母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 2004年11月全母乳媽媽入

Hi 妤妤 ,

Don't be too upset. Different baby has different size and you can't compare to each other. The more important thing is your baby grows up healthy.

I am worry that my baby is over-weight as he is now about 15lbs.
愛 是 恆 久 忍 耐 、 又 有 恩 慈 . 愛 是 不 嫉 妒 . 愛 是 不 自 誇 . 不 張 狂 .  不 作 害 羞 的 事 . 不 求 自 己 的 益 處 . 不 輕 易 發 怒 . 不 計 算 人 的 惡 .  不 喜 歡 不 義 . 只 喜 歡 真 理 .  凡 事 包 容 . 凡 事 相 信 . 凡 事 盼 望 . 凡 事 忍 耐 。   愛 是 永 不 止 息 ...

大宅

hkclownfish 寫道:
我同我老公好想出席這個聚會,但我老公3月27日要返工,唔知可唔可以改25日?

hkclownfish:
我25號都得WO!

大宅

星期日囡囡唔知發生咩事,朝早食兩轉都無事。但係下午去公園,係公園喊,以為佢夠鐘肚餓扭食奶。番到屋企俾佢食,佢都唔收聲(以前無論咩事喊,俾佢食佢就會唔喊),又幫佢換左片。搞左成個鐘先安撫到,期間一埋身佢就喊,只好俾雪奶佢食。
跟住到下一餐,我一俾左邊乳房佢,佢就大喊,無論邊一種姿勢餵都喊,只好俾佢食右邊。個一刻我好驚佢以後都唔食左邊。後來無事,恢復正常,但當日都係好驚。

大宅

Hi Beckylui,

Your baby is so cute.
Tell you that I live in Lam Tin as well.

愛 是 恆 久 忍 耐 、 又 有 恩 慈 . 愛 是 不 嫉 妒 . 愛 是 不 自 誇 . 不 張 狂 .  不 作 害 羞 的 事 . 不 求 自 己 的 益 處 . 不 輕 易 發 怒 . 不 計 算 人 的 惡 .  不 喜 歡 不 義 . 只 喜 歡 真 理 .  凡 事 包 容 . 凡 事 相 信 . 凡 事 盼 望 . 凡 事 忍 耐 。   愛 是 永 不 止 息 ...

大宅

星期日囡囡唔知發生咩事,朝早食兩轉都無事。但係下午去公園,係公園喊,以為佢夠鐘肚餓扭食奶。番到屋企俾佢食,佢都唔收聲(以前無論咩事喊,俾佢食佢就會唔喊),又幫佢換左片。搞左成個鐘先安撫到,期間一埋身佢就喊,只好俾雪奶佢食。
跟住到下一餐,我一俾左邊乳房佢,佢就大喊,無論邊一種姿勢餵都喊,只好俾佢食右邊。個一刻我好驚佢以後都唔食左邊。後來無事,恢復正常,但當日都係好驚。

hkclownfish:
我"津津"都唔係好鍾意食右邊架
我等佢好肚餓時無得"簡"就食
但係右邊奶量少D架(唔知點解?)

大宅

其實11月BB&Mami有幾多個呢?

複式洋房

我患了感冒啊(有吃藥).你們患感冒有照餵人奶嗎?話時話,d人奶好似稀左d.
另我聲帶發炎,個仔好似聽唔到我把聲就認唔到人咁...好hurttttttttttttt!!!! :cry:

複式洋房

cathycoffee,

我之前都試過感冒,都係照餵,仲係埋身餵,問過醫生都話冇問題,只要帶住口罩餵就ok架!

大宅

cathycoffee,
你睇醫生時有無同醫生講你餵緊人奶,如果有醫生會開d藥唔影響BB,你放心啦! 祝你早日康復!

各位媽媽,天文台話週未會再轉涼,大家要小心身體。

大宅

Anna,
津津張出浴照好誘惑,仲好搞笑,好似皇上出浴,等一班宮女侍候!

大宅

me too! all 4 days okay. Hope more mothers & bbs can join. for 25th, at least hkclownfish, beckylui & annasiu will join. Carmen, are you okay?

大宅

我試過兩次患感冒+發燒照餵。 唔覺D奶有咩唔同。 不過第二之呀b野到少少感冒(幾聲咳, 看了Doc 好快好)

男爵府

hkclownfish and all mama

Only 2.6kg when she borned. Though the nurse said that her weight is in line with a small size bb growth line (ranking 10), I still hope that she will be taller and heavier.

BTW, I also want to join the gathering but I should confirm my husband whether he will accompany with me because I cannot take my bb going out by myself.
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

大宅

I just come back to the office from china.
On 25th, I don't know if my husband need to work or not. I think I am OK.

So where to meet? Still city U and having lunch buffet? I don't know if they have lunch buffet on that day ?-( ?-(

大宅

Hi Carmen,

All babies here are very cute ... the products of 11月全母乳媽媽 are really marvellous!

You need to have trip to China? So how can you store milk during the daytime?

For the gathering, let's choose a date that majority of us can come, ok? I'm ok on all the 4 days!

Becky
My naughty Chezkel is 7 yrs old la !!

複式洋房

HI:
我想問下各位,你地幾時會比糊仔BB食呀?
我都想JOIN你地既聚會,幾時呀? 

大宅

cathycoffee 寫道:
我患了感冒啊(有吃藥).你們患感冒有照餵人奶嗎?話時話,d人奶好似稀左d.
另我聲帶發炎,個仔好似聽唔到我把聲就認唔到人咁...好hurttttttttttttt!!!! :cry:

我之前感冒都有餵人奶, 都ok啦!

各位媽咪要小心身體, 聽講週未又開始凍嘞. 記住著多d衫呀!!

大宅

Anna,
津津張出浴照好誘惑,仲好搞笑,好似皇上出浴,等一班宮女侍候!

媽咪同爹地咪就係宮女囉!!!!!!!

男爵府

anna ~~ Zachary張出浴照好鬼過隱, 佢個樣唔同左啦... 你隻手好d冇? 遲d出Tsuen Wan搵你食tea, 好嗎?

candywyp ~~ 我諗住等BB6個月先餵糊仔.

大宅

chunchunmama 寫道:
anna ~~ Zachary張出浴照好鬼過隱, 佢個樣唔同左啦... 你隻手好d冇? 遲d出Tsuen Wan搵你食tea, 好嗎?

而家好d啦, 搵我食tea? 好呀, 唔使成日屈係屋企!!!! call 我啦! :-P

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊