀,七歲以下都當係小童,因為我問過如小朋友在街小便,駛唔駛罰1,500,人地話七歲以下唔會罰喎!

我都試過,唔記得係邊度廁所,帶我個仔(當時2歲)去女廁,居然俾個女工趕,咁我好嬲話:佢咁細個,唔同佢去女廁,唔通叫佢自己入男廁呀?咁佢叫我同個仔去傷殘廁所喎!嬲到我呀! :evil: :evil: :evil: 當時淨係識得嬲,唔識得好似你咁去投訴添!

大宅

我一定唔會比佢自己去,
呢個世界太多壞人了.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

琴日睇完呢個topic,琴晚即刻同個仔講吓呢個話題。
當中我提及到如果有陌生人行埋你度你會點?亞仔話唔理佢囉!我再話如果有陌生人係你面前拿出”啫啫”你要點呀?唉!個仔一聽完係度狂笑,笑到上氣唔接下氣,流晒眼淚!叫極佢停都唔知有咩咁好笑,激得我吖!
佢收聲之後我問佢笑咩?佢反問我邊有人咁攪笑架?!老師話唔可以比個私穩部位人睇架嘛!點會比人睇呀?我再同佢講有好多壞人的,遇著D咁奇怪既人要大叫之後即刻走…..睇黎佢都未係好明白,我老公見係咁,佢都話盡量由佢帶亞仔去廁所。

子爵府

對呀。
小朋友未能分辯那些是壞人,那些是不恰當行為,所以要教,還要適當保護。
我都有教個仔,如果他獨自去男廁時,別人不應摸他,有怪人怪事要大叫。幼稚園/幼兒園老師也有教。另外有些"自救手冊"類圖書也有教。
但小朋友年紀小,通常未明白。

別墅

My son is 4.5 years. I took my son to female toilet if my husband not around. I don't have any sense for a boy not to go to female toilet until I saw this subject.
Due to the safety, I won't let my son to male toilet alone.

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

我很想知道,有無人可以"sure"肯定以下:
1)yr7以下小朋友如在街下小便,不用罰錢~
2)yr7以下小朋友可以跟母親進入女廁及女便衣室

首頁

尾頁

跳至