興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

介紹英文書給小六學生

請BK們給介紹英文故事書給小女, 今年六年班. 要求 :
1) 相信小四/五程度會合適d
2) 故事一開始就引人入勝
3) 可以單一, 又可以連續
4) 較熱門的, 可以和同學有話題
5) 如圖書館可借到就更好, 省點$

Thank you.
該用戶已被刪除

Re: 介紹英文書給小六學生

民房

Hi Matt'smum!

Pls let me know which book titles of roald dahl's are easy for lower primary student. Thank you very much!

noseyboy
該用戶已被刪除

大宅

哈里:
睇Geronimo Stilton d書啦,出到21冊了,圖書館都有九本...不過要預約:
I'm too fond of my fur!
Paws off, cheddarface!
Red pizzas for a blue count
The curse of the cheese pyramid
Lost treasure of the emerald eye
Attack of the bandit cats
A fabumouse vacation for Geronimo
Cat and mouse in a haunted house
All because of a cup of coffee

大宅

買左 Lost treasure of the emerald eye, 衰女叫買, 買完又唔睇.
而家睇僅Oxford tree book 3 (圖書館借的), 因看來不太厚, 所以願意睇下. BK家長推薦的Ronal Dahl, 雖然商務Big discount, $399/set, 用字淺白, 但字太多, 可能要再過三二年才提起佢的興趣, 除非有同學推薦佢睇, 佢會睇, 但總唔聽我講.

大宅

哈哈...唔怕,你囡囡個老豆大把...錢!
買左唔睇咪當裝飾o羅!

男爵府

哈里波特,

試下"The Unicorn's Secret",套書唔記得係6集定係8集,每本好似只有100頁左右,故事好o岩女孩子睇,圖書館有得借,教育城的英文100本好書佢都榜上有名。

複式洋房

Ms ChanChan:

請問教育城的英文一百本好書是那一百本?
我在教育城找來找去都找不到. 好想找來參考啊.
thanks!

男爵府

http://www.hkreadingcity.net/brc/level/

大宅

Ms Chan Chan,

Thanks a lot, this is a very good web-site for me to understand my daughter standard. I don't care she is below standard, but at least I know the path for improving her standard rather than always borrow or buy the books which she doesn't like.

Cheers,
該用戶已被刪除

大宅

我路過ga(因為我個仔仲細,唔知到了小六會睇0羊書 :wink: )

Jacqueline Wilson 得唔得ar?
http://www.kidsatrandomhouse.co.uk/jacquelinewilson/
因為我見到有d女仔好鐘意睇佢gei書,我睇過1,2本,都幾得意。

男爵府

我現正整理昔日各組題目
為方便處理,我將push 昔日題目
各位可隨便加入討論
謝謝! :-P

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

The secret garden
Matilda by Roald Dahl
The Da Vinci Code

伯爵府

開心吸收勳章 環保接龍勳章

小囡推薦BFG by Roald Dahl. 佢話Big Friendly Giant好kind....

首頁

尾頁

跳至